« на головну 19.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті За приклад іншим

Поріднився степ із рибою

Поріднився степ із рибою

 Десята година ранку, а сонце вже пече по-справжньому, як це трапляється влітку в херсон­ських посушливих степах. Ми з головою Херсон­ського обкому профспілки працівників рибного господарства Юрієм Бачкалою під’їжджаємо до Новокаховського рибоводного заводу частикових риб, що є державною установою. Це найбільший серед аналогічних рибзаводів в Україні.

 Перед нами відкриваєть­ся чудова панорама: скільки бачить око – ве­ликі ставки, в яких роз­водять рибу. Ставки за­ймають майже 854 гектари, а за­гальна площа земельної ділян­ки підприємства становить по­над 1003 гектари. Це творіння людських рук і розуму введено в експлуатацію 1986 року в північно-східній частині Ниж­ньодніпровських пісків. Понад 12 км по трубах діаметром 1200 мм потужні насоси подають дні­провську воду до 44 ставків.

Основна мета заводу – розве­дення та випуск у Каховське во­досховище та пониззя Дніпра рослиноїдних риб (білого та строкатого товстолобика, білого амура) та коропа. Починаючи з 2006 року ведуться роботи для отримання молоді аборигенних видів риб Нижнього та Верхньо­го Дніпра, таких як щука, судак, сом, линь, тарань, лящ, що дає змогу значно розширити та збільшити чисельність і ви­довий склад рибних запасів Каховського водосховища й Дніпра.

Завод працює повносистем­но: вирощування відбувається від ікринки до дволіток. За пері­од із 2006 по 2012 рік вселено 13,1 мільйона екземплярів рослино­їдних риб (білого та строкатого товстолобика, білого амура) та коропа і 379 тисяч екземплярів аборигенних видів риб (щука, судак, сом). Навесні 2013 року вперше було проведено роботи із вселення мальків абориген­них видів риб: 429 тисяч екземп­лярів мальків щуки та 108 тисяч екземплярів мальків судака.

Унікальність заводу полягає у використанні великих ставко­вих площ, нових технологій під час вирощування рибопосадко­вого матеріалу, забезпеченні ви­сокого рівня механізації вироб­ничих процесів під час облову ставків.

Останні роки, крім вселення водних біоресурсів у Каховське водосховище та річ­ки Дніпро, рибзавод брав участь у вико­нанні програми із зариблення річки Південний Буг, Ки­ївського та Запо­різького водосхо­вищ.

З 2008 року завод є постійним учасни­ком міжнародної виставки «АГРО», виставки «Таврійський ярмарок», яка про­водиться в рамках бізнес-форуму «Таврійські горизонти», а також рейтингу популярності та якості «Дніпровська перли­на». Успіхи колективу рибзаво­ду неодноразово відзначалися нагородами. Так, на «АГРО–2008» підприємство здобуло сріб­ну медаль і диплом; на «АГРО–2009» – золоту медаль і диплом; на «АГРО–2010»–«АГРО–2012» – дипломи й грамоти; на «АГРО–2013» – золоту медаль і диплом.

Окрім того, колектив рибза­воду в 2012–2013 роках було від­значено Подякою Державного агентства рибного господарства України та Почесною грамотою Міністерства аграрної політики та продовольства України. Має нагороди від влади, профспілко­вих органів тощо.

Виникає закономірне запи­тання: як колективу заводу вда­лося досягти таких вагомих ре­зультатів у доволі непростих ринкових умовах, бути конку­рентоспроможними й успішно розвиватися? Це насамперед по­яснюється умілою організацією виробничого процесу, викорис­танням сучасної техніки, облад­нання, упровадженням передо­вих технологій, роботою на пер­спективу.

Таких успіхів досягнуто за­вдяки спільним зусиллям тру­дового колективу, його керівни­цтва на чолі з директором Іго­рем Дикухою та профспілкової організації на чолі з Людмилою Шкуропат. Адже їх об’єднує одна мета – розвиток підприєм­ства, створення для працівників належних умов праці, по-буту, відпочинку, розв’язан-ня соціально-економічних проблем.

Ігор Дикуха вже 7 років очо­лює завод і зробив за цей час чи­мало, про що свідчать конкрет­ні результати. Він професіонал, фанат своєї справи. Дбаючи про виробництво, разом із тим не за­буває про людей, які працюють під його керівни­цтвом.

Людмила Шкуро­пат – як голова профкому – завжди знахо­дить порозуміння з директором щодо ви­рішення соціальних питань, дотримання трудових прав і га­рантій працівників. Вона працює рибово­дом І категорії і одночасно є профспілковим лідером, корис­тується повагою в колективі. Про це свідчить те, що впро­довж останніх 13 років Людми­лу Шкуропат обирають головою первинної профспілкової орга­нізації рибзаводу. Ще не менш важливий факт – усі 126 праців­ників підприємства є членами профспілки.

Основним механізмом вирі­шення соціально-економічних питань, першочергових і пер­спективних завдань, що стоять перед трудовим колективом за­воду, є колективний договір. Слід наголосити, що його умови чітко виконуються. Ось тільки деякі питання, які вдалося вирі­шити: проводиться атестація ро­бочих місць; належним чином обладнані як робочі місця, так і побутові приміщення; витриму­ються норми робочого часу; тру­дова дисципліна залишається на високому рівні – жодного звільнення за будь-яке порушен­ня не було; за весь період існу­вання заводу не було зафіксова­но випадків виробничого трав­матизму; працівники забезпече­ні спеціальним одягом; працю­ють душові, сушильні кімнати; постійно працює їдальня (годі й уявити, аби іще десь повноцін­ний обід із трьох страв обійшов­ся працівнику не більш як 7 гри­вень); на рибоводних дільницях облаштовані кімнати для вжи­вання їжі з холодильниками та мікрохвильовими печами; на за­воді діє медпункт, регулярно проводяться профілактичні ме­догляди; під час літньої спеки для створення сприятливих умов для праці за погодженням із профкомом змінюють графік роботи заводу; в адмінбудівлі, рибальських будинках встанов­лено кондиціонери, взимку всі побутові приміщення опалю­ються.

У зв’язку з тим, що рибзавод розташований за 30 км від міста Нова Каховка, підприємство спеціальним транспортом до­правляє працівників до місця роботи.

На території заводу, у його приміщеннях чисто, порядок і затишок.

На заводі створено всі умови для повноцінного відпочинку та оздоровлення працівників. Уліт­ку організовуються поїздки для відпочинку на море, трудівни­ки, які потребують санаторно-курортного лікування, отриму­ють путівки, а їхні діти – відпо­чивають в оздоровчих таборах. Усе це здійснюється за рахунок Фонду державного соціального страхування.

Традиційно на заводі відбу­ваються святкування держав­них і професійних свят, поздо­ровляють з ювілеями, урочисто проводжають на пенсію. Кра­щих працівників нагороджують грошовими преміями, цінними подарунками, грамотами різних рівнів, у тому числі Кабінету Міністрів, Держрибагентства, органів місцевого самовряду­вання, профспілкових органів, адміністрації та профкому заво­ду. Колектив пишається тим, що семеро працівників заводу нагороджені відзнакою «Почес­ний працівник рибного госпо­дарства України», двом присво­єно статус «Ветеран рибного гос­подарства України».

Трудовий колектив бере ак­тивну участь у суспільному житті міста Нова Каховка та на­вколишніх населених пунктів, святкуванні Дня міста. Праців­ники рибзаводу надають по­сильну допомогу з упорядкуван­ня території Корсунського жіно­чого монастиря.

На підприємстві практично немає плинності кадрів, люди цінують свою роботу, колек­тив.

Голова Херсонської облміжпрофради Петро Лазник і голова обкому профспілки працівників рибного господарства Юрій Бач­кала завжди підтримують зв’язок із колективом та проф­спілковою організацією підпри­ємства, надають за необхідності практичну допомогу. Досвід ад­міністрації, трудового колекти­ву, профспілкової організації рибзаводу заслуговують на ви­вчення і поширення. Так вважає і Голова Федерації профспілок України Юрій Кулик, який не­щодавно з робочою поїздкою відвідав підприємство.

Це не означає, що на заводі немає проблем. Не всі питання вирішені. Абсолютно безпро­блемних підприємств майже не існує. Головне, що на цьому під­приємстві постійно працюють над удосконаленням своєї ді­яльності, чітко визначають по­точні, а головне перспективні завдання. Тож побажаємо друж­ному працьовитому колективу Новокаховського рибоводного заводу частикових риб успіхів у справі, яка вкрай потрібна людям.

04.07.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання