« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Маєш право мати права!

Маєш право мати права!

 До Дня прав людини, що від­значається в усьому світі, Фе­дерація профспілкових орга­нізацій Чернігівської області спільно з працівниками кафе­дри трудового права та пра­ва соціального забезпечен­ня юридичного факультету Чернігівського державного технологічного університету (ЧДТУ) організували й прове­ли круглий стіл «Соціально-правовий механізм захисту прав людини в Україні».

У заході взяли участь представники Голов­ного управління юс­тиції у Чернігівській області, обласної прокуратури, Української Гель­сінкської спілки з прав людини, Чернігівського громадського ко­мітету захисту прав людини, Молодіжної спілки юристів, об­ласної організації Спілки жінок України, науковці, студенти.

Відкриваючи дискусію, за­ступник голови ФПО Чернігів­щини Петро Чорнорот нага­дав, що обласне об’єднання профспілок послідовно захищає права й інтереси майже 200 тис. працівників. А належну органі­зацію всіх аспектів такого за­хисту й профруху в цілому, ефективність та впливовість зу­силь обласних профспілок бага­то в чому забезпечує високопро­фесійна робота підприємства «Навчально-методичний центр» ФПО, що його багато років успішно очолює Ірина Дорож­кіна, водночас голова Черні­гівської обласної організації Спілки жінок України. Вона теж виступила з вітальним словом.

Обговорювалися найрізнома­нітніші аспекти, зокрема роль і значення адвокатури в юридич­ному механізмі захисту прав лю­дини, колективний захист трудо­вих прав працівників, судовий захист прав і свобод людини; йшлося й про відповідні диску­сійні аспекти в новому Кримінально-процесуальному кодексі тощо. А плакати «Кожен має пра­во знати свої права», підготовле­ні місцевим осередком Україн­ської Гельсінкської спілки з прав людини, добре унаочнювали об­говорювані питання.

Зрештою, брошу­ра, де зібрано висту­пи учасників кругло­го столу, містить 60 сторінок, і в ідеалі мала б потрапити до рук (і свідомості) кожного спілчанина, кожного громадяни­на України. Всі про­мовці виходили з конституційних за­сад, що визначають місце особи в суспільстві і дер­жаві та декларують принципи конституційно-правового стату­су: людина – найвища соціальна цінність; невідчужуваність, за­гальнодоступність і гарантова­ність прав і свобод; відповід­ність основ конституційно-правового статусу особи міжна­родним правовим стандартам.

Тамара Назіна, завідувач­ка відділу соціально-економічного та правового захисту Федерації профспілкових орга­нізацій Чернігівської області, зазначила, що хоча за держав­ним устроєм Україна є демокра­тичною, правовою, соціальною державою, проте за сучасних соціально-економічних та полі­тичних умов складно гарантува­ти основні права й свободи осо­би. Часто унеможливлюється реалізація принципів конституційно-правового статусу лю­дини й громадянина, зокрема конституційного принципу рів­ності, а це перешкоджає забез­печенню справедливості в соці­альних і трудових відносинах. Доповідачка вказала на незадо­вільну якість життя українців, недоступність для багатьох со­ціальних благ (освіта, охорона здоров’я, культурна самоосвіта тощо), зазначила, що низький рівень виплат у системі соціаль­ного страхування, неякісне ме­дичне обслуговування, неефек­тивна система соціального за­хисту є наслідком заниженої за­робітної плати. Чимало людей, у тому числі висококваліфікова­них працівників, належать до категорії бідних через низький рівень зарплати, неможливість працевлаштуватися.

Робота Федерації профспілко­вих організацій Чернігівщини, сказала Т. Назіна, зорієнтована на соціально-економічний за­хист трудівників і членів їхніх сімей, вирішення ви­робничих і соціаль­них завдань, поси­лення соціального ді­алогу з органами ви­конавчої влади та ро­ботодавцями. Ґрун­туючись на принци­пах та позиціях Між­народної організації праці, міжнародного профспілкового руху, профспілки визнача­ють соціальний діалог як пріори­тетну і домінуючу форму вирі­шення складних соціально-економічних проблем, запоруку конкурентоспроможності під­приємств і забезпечення гідного життя людини праці.

Сьогодні саме від ефективнос­ті соціального діалогу, якості ко­лективних договорів і галузевих угод, неухильного дотримання їхніх положень значною мірою залежить соціальний і трудовий захист працівників. Прикметно, що зміст таких документів, зау­важила Т. Назіна, дедалі вдоско­налюється, розширюється та конкретизується коло питань, що сприяють поліпшенню мате­ріального становища працівни­ків, посилюється контроль за їх виконанням. І надалі робота профспілкових організацій усіх рівнів має бути спрямована на піднесення ефективності колективно-договірного регулювання, максимальне обмеження виму­шеної неповної зайнятості, недо­пущення неправомірних масо­вих звільнень, забезпечення від­повідальності роботодавців за професійний розвиток найманих працівників.

Олександр Огородник, старший викладач кафедри тру­дового права та права соціаль­ного забезпечення ЧДТУ, роз­глянув тему прав людини на­самперед в історичному аспекті. Він нагадав, що 4 листопада 1950 року лідери 15 країн Західної Єв­ропи підписали у Римі Конвен­цію про захист прав людини й основних свобод. Документ на­зивають «найбільшим досягнен­ням», «єдиним і найважливі­шим політико-правовим зна­менником для держав Європей­ського континенту». Але сьогод­ні, наголосив промовець, Украї­ні потрібно багато працювати над питанням захисту прав лю­дини в площині конвенції – по­рівняно з країнами Західної Єв­ропи. Бо, ратифікувавши кон­венцію, наша держава вважає свою місію завершеною. Най­проблемнішим є зростання кіль­кості заяв до Європейського суду, й останнім часом Україна посідає тут четверте місце після Росії, Туреччини й Румунії.

За статистикою, 39% рішень Європейського суду до України стосуються порушення права на справедливий суд, 26% – пору­шення права власності, 12% складають скарги на тривалий судовий розгляд.

Володимир Бобруйко, за­ступник начальника Головного управління юстиції у Чернігів­ській області, також зазначив, що практика звернення грома­дян та недержавних підприємств до Європейського суду з прав лю­дини набуває нині неабиякої ак­туальності. Фахівець докладно розповів про юридичні засади за­безпечення представництва України в Європейському суді під час розгляду справ щодо по­рушення нею згаданої Конвенції про захист прав людини й осно­вних свобод. Крім того, він роз’яснив порядок надання без­оплатної вторинної допомоги. Промовець посилався на Закон України «Про безоплатну право­ву допомогу», що набрав чиннос­ті 9 липня 2011 року й визначає зміст права на таку допомогу, порядок його реалізації, підста­ви та порядок надання безоплат­них правових послуг. Відповідні законодавчі гарантії, сказав В. Бобруйко, є не лише конституційно-правовим обов’язком дер­жави, а й дотриманням узятих на себе Україною міжнародно-правових зобов’язань.

Сергій Буров, голова ГО «М’АРТ», член правління Укра­їнської Гельсінкської спілки з прав людини, навів чимало різ­них прикладів порушення прав людини в Україні. Наприкінці доповіді він зазначив: «У кон­тексті численних порушень пра­ва на працю особливої ваги на­буває діяльність професійних спілок. На жаль, органи держав­ної влади замість сприяння ді­яльності профспілок дуже часто лише мовчки спостерігають за свавіллям роботодавців». Допо­відач переконаний, що держава повинна забезпечити жорстке дотримання прав профспілок, сприяти становленню сильного незалежного профспілкового руху. Також у своєму виступі Сергій Буров представив деякі матеріали альтернативної допо­віді правозахисних організацій, подані до ООН в рамках прохо­дження Україною універсально­го періодичного огляду.

Валентина Андріїв, доцент кафедри трудового права та пра­ва соціального забезпечення ЧДТУ, кандидат юридичних наук, зупинилась на проблемах реформи соціального забезпе­чення в Україні. У цій сфері, ска­зала вона, доволі часто спостері­гається порушення прав і свобод громадян або незабезпечення цих прав чи порушення принци­пу рівноправності. І навіть пере­кручень, коли приміром, збіль­шується вік виходу на пенсію для жінок під виглядом додер­жання рівноправності статей. А при цьому порушуються одразу дві статті Конституції (22 та 24). Законодавчо взявши на себе тур­боту про дітей і материнство, зобов’язавшись охороняти дітей, держава не забезпечує рівність їхніх прав, хоча це й гарантуєть­ся. Доповідачка подякувала Чер­нігівській спілці жінок і особис­то її керівнику Ірині Дорожкіній за співпрацю в питаннях запро­вадження гендерної рівності, за­хисту материнства.

19.01.2013


Тетяна МОРГУН

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання