« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Нагальні проблеми багатостраждальної «комуналки»

Нагальні проблеми багатостраждальної «комуналки»

 Проблемні питання стану соціально-трудових відносин галузі та дотримання роботодавцями за­конодавства щодо гарантій діяль­ності профорганізацій були го­ловною темою обговорення на ІІІ пленумі Центрального комітету профспілки працівників житлово-комунального господарства, міс­цевої промисловості, побутового обслуговування населення Укра­їни. У пленарному засіданні взя­ли участь Голова ФПУ Юрій Кулик, представники профільних мініс­терств і відомств.

Соціальні та економічні питання

З доповіддю про критичну ситуа­цію в галузі ЖКГ виступив голова профспілки Олексій Романюк, який, зокрема, зазначив, що президія Цен­трального комітету, виборчі органи територіальних, міських, первинних організацій профспілки проводять послідовну роботу, спрямовану на поліпшення соціально-трудових від­носин у галузі.

Критичний стан житлово-комунального господарства змусив пре­зидію ЦК профспілки ініціювати розгляд цього питання на президії Федерації профспілок України, після чого до всіх гілок влади було направ­лено звернення про вжиття терміно­вих заходів із порятунку галузі та за­пропоновано розглянути її нагальні проблеми на засіданнях Ради націо­нальної безпеки і оборони та Націо­нальної тристоронньої соціально-економічної ради.

Олексій Романюк наголосив, що стан соціально-трудових відносин на галузевих підприємствах, де функціонують профспілкові органі­зації, викликає обґрунтовану триво­гу. Так, фактичне, а не задекларова­не місце житлово-комунального гос­подарства в системі пріоритетів соціально-економічного розвитку України, незадовільне фінансування загальнодержавних галузевих цільо­вих програм та інші об’єктивні й суб’єктивні фактори негативно по­значаються на виробничій діяльнос­ті, що не дає змоги підвищити рівень заробітної плати, створити належні умови праці та забезпечити гідні со­ціальні гарантії працівників. На під­приємствах міського електротран­спорту, водопровідно-каналізаційного, теплового господарства та інших підгалузей спостерігаються непоодинокі випадки несвоєчасної виплати заробітної плати. Не менш гострою є проблема відновлення ліф­тового господарства. Майже стовід­сотково вичерпали свій ресурс тро­лейбуси й трамвайні вагони.

Потребує удосконалення існуюча система соціального діалогу як на національному, так і на галузевому, територіальному та виробничому рівнях.

Важко йде процес укладення Ге­неральної угоди на новий термін. Профспілкові органи стикаються з певними труднощами у захисті прав та інтересів працівників у зв’язку з невизнанням органами місцевого са­моврядування положень галузевої угоди, особливо тих, що стосуються положень мінімальних гарантій в оплаті праці.

Попри неодноразові пропозиції галузевої профспілки та інших член­ських організацій ФПУ, досі законо­давчо не врегульовані питання щодо спрощення процедури вирішення ко­лективних трудових спорів та орга­нізації страйків в окремих галузях громадського обслуговування.

У виступах промовців зазначало­ся, що останнім часом зростає кіль­кість порушень прав не тільки окре­мих спілчан, а й первинних організа­цій профспілки. Спостерігаються не­поодинокі факти, коли власники під­приємств або їхні уповноважені без­посередньо чи опосередковано забо­роняють працівникам створювати профспілкові організації та перебу­вати у їх лавах, незаконно чи через надумані підстави звільняють профактивістів, ухиляються від участі у соціальному діалозі, укладення ко­лективних договорів.

Безпека на виробництві

У своїх доповідях промовці звер­тали увагу, що у 2012 році ситуація у сфері праці в галузі житлово-комунального господарства все ще залишалася украй складною. Рівень виробничого травматизму на під­приємствах не зменшився. Останнім часом спостерігається збільшення кількості групових нещасних випад­ків, особливо на об’єктах водопровідно-каналізаційного господарства.

Основним недоліком в організації охорони праці в ЖКГ учасники пле­нуму вважають недостатню увагу до цього важливого питання з боку цен­тральних і територіальних галузе­вих органів управління. В Мінрегі­онрозвитку поки не створено повно­цінної служби охорони праці, відтак не діють такі підрозділи і в більшос­ті областей.

На переважній більшості підпри­ємств фінансування заходів з охоро­ни праці здійснюється за залишко­вим принципом, а створення належ­них умов праці, забезпечення техніч­ного переоснащення виробництва, проведення атестації робочих місць здійснюються формально, унаслідок чого кількість працівників, які вико­нують роботу в умовах, що не відпо­відають нормам безпеки на виробни­цтві та санітарно-гігієнічним нор­мам, постійно зростає.

Упродовж минулого року ЦК профспілки розглянуло понад 100 письмових та усних звернень членів профспілки й профорганізацій із пи­тань охорони праці. Фахівці ЦК профспілки розробили та надіслали до територіальних профорганізацій «Пам’ятку з охорони праці для проф­спілкового активу», подали ФПУ низ­ку пропозицій щодо внесення змін до нормативних актів, які регулю­ють здійснення громадського контролю за дотриманням законодавства про охорону праці.

Правовий захист

За інформацією профспілкових органів, проведено понад дві тисячі перевірок із дотримання законодав­ства про працю на більш ніж 600 га­лузевих підприємствах, під час яких виявлено порушення прав майже 45 тисяч членів профспілки. Переваж­на їх більшість стосувалася питань оплати праці та заборгованості із за­робітної плати, нарахування і випла­ти компенсацій за невикористані дні основної щорічної відпустки, несво­єчасного розрахунку при звільненні, незаконного звільнення тощо.

Для поновлення трудових прав працівників профоргани надіслали понад 1200 подань до правоохорон­них органів про усунення правопору­шень. За грубі порушення трудового законодавства притягнуто до відпо­відальності близько 150 посадових осіб.

За результатами перевірок фахів­ців територіальних управлінь праці та соціального захисту вжито захо­дів, які сприяли вирішенню конфлік­тів на галузевих підприємствах. Про­те в окремих випадках ці перевірки та заходи впливу до порушників прав профспілкових організацій виявили­ся малоефективними, що ускладнило стосунки між профкомами й робото­давцями. В деяких областях після оскарження дій керівництва на під­приємствах створювалися «альтерна­тивні» профспілки або ж працівники під тиском роботодавців масово ви­ходили з лав профспілки.

Учасники пленуму постановили: вважати й надалі пріоритетним за­вданням президії ЦК та інших ви­борних органів профспілки забезпе­чення оплати, належних умов та без­пеки праці спілчан, вдосконалення соціально-трудових відносин. Дору­чити Президії та керівництву ЦК профспілки опрацювати та надісла­ти до Міністерства регіонального бу­дівництва та житлово-комунального господарства, інших соціальних партнерів, Федерації профспілок України пропозиції, які були внесені учасниками пленуму, для вирішен­ня в межах їх компетенції. Продо­вжити роботу із залучення сторін со­ціального діалогу, інших державних і громадських інституцій до участі в кампанії «За якісне та доступне гро­мадське обслуговування», «За право на чисту питну воду», започатковані міжнародним об’єднанням і підтри­мані іншими глобальними профспіл­ками та ФПУ.

У своєму виступі Голова ФПУ Юрій Кулик назвав деякі з нагальних завдань, що потребують вирішення. Серед них, насамперед, укладення Генеральної угоди на новий строк, подальший розвиток соціального діа­логу, поглиблення співпраці з Верхо­вною Радою, зокрема над проектом Трудового кодексу та удосконален­ням законодавства про діяльність профспілок, вирішення найболючі­ших соціально-економічних питань, що непокоять трудящих. Юрій Кулик наголосив на необхідності негайного вирішення проблем, що виникли у роботі фондів соціального страхуван­ня, розповів про шляхи реформуван­ня системи профнавчання, акценту­вав увагу на необхідності подальшої активізації інформаційної роботи профспілок, а також про вжиття більш дієвих заходів для збереження майнового та санаторно-оздоровчого комплексу профспілок.

24.02.2013


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання