« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Україні потрібна програма споживчої грамотності

Україні потрібна програма споживчої грамотності

 Питання поліпшення системи за­хисту прав споживачів в Украї­ні та внесення відповідних змін до чинного законодавства роз­глядалися на засіданні кругло­го столу «Державний і громад­ський контроль за додержанням законодавства з питань захис­ту прав споживачів та його вдо­сконалення». Цей захід став пер­шим серед спільних публічних акцій, спрямованих на реаліза­цію положень Меморандуму про співробітництво між Федераці­єю профспілок України та Дер­жавною інспекцією України з пи­тань захисту прав споживачів, а також завдань, визначених Пла­ном спільних дій на 2013 рік.

У засіданні взяли участь пред­ставники профспілок, Держ­споживінспекції, Національ­ної комісії, що здійснює дер­жавне регулювання в сфері зв’язку та інформатизації, Київської міської державної адміністрації, на­укових та громадських організацій. Вони обговорили питання вдоскона­лення системи державного регулю­вання діяльності у сфері споживчої політики з метою досягнення міжна­родних стандартів якості життя, здійснення правових, економічних, організаційних і соціальних заходів, спрямованих на забезпечення відпо­відних цивілізованих ринкових від­носин та балансу інтересів між біз­несом та споживачами, а також ство­рення виваженої позиції влади у контролі за якістю та безпечністю продукції. Було напрацьовано реко­мендації, що сприятимуть балансу інтересів між бізнесом та спожива­чами, підвищенню якості й ефектив­ності контролю за цими процесами з боку держави та громадських орга­нізацій.

«Захист законних прав спожива­чів – дуже актуальна та болюча для нашого суспільства проблема. За роки незалежності населення Украї­ни не тільки не збільшилося, а й зна­чно зменшилося. Це сталося внаслі­док нанесення шкоди здоров’ю лю­дей екологією, неякісними медични­ми послугами, продуктами та водою, – наголосив у своєму виступі заступ­ник Голови Федерації профспілок України Сергій Українець. – У всіх, хто зібрався в цьому залі, одна мета – досягти в країні високих стандар­тів якості життя, щоб із поличок ма­газинів зникли небезпечні для здоров’я нації продукти та товари. Об’єднуючи зусилля, сприяючи ро­боті громадського контролю, ми бу­дуємо міцне, поінформоване суспільство, в якому споживачі знають про свої права. Це великий обсяг ро­боти, та ми готові до співробітни­цтва як із державними органами, так і з іншими громадськими об’єднаннями, бо саме така взаємодія – за­порука успіху».

Одна з найважливіших проблем, на яку профспілки неодноразово звертали увагу, стосується забезпе­чення права споживачів на якісні то­вари та послуги. Сьогодні, за слова­ми Сергія Українця, обсяг закордон­них ліків в нашій країні перевищує 2 млрд грн, половина з яких сумнів­ної якості. Близько півтора мільйона сімей змушені відмовлятися від при­дбання медпрепаратів та отримання медичних послуг, тому що не мають для цього достатньо грошей. Пору­шуються міжнародні норми захисту споживачів, конвенції Міжнародної організації праці. Втрачається та­кий інструмент впливу, як раптові перевірки стану дотримання законо­давства, зокрема про захист прав споживачів.

На переконання профспілок, організаційно-правові питання за­хисту прав споживачів загалом по­винні враховувати економічні, соці­альні та юридичні аспекти даної проблеми. Важливо, щоб забезпечен­ня якості товарів розглядалося як форма захисту прав та законних ін­тересів суспільства, окремих грома­дян, держави.

Низька купівельна спроможність пересічного українського споживача сприяє зростанню пропозиції деше­вої продукції, де за низькою ціною часто криється не мала собівартість виробництва, а низька якість і сум­нівне походження, про що свідчать скарги споживачів та перевірки дер­жавних органів. Тому профспілки на­голошують на особливій актуальнос­ті питання забезпечення якості това­рів як важливого засобу захисту прав споживачів, а також належного контролю і нагляду з боку державних органів і громадських організацій.

Під час круглого столу були за­слухані доповіді учасників засідан­ня: першого проректора Київського національного торговельно-економічного університету Наталії При­тульської «Механізми взаємодії гро­мадських організацій споживачів з органами влади та бізнесу»; голови Київської обласної організації ВГО «Союз споживачів України» Тетяни Шальман «Скасування багатьох норм щодо сертифікації продукції та реєстрації декларацій відповід­ності призвело до нехтування прав українських споживачів»; заступни­ка начальника відділу Адміністра­тивного управління Держспоживін­спекції України – начальника відді­лу інформаційно-аналітичної робо­ти та ЗМІ Ілони Соломяної «Форму­вання громадської позиції та само­свідомості споживача»; голови гро­мадської організації «Регіональний центр громадського представництва «Життя», керівника проекту «Украї­на без тютюнового диму» Андрія Скі­пальського «Успішний досвід співпраці громадських організацій та Держспоживінспекції України на прикладі виконання антитютюново­го законодавства у 2012–2013 рр.»; віце-президента Всеукраїнської фе­дерації споживачів «Пульс» Наталії Бородачової «Захист прав спожива­чів фінансових послуг: розробка ти­пових положень договорів між бан­ками і споживачами», а також рад­ника голови Держспоживінспекції України, голови правління Всеукра­їнської громадської організації «Фі­нансова грамота України» Михайла Стрельнікова «Ренкінг як дієвий ін­струмент споживача для захисту своїх законних прав».

Вдалим досвідом під час організа­ції та проведення спільної з Держ­споживінспекцією України патріо­тичної акції «З турботою про україн­ське!» поділився з присутніми пред­ставник Укоопспілки.

На засіданні було визначено пози­ції зацікавлених сторін щодо здій­снення державного і громадського контролю у сфері захисту прав спо­живачів, обговорено питання вдо­сконалення законодавства з питань захисту прав споживачів, налаго­дження співпраці з громадськістю на регіональному рівні, зокрема ор­ганізації спільних дій та заходів те­риторіальних органів Держспоживінспекції України та профспілкових об’єднань. Під час обговорення про­мовці одностайно наголошували на необхідності об’єднати зусилля дер­жавного та громадського контролю за додержанням законодавства з пи­тань захисту прав споживачів, широ­ко інформувати людей про їх права та приклади захисту споживачів від проявів свавілля чиновників та біз­несу. Потрібно формувати споживчу грамотність починаючи ще з дитячо­го садочка та школи, а також здій­снювати незалежні експертизи й від­новити раптові перевірки на підпри­ємствах. Це, звичайно, вимагає чи­малих коштів, але є надзвичайно важливим для здоров’я та життя гро­мадян України.

Результатом дискусії учасників круглого столу стали конкретні ре­комендації органам державної вла­ди, громадським організаціям та представникам бізнесу.

28.02.2013


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання