« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Розроблення та ухвалення ФПУ рекомендацій МОП щодо справедливого оподаткування

Розроблення та ухвалення ФПУ рекомендацій МОП щодо справедливого оподаткування

 Для забезпечен­ня соціальної справедливос­ті в оподаткуван­ні Федерація про­фесійних спілок України вживає заходів як на на­ціональному рів­ні, так і застосову­ючи міжнародні інструменти впливу.

Так, ФПУ звернула­ся до Міжнародно­го бюро праці з про­позицією розгляну­ти питання про роз­роблення та ухвалення Ре­комендації МОП про спра­ведливе оподаткування. Цей документ може віді­грати важливу роль у до­сягненні соціальної спра­ведливості та забезпечен­ні гідної праці для всіх, а також сприяти усуненню суттєвої податкової дис­кримінації в оподаткуван­ні працюючих громадян. Основними принципами такої Рекомендації мають бути:

 Звільнення від опо­даткування мінімального рівня доходу, необхідного для гідного життя праців­ника і членів його сім’ї.

 Рівень податкового навантаження на доходи від трудової діяльності (заробітна плата) не пови­нен бути вищим, ніж рі­вень податкового наванта­ження на доходи від не­трудової діяльності (відсотки за депозитними вкладами, дивідендами тощо).

 Звільнення від опо­даткування витрат на при­дбання житла, плати за навчання в освітніх уста­новах, а також за медичні послуги.

 Запобігання ухилен­ню від сплати податків як механізму наповнення бю­джетів усіх рівнів подат­ковими надходженнями для якісного й доступного громадського обслугову­вання.

 Надання податкових пільг (на певний період) з метою стимулювання прі­оритетних галузей еконо­міки, підтримки соціаль­но незахищених категорій населення.

Міжнародне бюро пра­ці позитивно сприйняло ініціативу Федерації проф­спілок України щодо роз­роблення такої Рекомен­дації та повідомило, що це питання заплановано роз­глянути на засіданні Ад­міністративної ради. Іні­ціативу ФПУ високо оціни­ли представники МОП під час чергової зустрічі зі своїми колегами з Федера­ції у вересні цього року.

Позицію ФПУ щодо не­обхідності розроблення та ухвалення МОП Рекомен­дації про справедливе опо­даткування фахівці ФПУ презентували 4 жовтня ц. р. під час субрегіональ­ної зустрічі мережі проф­спілкових юристів та еко­номістів ПЄРР/МКП.

Для солідарної під­тримки у боротьбі за усу­нення податкової дискри­мінації в оподаткуванні заробітної плати Федера­ція профспілок України звернулася до Пан’європейської регіональної ради, Міжнародної конфе­дерації профспілок, За­гальної конфедерації профспілок, Федерації не­залежних профспілок Ро­сії, Групи технічної під­тримки з питань гідної праці і Бюро МОП для кра­їн Центральної і Східної Європи та Конфедерації роботодавців України з проханням підтримати ініціативу ФПУ щодо під­готовки Рекомендації МОП про справедливе опо­даткування.

Також членським орга­нізаціям ФПУ було наді­слано звернення з прохан­ням звернутися до гло­бальних профспілок про підтримку зазначених пропозицій. Звісно, що членські організації ФПУ таку ініціативу Федерації підтримали. Загальна кон­федерація профспілок по­відомила, що це питання розглядатиметься на засі­данні Виконкому ЗКП у І півріччі 2013 року, а Фе­дерація профспілок Кир­гизстану на підтримку цієї ініціативи звернулася до МБП.

 

 Конкретні кроки заради змін

У рамках реформування податкової системи України профспілки підготу­вали та надіслали до Міністерства фі­нансів і Державної податкової служби – як головних ініціаторів реформу­вання – зауваження та пропозиції до проекту Концепції реформування по­даткової системи України, а також звернення учасників публічного обго­ворення «Впровадження соціальних ініціатив у ході податкової реформи: погляд у майбутнє».

До Мінсоцполітики було надіслано висновки до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення умов ведення бізнесу в Україні», яким передбачаються кардинальні зміни у податковій системі (16.10.2012 року проект схвалено на засіданні Кабміну).

Зауваження та пропозиції до доопрацьованого про­екту Концепції реформування податкової системи з урахуванням пропозицій членських організацій Фе­дерація професійних спілок України направила до Державної податкової служби.

Попереднім позитивним результатом активної робо­ти ФПУ є той факт, що у згаданому проекті Концепції враховано найпринциповішу для профспілок пропо­зицію, а саме: встановлення неоподатковуваної час­тини зарплати (звільнення від оподаткування зарплати, що не перевищує 1500 гривень на місяць), що, по суті, означає встановлення неоподатковува­ного мінімуму для доходів усіх громадян.

Також до позитивних змін можна віднести й зниження ставки оподаткування до 10% для більшості громадян; зниження ставки ПДВ з 20% до 7 і 12%; скасування низ­ки зборів, серед яких, зокрема, збір на розвиток вино­градарства, садівництва і хмелярства; збір у вигляді ці­льової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності; збір у вигляді ці­льової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію, крім електроенергії, виробленої ква­ліфікованими когенераційними установками.

 

Основні загрози проекту Концепції реформування податкової системи України

Серед таких загроз є: скасування низки податкових пільг на соціально значущі товари та послуги, як-от на продукти дитячого харчування та товари для немовлят, вироби лікарського призначення, освітні послуги; для сільського, лісового господарства, літакобудівної галузі; запровадження податку з обороту, застосування якого одночасно з податком на додану вартість може при­звести до збільшення податкового навантаження на кінцевих споживачів товарів і послуг; зменшення став­ки єдиного соціального внеску з роботодавця до 15%, що необґрунтовано насамперед щодо джерел покрит­тя видатків за видами соціального страхування.

У результаті активної участі Федерації профспілок України у підготовці урядового законопроекту щодо запровадження податку на багатство в проекті вра­ховано переважну більшість профспілкових заува­жень і пропозицій.

 

 

 Соціально справедлива податкова система України

 У ході реформування податкової системи України профспілки сформували власну позицію щодо цього питан­ня, яка ґрунтується на необ­хідності врахування принци­пу соціальної справедливос­ті в оподаткуванні з метою:

n уніфікації підходу до опо­даткування зарплати та при­бутку підприємств шляхом встановлення неоподаткову­ваного мінімуму доходів для всіх громадян – еквіваленту собівартості для працюючих громадян;

 встановлення рівня подат­кового навантаження на до­ходи від трудової діяльності у вигляді заробітної плати на рівні не вищому, ніж рівень оподаткування інших дохо­дів (дивідендів, відсотків від депозитних вкладів, прибут­ків від оренди та продажу майна тощо);

 удосконалення порядку надання податкової знижки, зокрема шляхом запрова­дження реального механіз­му віднесення до її складу витрат на лікування та ме­дичне обслуговування;

 запобігання ухиленню від сплати податків як механіз­му наповнення бюджету всіх рівнів податковими надхо­дженнями;

 виваженого підходу до на­дання податкових пільг з метою стимулювання пріо­ритетних галузей економіки та підтримки соціально незахищених категорій населення;

 запровадження знижених ставок ПДВ на продукти хар­чування (крім алкогольних напоїв) та житлово-комунальні послуги;

 запровадження податку на багатство;

 формування позитивного ставлення суспільства до сплати податків.

27.12.2012


Анна РЄПІЧ, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання