« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Дорожня карта входження України в ТОП-20: ініціативу підтримано!

Дорожня карта входження України в ТОП-20: ініціативу підтримано!

 Нещодавно в Будинку спілок відбуло­ся громадське обговорення проекту Дорожньої карти входження Украї­ни в ТОП-20, розробленого за ініціа­тиви ФПУ на підтримку програми Президента Віктора Януковича «Ук­раїна для людей», за якою впродовж найближчих 10 років вона має увій­ти до провідної двадцятки найбільш економічно розвинених країн світу як сучасна держава з конкурентною економікою XXI століття.

У заході, на якому го­ловував заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, були присутні представ­ники та фахівці Інституту економіки та прогнозуван­ня, Інституту економіки промисловості Національ­ної академії наук України, Черкаського державного технологічного університе­ту, Інституту соціального партнерства, Інституту ево­люційної економіки, Інсти­туту демографії та соціаль­них досліджень ім. М. В. Птухи, Харківського соціально-економічного ін­ституту, Мінсоцполітики, Мінекономрозвитку, МОЗ, членських організацій та апарату ФПУ.

СПРОБА ВІДШУКАТИ ТА ВКАЗАТИ ДОРОГУ

Презентував присутнім Дорожню карту входження України до ТОП-20 керівник соціально-економічного де­партаменту апарату ФПУ Віктор Іванкевич. Він зазна­чив, що проект ФПУ є спро­бою відшукати та вказати шляхи для входження Укра­їни до групи найбільш еко­номічно розвинених країн світу з метою представити суспільству цілісну карти­ну ключових заходів: «До­сягнення високого рівня і якості життя українського народу, реалізація мрій українців про сильну, спра­ведливу та демократичну країну – основна мета вхо­дження України до ТОП-20».

Однак, запропоновані ФПУ кроки щодо входження до ТОП-20 не варто розгля­дати як інноваційну пана­цею. З огляду на кризову ситуацію останніх років український інформацій­ний простір насичений різ­ноплановими проектами, ідеями та баченнями. Тому свою роль ФПУ вбачає на­самперед у спробі задово­лення нагальної потреби системного викладу необ­хідних перетворень.

АЛГОРИТМ ДІЙ

Так, першочерговим за­вданням найближчих років є масштабна модернізація національного виробни­цтва, впровадження енер­гозбереження, зростання продуктивності праці, зміц­нення конкурентних пози­цій вітчизняного виробника на зовнішніх товарних рин­ках. Стале економічне зрос­тання сприятиме підвищен­ню рівня зайнятості насе­лення та заробітної плати, забезпеченню цінової та валютно-курсової стабіль­ності. Динамічний розвиток економіки, збільшення над­ходжень до Державного бю­джету України забезпечать необхідні ресурсні можли­вості для запровадження європейських стандартів соціального захисту, якіс­ного піднесення життєвого рівня громадян.

ФПУ виходить із того, що Україна в своєму розвитку вже пройшла фундамен­тальний етап – становлення незалежної держави, пер­винне формування демокра­тичних інститутів та ринко­вої економіки. Наразі необ­хідно створити належні умови для динамічного роз­витку суспільства на демо­кратичних засадах та ско­рочення відставання від розвинених держав світу. Для цього необхідні комп­лекс інституційних та структурних реформ, які б завершили якісну транс­формацію політичної та економічної систем і покра­щили життя громадян Укра­їни, а також ефективна вза­ємодія соціальних партне­рів – держави, роботодавців, профспілок. Саме тому Україна сьогодні потребує масштабної модернізації.

Входження до світової двадцятки – це, насамперед, комплексний процес в еко­номічній, соціальній та по­літичній сферах із метою забезпечення стандартів та реалізації цінностей, які по­діляють розвинені демокра­тичні країни. Водночас за­пропонований нижче план дій не можна розглядати лише як просту сукупність окремих заходів у різних сферах життя країни. Це має бути певна ідеологія, навколо якої слід вибудову­вати конкретні форми, що ведуть до масштабних якіс­них змін.

Отже, необхідно посту­пово здійснити заходи в економічній, соціальній та політичній сферах. Україна володіє колосальним науко­вим, технологічним, при­родним та людським потен­ціалами. Країна з такими колосальними можливостя­ми має бути особливо при­вабливою для внутрішніх і зовнішніх інвесторів. За де­якими даними офіційних представництв США, Укра­їна входить до першої п’ятірки найбільш перспек­тивних економік світу та має великий потенціал для розвитку. Основними пере­вагами та перспективними галузями нашої країни є енергетична сфера, сільське господарство, туризм, інф­раструктура та природні ресурси.

Тож першочерговим за­вданням для влади має ста­ти чітке усвідомлення і ви­рішення проблем, які зава­жають Україні рухатись до ТОП-20 розвинених країн світу. Владі найближчим часом необхідно провести відповідні структурні ре­форми, мобілізувавши та використавши наявні ка­дрові, технологічні та ви­робничі ресурси, створити сприятливе і конкурентне середовище для бізнесу, в тому числі для технологіч­ного розвитку, з тим, щоб середньорічні іноземні ін­вестиції досягли рівня хоча б 15–20 млрд доларів. Для використання потенціалу України необхідно запрова­дити середньо- та довго­строкове планування, моні­торинг ефективності здій­снюваних реформ, вести спостереження за станом наближення до запланова­них показників та визначи­ти пріоритети на майбутнє. Процес входження має зна­йти широку й активну під­тримку населення і посту­пово та впевнено втілюва­тися в життя на всіх щаблях влади.

СХВАЛЬНІ ТА ПОЗИТИВНІ ВІДГУКИ

Під час заходу відбулось жваве обговорення ролі та місця профспілок у напра­цюванні документу. При­сутні відзначили та вітали ініціативу ФПУ щодо роз­роблення проекту Дорож­ньої карти входження Укра­їни в ТОП-20 і надання на­шій країні надії на досяг­нення такої мети. Проект отримав схвальні та пози­тивні відгуки, зокрема за­вдяки глибокому опрацю­ванню питання, відсутності аналогічних документів, а також правильності й акту­альності ідеї.

Присутні висловили важливі та конструктивні пропозиції до проекту. За­пропоновано механізми просування проекту та шля­хи його доопрацювання, підкреслено необхідність консолідації зусиль уряду, науковців, соціальних парт­нерів та громадськості в на­прямку просування до ТОП-20.

Наступним етапом буде розгляд даного проекту на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради в червні поточного року та направ­лення його до Адміністра­ції Президента України.


 ОБОВ'ЯЗОК ФПУ

 У програмному зобов’язанні Президента про входження Ук­раїни в ТОП-20 ФПУ вбачає своїм обов’язком консолідувати громадську думку, запросити до обговорення роботодавців і суспільні інституції центральних органів виконавчої влади з тим, щоб Україна дійсно рухалась у пот­рібному напрямку і ввійшла до числа кра­щих країн світу. Для цього вона має все: багаті природні ресурси, геніальний на­род і, сподіваємося, мудру владу, яка дозволить це зробити.

Сергій КОНДРЮК, заступник голови ФПУ

12.06.2012


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання