« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Модернізація в світі праці: профспілки повинні діяти

Модернізація в світі праці: профспілки повинні діяти

 1 січня 2013 року на­брав чинності За­кон України «Про за­йнятість населення», яким передбачено нові підходи в управ­лінні ринком пра­ці. Проте проблем щодо зайнятості на­селення, які потре­бують вирішення, ще достатньо. Цим пи­танням було присвя­чене світове кафе, що відбулося 24 січ­ня в Будинку спілок. Його організувала Федерація професій­них спілок України за підтримки Фонду ім. Фрідріха Еберта.

РЕАЛІЗАЦІЯ НОВИХ ПІДХОДІВ

У роботі світового кафе взяли участь представники профспіл­кових організацій України, зо­крема Федерації професійних спілок України, Конфедерації вільних профспілок України, Федерації професійних спілок транспортників та інших, а та­кож експерти Київського націо­нального економічного універ­ситету ім. В. Гетьмана, Інститу­ту демографії та соціальних до­сліджень ім. М. Птухи НАН України.

Під час заходу обговорювали­ся наступні питання:

• визначення соціальних ви­кликів та ризиків модернізації в світі праці, що стосуються України;

• роль профспілок та їхні упереджувальні кроки для по­долання цих викликів;

• стратегія розвитку ринку праці на державному рівні;

• щорічне прогнозування за­йнятості населення;

• розрахунок балансу трудо­вих ресурсів;

• створення нових високо­технічних та продуктивних ро­бочих місць.

Відкрив світове кафе заступ­ник Голови ФПУ Сергій Кон­дрюк, який наголосив: «Процес глибинної деградації ринку пра­ці, на жаль, усе ще триває. При­чому деградація з багатьох ас­пектів є критичною. Я не хочу сказати, що ми проминули точ­ку неповернення, однак незво­ротні процеси щодо багатьох по­зицій уже розпочалися. І це не­зважаючи на те, що Україна мала великий стартовий потен­ціал на початку 90-х років. З ін­шого боку, не все втрачено. На­разі профспілки найактивні­шим чином долучаються до фор­мування державної політики, законодавства в сфері політики зайнятості. Ми переконані, що завдяки щоденній наполегливій роботі можна досягти певного позитиву.

Але водночас і впевнені, що системні зміни на ринку праці потребують негайного рішення на найвищому політичному рів­ні. Передусім звертаємо увагу на те, що вітчизняний ринок праці буде деградувати доти, доки праця в Україні лишати­меться нерентабельною для тру­дівника. Немає сенсу працюва­ти на підприємстві, якщо ти не заробляєш достатньо для того, щоб утримувати сім’ю. Держава від цього буде тільки втрачати, адже працівник, який має низь­ку заробітну плату, не здатен купувати вітчизняні товари і по­слуги, сплачувати великі подат­ки, тож він, безперечно, сяде на державну «голку» бюджетної до­помоги. Що, власне, і відбува­ється».

СОЦІАЛЬНІ НАСЛІДКИ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ

Доктор економічних наук, професор Київського національ­ного університету ім. В. Гетьма­на Ірина Петрова презентувала учасникам заходу власне дослі­дження «Соціальні наслідки мо­дернізації в світі праці: ринок праці». У своєму виступі вона зазначила, що після підписання Угоди про асоціацію та Угоди про поглиблену зону вільної торгівлі (ПЗВТ) з Європейським Союзом ринок праці України отримав стимули для розвитку: приведення трудового законо­давства у відповідність з вимо­гами ЄС, покращення інвести­ційного клімату, підвищення продуктивності праці, зростан­ня конкурентоспроможності на­ціональної робочої сили.

Водночас з уве­денням ПЗВТ з Єв­росоюзом україн­ський ринок праці зазнає й серйозних викликів. Тому ви­важена оцінка соці­альних ризиків, ймовірних в адапта­ційному періоді, особливо в його ко­роткостроковій фазі, дасть змогу змен­шити економічні та соціальні втрати.

Подолати ризики зможуть тільки пре­вентивні та проак­тивні заходи регу­лювання ринку праці, спрямова­ні на захист вітчизняного вироб­ника та найманих працівників, стимулювання їх конкуренто­спроможності, зміцнення ролі державних та громадських орга­нізацій у забезпеченні націо­нальних пріоритетів та їх відпо­відності міжнародним стандартам.

Модель регулювання вітчиз­няного ринку праці необхідно адаптувати до між­народних умов на основі поєднання ін­струментів держав­ного та ринкового впливу, стимулю­вання конкуренто­спроможності робо­чої сили, забезпечен­ня захисту вітчизня­ного виробника, со­ціальної орієнтації економічного розви­тку. Потрібні ефек­тивні форми впливу на економічні та со­ціальні інтереси всіх зацікавлених сторін для досягнення пози­тивного євроінтеграційного ефекту на ринку праці.

КОНСОЛІДАЦІЯ ЗУСИЛЬ

Учасники світового кафе під­тримали пропозицію ФПУ щодо проведення на національному рівні круглого столу з питань управління ринком праці, а та­кож розгляду на засіданні Наці­ональної тристоронньої соціально-економічної ради стану реалізації Закону України «Про зайнятість населення». Вони на­голосили на необхідності консо­лідації зусиль сторін соціально­го діалогу для вирішення пи­тань у сфері зайнятості населен­ня, зокрема:

• стимулювання створення нових робочих місць;

• підвищення рівня зайня­тості населення в пріоритетних галузях виробництва та сіль­ській місцевості;

• посилення мотивації до ле­гальної зайнятості та розвиток підприємницької ініціативи на­селення;

• реформування системи підготовки кадрів, формування нової національної системи ква­ліфікацій;

• підвищення професійного рівня та конкурентоспромож­ності працездатного населення, запровадження інноваційного навчання та системи пожиттє­вого підвищення кваліфікації;

• удосконалення державного регулювання трудової міграції;

• сприяння зайнятості осіб, які потребують соціального за­хисту і не здатні на рівних умо­вах конкурувати на ринку пра­ці, в тому числі й через «ваучер­не» навчання та перенавчання таких громадян.

01.02.2013


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання