« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Система надання пільг окремим категоріям громадян: позиція профспілок

Система надання пільг окремим категоріям громадян: позиція профспілок

На виконання рішень постанови Президії ФПУ від 10 липня 2012 року «Про позицію профспілок стосовно подальшого впорядку­вання системи надання пільг окремим кате­горіям громадян» було проведено цілу низ­ку заходів, спрямованих на забезпечення прав працівників і членів їхніх сімей та до­тримання принципу соціальної справедли­вості при реалізації державної політики пе­реходу від чинної системи надання пільг до адресних грошових виплат.

НА ШЛЯХУ ДО ЗАМОЖНОГО СУСПІЛЬСТВА

Відповідно до Національного плану дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010–2014 роки «Заможне сус­пільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого Указом Прези­дента України від 27 квітня 2011 року, Мінсоцполітики надіслало на погодження Спільному пред­ставницькому органу (СПО) все­українських профспілок проект Закону «Про внесення змін до де­яких законів України щодо поси­лення адресності надання пільг особам, які мають на них право за професійною ознакою».

Законопроектом передбачено внести зміни до деяких законів України і встановити, що для окремих категорій працівників, які мають право на пільги за професійною ознакою (народні депутати, депутати місцевих рад, кандидати в Президенти України, військовослужбовці вищого офіцер­ського складу, осо­би вищого началь­ницького складу Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Украї­ни, вищого началь­ницького складу органів і підрозді­лів цивільного за­хисту, вищого начальницького складу міліції, вищого началь­ницького складу державної по­жежної охорони, прокурори і слідчі прокуратури), пільги на­даються за умови, якщо серед­ньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мініму­му сім’ї пільговика. При цьому прожитковий мінімум сім’ї пільговика пропонується визна­чати як суму прожиткових міні­мумів для кожного її члена від­повідно до його належності до основних соціальних і демогра­фічних груп населення. Законо­проект було підтримано СПО.

Проведено фахову нараду з представниками Мінсоцполіти­ки щодо пошуку шляхів впрова­дження єдиних адресних підхо­дів до надання соціальної допо­моги сім’ям з дітьми з урахуван­ням рівня їх доходів, зокрема в зв’язку з вагітністю та полога­ми, а також посилення адреснос­ті надання допомоги на дітей одиноким матерям.

За результатами переговорів на погодження СПО надіслано проект Закону України «Про вне­сення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», розро­блений Мінсоцпо­літики в рамках ре­алізації Програми економічних ре­форм на 2010–2014 роки «Заможне сус­пільство, конку­рентоспроможна економіка, ефек­тивна держава».

СПО профспілок після розгляду законопроекту за­галом із розумінням сприйняв ідею впровадження єдиних під­ходів щодо надання допомоги з урахуванням рівня доходів сі­мей. Водночас було висловлено зауваження, що запропоновані зміни збільшують розмір допо­моги, коли в сім’ї дуже низькі до­ходи, але встановлюють додат­кові обмеження при наданні до­помоги тим сім’ям, у яких серед­ньомісячний сукупний дохід, розрахований на одну людину, не надто перевищує прожитко­вий мінімум для працездатних осіб. Разом з тим, знижується розмір допомоги для тих, хто ра­ніше отримував її у розмірі 100% стипендії, допомоги по безробіт­тю тощо, що погіршує їх соціаль­ний статус. У зв’язку з цим було внесено низку пропозицій та за­уважень до законопроекту.

НЕ ДОПУСТИТИ СКАСУВАННЯ ПІЛЬГ

ФПУ провела цілу низку захо­дів, спрямованих на недопущен­ня обмеження чи скасування пільг та гарантій при прийнятті змін до окремих законодавчих актів.

Профспілки виступили кате­горично проти прийняття проек­ту Закону України «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду», внесеного Кабінетом Мі­ністрів до Верховної Ради. Зако­нопроектом передбачалося обме­ження багатьох існуючих прав громадян України, однак на по­годження профспілкам доку­мент не надходив. СПО профспі­лок терміново надіслав до Верхо­вної Ради звернення про непри­йнятність запропонованих змін. Крім того, внесено низку пропо­зицій до другого читання, які були включені до порівняльної таблиці законопроекту.

У результаті Верховна Рада ухвалила Закон України «Про гарантії щодо виконання рі­шень суду». Водночас, за напо­ляганням профспілок, розділ «Прикінцеві та перехідні поло­ження», яким передбачалося внесення змін до окремих зако­нодавчих актів щодо обмеження чи скасування пільг та гарантій, було вилучено. Завдяки цьому профспілкам вдалось запобігти регулюванню в «ручному режи­мі» конкретних розмірів соці­альних гарантій.

УКРАЇНІ – ЄВРОПЕЙСЬКІ СТАНДАРТИ

Рада національної безпеки та оборони України підтримала ініціативу ФПУ щодо розгляду на своєму засіданні ситуації в сфері соціального забезпечення громадян, стану житлово-комунального господарства та його відповідності європейським со­ціальним стандартам. В рамках участі у спільній робочій групі з підготовки питання «Про ситу­ацію у сфері оплати праці та со­ціального забезпечення грома­дян» ФПУ направила напрацьо­вані інформаційно-аналітичні матеріали та пропозиції.

З ініціативи ФПУ, підтриманої Президентом України, 20 лютого 2012 року в Україні вперше від­значався День соціальної спра­ведливості. За Указом Президен­та свято відзначатимуть щороку у Всесвітній день соціальної справедливості. У зв’язку з цим ФПУ звернулась до Віктора Яну­ковича з проханням підтримати профспілки в питанні реалізації положень законодавства про про­житковий мінімум та доручити Кабінету Міністрів України:

– здійснити коригування роз­міру прожиткового мінімуму з урахуванням реального рівня споживчих цін і внести на роз­гляд Верховної Ради України від­повідні законодавчі пропозиції;

– забезпечити виконання рі­шення Конституційного Суду України щодо збільшення про­житкового мінімуму, визначе­ного для осіб, які відповідно до законодавства підлягають обов’язковому державному соціаль­ному страхуванню, на розмір ставки податку з доходів фізич­них осіб;

– завершити в найкоротші строки роботу щодо актуаліза­ції наборів продуктів харчуван­ня, непродовольчих товарів та послуг для визначення прожит­кового мінімуму з урахуванням сучасних потреб людини та між­народних стандартів.

З нагоди відзначення Дня со­ціальної справедливості в 2013 році представників ФПУ вклю­чено до складу Організаційного комітету з підготовки та прове­дення урочистих заходів. Наразі напрацьовано низку відповід­них пропозицій.

Крім того, профспілки висту­пили з ініціативою розробити разом із соціальними партнера­ми пропозиції щодо внесення змін до законодавства з метою покращення механізмів здій­снення індексації грошових до­ходів населення. ФПУ наполягає на збільшенні межі грошових доходів населення, які підляга­ють індексації, до не менш ніж дворазового розміру прожитко­вого мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і де­мографічних груп населення.

Також уряд підтримав пози­цію профспілок щодо необхід­ності розвитку житлового будів­ництва. У цьому напрямі запро­ваджено нову програму іпотеч­ного кредитування для здешев­лення вартості іпотечних креди­тів, встановлено податкові піль­ги для громадян і будівельних компаній.

 Концепція соціального кодексу

 Задля визначення основних критеріїв, напрямів та принципів реформування системи надання пільг профспілки ініціювали перед соціальними партнерами розробку Соціального ко­дексу України. Першим кроком ФПУв цьому напрямі стала підготовка за участю науковців Академії праці і соціальних відносин, а також Харківського соціально-економічного ін­ституту проекту Концептуальних положень Соціального ко­дексу України, затвердженого постановою Президії ФПУвід 14 березня 2012 року. Цей проект підтриманий Мінсоцполі­тики та профільним Комітетом Верховної Ради.

19.01.2013


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання