« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Порятунок галузі

Порятунок галузі

 Однією з ключо­вих галузей життє­забезпечення насе­лення, виробничої та соціальної сфери України, у якій заді­яно понад 0,5 міль­йона працівників, є житлово-комунальне господарство. Про проблеми цієї галу­зі та роль Федерації профспілок України у їх вирішенні – у на­шому матеріалі.

Функціонування цієї галузі значною мі­рою впливає на енергетичні ресур­си держави, оскіль­ки за їх використанням вона по­сідає третє місце серед решти галузей економіки. Підприєм­ства галузі задовольняють по­треби населення та інших спо­живачів у водо- й теплопоста­чанні, водовідведенні, санітар­ній очистці, благоустрої та озе­лененні населених пунктів, пе­ревезенні пасажирів міським електротранспортом, ремонті та експлуатації житлового фонду, послугах ліфтового та шляхово­го господарства, ритуальних служб тощо. Однак зобов’язання місцевих органів виконавчої влади забезпечити в повному об­сязі розрахунки підприємств та організацій, які фінансуються з державного й місцевого бюдже­тів за спожиті комунальні по­слуги, не виконуються.

Вирішення проблем

Федерація профспілок Украї­ни занепокоєна ситуацією, що склалася в цій галузі, відтак для вжиття невідкладних заходів щодо її поліпшення впродовж минулого року зверталася до Президента України Віктора Януковича з пропозицією роз­глянути питання ЖКГ на засі­данні Ради національної безпе­ки і оборони України; Прем’єр-Міністра Миколи Азарова, Голо­ви Верховної Ради, голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політи­ки та в Міністерство регіонального розви­тку, будівництва та житлово-комунального господарства України з листом «Про позицію ФПУ щодо стану житлово-комунального госпо­дарства в Україні, якості послуг та соціального захисту праців­ників цієї галузі». Також було надіслано звернення до членів Національної тристоронньої соціально-економічної ради при Президентові України про ініці­ювання профспілковою сторо­ною розгляду питання про кри­тичний стан житлово-комунальної сфери, якість послуг та соціальний захист працівників цієї галузі на засіданні НТСЕР.

На звернення ФПУ до Прези­дента Віктора Януковича ФПУ отримала відповідь першого за­ступника Глави Адміністрації Президента України Ірини Акі­мової, що звернення надіслано для розгляду та відповідного ре­агування до Секретаріату Ради національної безпеки і оборони України. Прем’єр-міністр Мико­ла Азаров дав доручення відпо­відним міністерствам розгляну­ти це питання і про результати повідомити ФПУ.

Перші результати

На адресу ФПУ надійшла до­кладна відповідь від Міністер­ства регіонального розвитку, бу­дівництва та житлово-комунального господар­ства України. У ній повідомляється, що у Державному бю­джеті України на 2012 рік на реформу­вання та розвиток житлово-комунального господарства було передбачено бюджетні програми загальним обсягом 1 млрд 350 млн гри­вень. З них, зокрема: на програму «Питна вода України» запла­новано 200 млн грн, що спрямо­вувалися на підвищення рівня якості послуг, які надаються на­селенню з питного водопоста­чання та водовідведення; «Піль­гове кредитування юридичних осіб, у тому числі об’єднань співвласників багатоквартир­них будинків, для проведення реконструкції, капітальних та поточних ремонтів об’єктів житлово-комунального госпо­дарства» – 40 млн грн; «Обла­штування багатоквартирних бу­динків сучасними засобами об­ліку і регулювання води та теплової енергії» – 160 млн грн, для забезпечення обліку матеріаль­них ресурсів, стимулювання ра­ціонального їх споживання. На «Реконструкцію та будівництво очисних споруд та інших об’єктів з метою захисту аквато­рії Азово-Чорноморського узбе­режжя та басейнів річок Дніпро і Сіверський Донець від забруд­нення» було виділено 640 млн грн, на «Реконструкцію та будів­ництво систем централізовано­го водовідведення у місті Оде­са» було розраховано 150 млн грн; на «Капітальний ремонт гуртожитків, що передаються з державної власності у власність територіальних громад» – 60 млн гривень.

У пошуках коштів

Мінрегіонрозвитку зазначив, що на розвиток галузі частково можуть бути спрямовані кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виконан­ня заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій і видатки державного регіонального розвитку, кошти якого планується спрямувати на реалізацію, зокрема, програм і заходів соціально-економічного розвитку регіонів.

У червні минулого року Уряд ухвалив постанову, якою затвер­джено порядок перерахування зазначеної субвенції з держав­ного бюджету місцевим бюдже­там і визначено умови та обсяги фінансування в регіонах.

Робота підприємств житлово-комунального господарства ха­рактеризується хронічною збит­ковістю, яка спричинена невико­нанням завдань фінансування галузі, передбачених загально­державними і цільовими програ­мами реформування та розвитку житлово-комунальної сфери, за­боргованістю споживачів за отримані послуги й недоскона­лою тарифною політикою.

На виконання доручення Уря­ду Мінінфраструктури за участі Мінфіну, Мінсоцполітики, Пен­сійного фонду, Федерації проф­спілок України та корпорації «Укрелектротранс» на початку червня минулого року провело нараду з проблемних питань фінансово-економічного стану підприємств міського електрич­ного та автомобільного транспорту. Було проаналізовано фінансово-економічний стан під­приємств громадського тран­спорту, причини виникнення за­боргованості з виплати зарплати перед Пенсійним фондом та за спожиту електроенергію.

За результатами наради Мінінфраструктури звернулося до Кабінету Міністрів із проханням дати доручення відповідним центральним органам виконав­чої влади вжити заходів для ви­рішення проблемних питань.

Ситуація у цифрах

Так, станом на 1.10.2012 забор­гованість державного і місцевих бюджетів перед підприємства­ми житлово-комунального гос­подарства становила 891,6 млн грн, у т. ч. із державного бюдже­ту – 266,5 млн грн, місцевих бю­джетів – 625,1 млн гривень.

Незважаючи на зменшення заборгованості з виплати заро­бітної плати працівникам ЖКГ, ситуація залишається критич­ною, а станом на 1.10.2012 вона становила 29,5 млн грн (станом на 1.01.2012 – 37,1 млн грн).

Профспілка працівників по­дала секретаріату Національної тристоронньої соціально-економічної ради ЖКГ пропози­ції до проекту Пріоритетних на­прямів діяльності НТСЕР на 2013–2015 роки щодо розгляду питання «Реформування сфери громадського обслуговування», передбачивши в планах роботи впродовж 2013–2015 років рефор­мування системи охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, освіти та інших галузей, які належать до сфери громадського обслуговування. Мінрегіон також підтримав про­позицію Федерації профспілок України щодо розгляду питання про стан житлово-комунальної сфери, якість послуг і соціаль­ний захист працівників галузі на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

Враховуючи критичний стан, що склався на підприємствах га­лузі, непогашення заборгова­ності за надані послуги та вико­нані роботи, термін контролю Постанови Президії ФПУ від 14 березня 2012 року «Про пози­цію ФПУ щодо стану житлово-комунального господарства в Україні, якості послуг та соці­ального захисту працівників цієї галузі» продовжено на 2013 рік.

01.02.2013


Анна РЄПІЧ, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання