« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Зона відчуження: поверніть належну пільгу!

Зона відчуження: поверніть належну пільгу!

 Поки в міністерствах розбираються з «теорі­єю», чи проводити атес­тацію робочого місця у Чорнобильській зоні відчуження та за якими критеріями, на практиці у людей не приймають документи на належну їм пільгову пенсію. Не тому, що працівники не хочуть атестації робочо­го місця, а тому, що ніх­то не знає, як її прово­дити.

 Лілія СОКОЛОВА

Прес-центр Атомпрофспілки

Ось уже протягом п’яти років працівники Чорно­бильської зони відчу­ження намагаються по­вернути належну їм пільгу, за якою стаж роботи в зоні відчуження зараховувався рік за пів­тора. Пільгу цю було встановлено ще постановою ЦК КПРС, тобто ще за радянських часів. Надалі чинність її було продовжено вже українськими постановами, які для Кабінету Міні­стрів України готувало Міністерство з надзвичайних ситуацій. Так трива­ло до 2006 року, коли Міністерство фінансів почало наполягати, аби державну програму, на виконання якої працівники зони відчуження отримували кошти, було передано до тодішнього Міністерства праці та соціальної політики України. Таким чином, це міністерство стало голо­вним розпорядником відповідних бюджетних коштів, й у 2006 році по­станову для Кабінету Міністрів роз­робляло вже не МНС, а Мінпраці. Тоді й було вилучено з неї положен­ня, за яким працівники зони відчу­ження мали право на пільгову пен­сію, тобто фактично визнано умови праці в цій зоні нормальними. Як на­слідок, Пенсійний фонд припинив прийом документів від працівників зони відчуження на оформлення пільгової пенсії.

Завдяки численним зверненням профспілки 2007 року згадане поло­ження до урядової постанови повер­нули (нова постанова вносила допо­внення до чинної в 2006 році). Здава­лося б, справедливість відновлено. Але тоді урядовці «помітили», що на­дання працівникам Чорнобильської зони відчуження пенсійної пільги не відповідає нормативним вимогам українського законодавства, за яки­ми вона призначається. Тобто, «без проведення атестації робочих місць не може бути визначено пільгу».

Відтоді розпочалися поневіряння працівників зони відчуження через неможливість оформлення пільгової пенсії без проведення атестації.

16 березня 2008 року ініціативна група Атомпрофспілки домоглася зустрічі з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. У протоколі рішення йшлося про необхідність вирішення цієї проблеми. Уряд дав доручення, за яким за 2006–2007 роки документи на пільгову пенсію працівникам зони приймалися «заднім» числом. У 2008 і 2009 роках питання також ви­явилося «закритим»: завдяки напо­ляганням профспілки було досягну­то згоди з міністром праці і соціаль­ної політики Людмилою Денисовою, що міністерство дозволить Пенсій­ному фонду приймати документи від працівників зони без атестації, як колись, за попередніми нормами. А тим часом тривали офіційні пере­говори між міністерством (9 грудня 2010 року Міністерство праці та соці­альної політики України реорганізо­ване в Міністерство соціальної полі­тики України – ред.) і профспілкою, які тривають й дотепер, з питань, чи проводити атестацію робочих місць та за якою методикою.

Як виміряти радіацію в зоні відчуження

– Можна було б зарахувати нас до працівників, які займаються радіоак­тивними джерелами, – розповідає Ми­кола Тетерін. – Біля джерела можна виміряти рівень опромінення, помно­жити його на час перебування і таким чином визначити отриману радіоак­тивну дозу. Потім порівняти її з нор­мативним вимогами і з’ясувати, нале­жить пільга чи ні. За цих умов можна навіть убезпечитися від впливу раді­ації. Існують два основних критерії за­хисту: час перебування біля джерела і відстань від нього, тобто можна зменшити ці показники. Можна за­хистити себе відповідним одягом, об­ладнанням, маніпуляторами-роботами тощо. Однак, для зони від­чуження подібні критерії захисту роз­робити неможливо. Тут не можна атестувати робоче місце за радіацій­ним фактором, адже зона відчуження – це суцільне велике відкрите радіоак­тивне джерело, і працівники постійно перебувають усередині цього джере­ла, працюють і живуть. Головна про­блема проведення атестації в зоні за радіаційним критерієм полягає в тому, що ми не можемо визначити рі­вень внутрішнього опромінення. На самих підприємствах зони чистіше, ніж на вулиці, де рівень радіаційного забруднення постійно змінюється: проводять земельні роботи, дме вітер з боку станції – радіація збільшується, пройшов дощ – зменшується, взимку радіація менше, ніж улітку. Радіацій­на ситуація в зоні залишається склад­ною: якісь показники поліпшуються, інші – погіршуються.

Проблему докритичної межі доведено штучно

24 лютого 2010 року з’являється по­станова Кабміну, що надає підстави працівникам зони відчуження для отримання пільгової пенсії: «Про до­повнення Списку № 1 виробництв, ро­біт, професій, посад… зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умо­вах… затвердженого урядовою поста­новою від 16 січня 2003 р. № 36». Ця по­станова також указувала, що праців­никам зони призначається пенсія за віком на пільгових умовах починаю­чи з 1 січня 2010 року.

Здавалося б, цього разу можна святкувати перемогу. І знову не все так просто. Загальний пільговий список передбачає обов’язкове про­ведення… атестації робочих місць.

– Стало зрозуміло, що без цієї атестації не обійтися, – зазначає Ми­кола Тетерін. – Міністерство ствер­джувало: «Так, право у вас на пільго­ву пенсію є, але воно не підтвердже­не атестацією робочих місць». Ми – не проти, але за якою методикою? Проблему доведено до критичної межі штучно. Нічого не змінилося в умовах праці персоналу зони відчу­ження. 20 років ми працювали за од­ними нормами, на 21-й в урядовців «відкрилися очі». Є закон про право­вий режим радіоактивно забрудне­них територій, за яким законодавчо встановлено статус кожного по­страждалого унаслідок аварії на ЧАЕС регіону. Однак, статус зони відчуження, з якої виселили всіх її мешканців, так і не внормовано. Якщо встановлено, що там жити не можна, а ми там і живемо, і працює­мо, то або залиште працівників Чор­нобильської зони в спокої, або змі­ніть належним чином закони.

Постанова також передбачала ви­значення підприємств зони, праців­ники яких мають право на пільгову пенсію. Їх перелік мало затвердити МНС і погодити Мінсоцполітики та МОЗ. Перелік підприємств, праців­ники яких можуть розраховувати на пільгову пенсію, ми узгоджували два роки, нам його не підписували, скорочували. У 2012 році профспілка домоглася свого – вийшов наказ МНС, що остаточно затвердив пере­лік. Його було підписано Мінсоцпо­літики та зареєстровано в Мін’юсті. Таким чином, з боку керівництва Чорнобильської зони відчуження ви­конано необхідну умову для отри­мання пільги. Залишилося розроби­ти критерії проведення атестації. Зробити це мало МОЗ. Однак воно уже вкотре визнало, що для зони від­чуження розробити такі критерії не­можливо за традиційними фізични­ми параметрами.

Останній бій?

– Сьогодні ми «пробиваємо» при­йняття Порядку проведення атеста­ції робочих місць у зоні відчуження, – продовжує Микола Тетерін. – Ми по­обіцяли людям, яким було відмовле­но в пільговій пенсії, що їм буде здій­снено перерахунок, адже ми не про­водили атестацію робочих місць не з власної вини – чекали на методику. П’ятий рік поспіль затягується вирі­шення питання. За одними урядови­ми документами працівники зони ма­ють право на пільгу, за іншими – пра­во це слід довести. На жаль, наші чи­новники зазвичай із двох можливих займають саме останню позицію...

Після акції протесту, проведеної представниками Чорнобильської те­риторіальної організації профспілки в грудні 2012 року біля стін Мінсоцпо­літики, тодішнє керівництво мініс­терства запевнило, що за два тижні питання буде врегульовано. Минув уже місяць нового року, а проблема так і не зрушила з місця. На нещодав­ній зустрічі з новим міністром соцпо­літики Наталею Королевською, що відбулася 15 січня в Будинку спілок, голова Атомпрофспілки порушив цю тему. Валерій Матов передав міні­стру документи з пропозиціями і на­поліг на робочій зустрічі. Якщо пи­тання й надалі не вирішуватиметься, працівники Чорнобильської зони від­чуження мають намір вдатися до останнього аргументу – акції протес­ту під стінами уряду.

10.02.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання