« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Будівельна галузь: учора, сьогодні, завтра

Будівельна галузь: учора, сьогодні, завтра

 День будівельника – це не лише привід привітати людей, які і в спеку, і в холод працюють не покладаючи рук на будівель­них об’єктах. Це ще й привід підбити певні підсумки зробле­ного за рік, проаналізувати недоліки і подумати про май­бутнє. Про нелегкі будні працівників будівництва і промис­ловості будівельних матеріалів, їх профспілку, а також си­туацію в галузі загалом ідеться в цьому матеріалі.

Реально дивимося на речі

Цей рік, як і попередні три, був не зовсім легким та райдужним для будівель­ної галузі. Більш ніж удвічі порівняно з докризовим рів­нем зменшилися обсяги ви­робництва, втрачено більш ніж третину, або 250 тисяч, робочих місць. Звичайно, в 2011–2012 роках спостерігав­ся незначний підйом у буді­вельній промисловості. Так, цього року вже здано більше 2 млн квадратних метрів житла, але поки що обсяг виконаних будівель­них робіт дещо менше, ніж в 2011 році. Перше півріччя для будівельників тим і ха­рактерне, що готує базис для здавання об’єктів і жит­ла в кінці року.

«Ми сподіваємося здати близько 9,5 млн кв. м жит­ла, що трохи більше, ніж у минулому році. На жаль, кризові явища в нашій га­лузі призвели до повільно­го зростання зарплати – лише на 8–8,5% з початку року, – зазначив Василь Андреєв, голова Профспіл­ки працівників будівни­цтва і промисловості буді­вельних матеріалів Украї­ни. – За економічними роз­рахунками, це відбуваєть­ся насамперед тому, що більше 50% зарплати в га­лузі перебуває в тіні».

Світовий банк провів ба­гаторічне дослідження з ті­ньової заробітної плати в Україні і зробив висновок, що будівельна галузь є од­нією з найбільш тіньових, де третина людей працює без легального оформлен­ня трудових відносин. Вод­ночас ми бачимо на вули­цях великих українських міст пожвавлення житло­вого будівництва, а це зна­чна частина галузі – близь­ко 50% усіх будівельних ро­біт, які виконуються в на­шій державі.

Ще одним позитивним моментом є те, що в остан­ні три роки держава почала приділяти більше уваги житловим питанням. Тіль­ки минулого року було ви­ділено 1 млрд гривень у рамках програми доступ­ного житла Президента України Віктора Янукови­ча (а це понад 5 тис. квар­тир!). Така кількість до­ступних квартир дозволяє не тільки допомагати лю­дям вирішувати житлові питання, а й пожвавити ри­нок. А від цього безпосеред­ньо залежить будівництво нового житла: чим більше квартир будуватиметься – тим дешевше процес вироб­ництва і, відповідно, вар­тість житла! На жаль, ще не всі регіони України роз­почали роботу з упрова­дження цієї програми.

Євро–2012: підсумки

Проведення в Україні футбольного чемпіонату Євро–2012 стало найважли­вішою подією останніх ро­ків. І для профспілки буді­вельників у тому числі, оскільки найбільший інф­раструктурний проект за час незалежності нашої держави – це будівництво об’єктів до чемпіонату.

«Звичайно, всіх цікави­ли матчі, команди, голи, вболівальники, прапори – футбольне свято. Але для нас Євро – це, перш за все, 16% будівельного ринку! У найважчі 2009–2010 роки шоста частина всіх буді­вельних робіт, які велися в Україні, припадала саме на будівництво згаданих об’єктів, – зазначив Василь Андреєв. – Це дозволило за­побігти катастрофічному падінню ринку! Так, ми втратили половину обсягу будівельних робіт, які ви­конували до 2008 року, але багато робочих місць вда­лося врятувати: чисель­ність працівників скороти­лася не вдвічі, а лише з 750 до 500 тисяч».

Результатом здійснення проекту Євро–2012 для кра­їни стало спорудження 3 стадіонів, 5 терміналів аеропортів (у Донецьку, Харкові, Львові і 2 – в Киє­ві), більше тисячі кіломе­трів доріг... За словами Ва­силя Андреєва, для проф­спілки будівельників цей проект також був украй важливим. Так, у 2009 році спільно з польськими коле­гами було вирішено, що місце будівельників – най­важливіше в процесі підго­товки до Євро–2012. Адже, як свідчить світова практи­ка, під час здійснення вели­ких інфраструктурних про­ектів найперше запитують саме з будівельників. Безу­мовно, державні діячі, UEFA або FIFA (якщо гово­рити про чемпіонати світу) намагаються досягти одно­го – здачі об’єктів у чітко встновлені терміни. При цьому ніхто не говорить, що будівельники повинні отримувати гідну заробіт­ну плату, повинні працюва­ти безпечно, а не гинути на робочому місці, здобувати нову кваліфікацію, щоб працювати ефективно, з більшою продуктивністю.

Проведено дослідження роботи профспілки за чоти­ри роки, дані якого вийшли друком англійською мовою, а незабаром (до кінця серп­ня) вийдуть російською та українською мовами на 56 сторінках. Виходячи з цих матеріалів, можна говорити не тільки про гідні показни­ки підготовки до чемпіона­ту, а й про проблеми, які ви­никали на робочих місцях будівельників на об’єктах Євро–2012 і з якими завзято боролася профспілка. На­приклад, щодо безпечних умов праці.

«Під час будівництва аеропортів і стадіонів на об’єктах загинули 14 осіб. Це, безумовно, багато, але ми провели колосальну ро­боту, щоб ця цифра не була більшою, – констатував Ва­силь Андреєв. – Разом з ор­ганами державного нагля­ду за охороною праці ми провели понад 600 переві­рок на будівельних май­данчиках, зафіксували і наказали усунути 5571 по­рушення! Потенційно така кількість порушень – це приблизно 10% нещасних випадків з летальним на­слідком. Тобто загиблих могло бути не 14, а близько 500 осіб».

На жаль, роботодавці й до сьогодні не приділяють належної уваги забезпе­ченню працівників необ­хідним спецодягом. Є ви­падки, коли людина в кап­цях працює на території, де розкидано арматуру, шмат­ки сталі, десятисантиме­трові цвяхи, до того ж, щось може впасти на ногу і скалічити, зварювальники працюють без спецодягу тощо.

Ще одне порушення по­лягає в тому, що, за підра­хунками профспілки, міні­мум 50% залучених до ро­боти на будівництві об’єктів Євро–2012 людей не були оформлені легально. Через це вони невчасно отримували зарплати, з яких не вираховували соці­альні внески та податки, працівники не були охопле­ні системою колективних договорів і галузевою уго­дою. Якщо ж подивитися на іншу половину працівни­ків, тут, звичайно, проф­спілці вдалося досягти зна­чного збільшення як соці­альних, так і економічних гарантій. Так, у 2010 році шляхом переговорів з Мі­ністерством регіонального розвитку та будівництва України профспілці праців­ників будівництва вдалося підвищити показник серед­ньої зарплати більш ніж на 35%. У 2009 році вона стано­вила 2300 грн, а вже в 2010-му зросла до 3500.

Ще одним великим до­сягненням стала угода з тим же міністерством щодо вільного доступу профспіл­кових представників на всі будівельні об’єкти Євро–2012. Це дозволило провести моніторинг умов праці, по­спілкуватись як із праців­никами, так і керівниками з приводу колективних до­говорів тощо. Також проф­спілки допомогли під час підготовки до чемпіонату сотням людей отримати свою заробітну плату, пога­сити заборгованості.

Перспективи роботи

За словами Василя Ан­дреєва, Євро закінчилося, але профспілці, безумовно, є над чим працювати. Це і великі державні програми, й інфраструктурні проекти, такі як будівництво і ре­монт мостів, метро в Дні­пропетровську, а також спо­рудження нових шкіл, дитя­чих садків, лікарень, які досі стоять недобудовани­ми в багатьох населених пунктах, тощо. Також проф­спілкову стратегію в май­бутньому буде сконцентро­вано на приватному секто­рі. Багато підприємств у га­лузі промисловості буді­вельних матеріалів, які вхо­дять до складу профспілки, належать іноземним транс­національним корпораці­ям. Тому Василь Андреєв упевнений, що основне за­вдання профспілки полягає в тому, щоб трудящі цих підприємств були так само захищені колективно-договірним регулюванням, як і працівники компаній і підприємств, які належать національним інвесторам або власникам.

Анна РЄПІЧ, «ПВ»

КОМЕНТАР

Ми вирішуємо конкретні проблеми працівників на місцях. Нас, звичайно, цікавлять великі загальнодержавні програми, макроекономічні показники галузі, кількість зайнятих у нашій галузі працівни­ків, але проблеми кожного окремого працівника – невиплата заробітної плати, незаконне звіль­нення, дискримінація на робочому місці – є осно­вою діяльності нашої профспілки. Наше профспіл­кове завдання полягає в тому, щоб за свою важку працю працівники будівельної галузі отримували гідну винагороду, мали безпечні умови праці, восьмигодинний робочий день, а якщо більше – отримували компенсацію за додатковий час і т. ін.

Ми вже практично розпочали узгодження тексту Галузевої угоди на наступні три роки і, якщо все буде добре, вже після святкування Дня будівель­ника її підпишемо. Нова угода передбачає значне зростання заробітної плати (як мінімум на 16%), гарантію офіційної зайнятості та багато інших гарантій, які сто­суються надурочних робіт, ро­боти жінок та молоді, підви­щення кваліфікації без відриву від виробництва тощо.

Василь Андреєв,

голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України

16.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання