« на головну 19.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті За приклад іншим

Профспілка АПК: ми працюємо, поки інші говорять!

Профспілка АПК: ми працюємо, поки інші говорять!

 «Праця аграріїв є плідною і невтомною! Вони – наші годувальники, а сектор АПК – минуле, теперішнє та майбутнє нашої країни», – наголошує голова Профспілки працівників агропромислового комплексу України Ігор Сопелкін.

 Профспілка АПК веде свою історію з 25 травня 1990 року й об’єднує майже 1 млн спілчан. Понад 35% її чле­нів – молодь, здебільшого студенти навчальних закла­дів Міністерства агрополі­тики та продовольства України. Профспілка АПК – це потужне об’єднання з чіткою та зрозумілою полі­тикою, спрямованою на роз­виток і покращення стано­вища аграрного сектору економіки нашої країни.

Діяльність ЦК профспіл­ки працівників АПК Украї­ни особливо активізувалася в грудні 2011 року, коли на засіданні президії головою був обраний Ігор Сопелкін – амбітний, досвідчений та відповідальний керівник, який у своїй роботі послуго­вується сучасними метода­ми й технологіями.

Сьогодні ЦК профспілки приділяє неабияку увагу молодіжній політиці. «Мо­лодь профспілки працівни­ків АПК – це дієвий, потуж­ний механізм розвитку профспілкового руху в Україні, виховання аграр­ної еліти держави», – впев­нено повторює Ігор Сопел­кін. В останнє півріччя тут помітні значні успіхи. В ЦК з’явився фахівець із моло­діжної політики, першим і головним завданням якого стала розробка шляхів реа­лізації молодіжної політи­ки, визначення основних пріоритетів у роботі з мо­лоддю.

У березні відбувся кру­глий стіл «Розвиток моло­діжної політики Профспіл­ки АПК України». Було ви­роблено рекомендації і по­бажання щодо концепції розвитку молодіжної полі­тики профспілки, напрацьо­вано план роботи. Наступ­ним кроком стала ухвала президії ЦК профспілки щодо створення молодіжної профради.

«Гідна праця для моло­ді!» – під таким гаслом на­прикінці березня, за органі­заційного сприяння МОП, ФПУ та соціальних партне­рів, зокрема профспілки АПК, у Києві відбувся кру­глий стіл. Рекомендації, розроблені ЦК профспілки щодо шляхів вирішення проблем зайнятості молоді, були оприлюднені та врахо­вані в загальному доку-менті-резолюції. ЦК проф­спілки брав активну участь у травневому засіданні-дискусії на тему «Виробни­ча практика: платити чи не платити?», де висловив свою позицію щодо оплати виробничої практики учнів (слухачів) професійно-тех-нічних навчальних зак-ладів, яка має проводитись відповідно до законо-давства.

У травні профспілка АПК активно долучилася до організаційної допомоги в проведенні «Зльоту моло­дих лідерів АПК ХХІ століт­тя», а також отримала по­чесну місію здійснювати суддівську підтримку кон­курсу «Кращий студент 2012 року».

За ініціативи ЦК проф­спілки наприкінці травня на базі ФПУ було проведено профспілковий форум «Зе­мельна реформа та сталий розвиток села: роль проф­спілок». Організатори захо­ду – ЦК профспілки АПК України, ФПУ та Фонд ім. Фрідріха Еберта. Учас­ники форуму розробили ре­комендації щодо спільної стратегії профспілок у реа­лізації земельної реформи та забезпеченні сталого роз­витку села, а також реко­мендації органам влади щодо проведення реформи.

3–5 липня відбулося масштабне засідання медіа-кафе «Медіа, піар та соці­альні мережі як складові діяльності профспілок України». Запропонована концепція медіа-освіти на­стільки сподобалася проф­спілковим фахівцям, що за підсумками трьох днів були вироблені практичні реко­мендації щодо питань співпраці в соціальних ме­режах, реалізації соціаль­них проектів із залученням ЗМІ, проведення піар-кампаній та підтримки кор­поративної культури орга­нізації.

Упродовж останніх трьох місяців на базі обласних ко­мітетів усіх регіонів Украї­ни формуються молодіжні ради. Цю роботу планується завершити у вересні, а в жовтні реалізувати голо­вний пункт концепції – створити молодіжну раду Профспілки працівників АПК України й провести її першу конференцію. Тоді ж заплановано втілити в жит­тя наступні творчі задуми: відеоконкурс «Студентське життя – неповторне!», кон­курс «Перший молодіжний проект розвитку сільського господарства, сільських те­риторій України», поетич­ний конкурс «Поезія єднає серця» тощо.

«Чималу роботу провела наша профспілка для моло­ді, та ще більше її в нас по­переду», – говорить кон­сультант ЦК профспілки з питань молодіжної політи­ки Катерина Гордієнко.

Що ж до оздоровлення ді­тей, то це питання завжди було і є пріоритетним у ро­боті профспілки АПК. Що­року з профспілкового бю­джету на цю мету виділя­ється більше 6 млн гри­вень.

Цьогоріч часткову опла­ту вартості путівки збіль­шено до 780 грн, що дозво­лить оздоровити понад 12 тис. дітей працівників АПК.

Також у першому півріч­чі спеціалістами Профспіл­ки АПК України, спільно з органами виконавчої влади й об’єднаннями організацій роботодавців було проведе­но колективні переговори щодо внесення змін та допо­внень до галузевих угод в аграрному секторі, харчо­вій і переробній промисло­вості, водному господар­стві, аграрному будівництві та Національній академії аграрних наук України на 2011–2013 роки в частині оплати й охорони праці. Підписано, зокрема, шість змін до галузевих угод, які пройшли повідомну реє­страцію в Мінсоцполітики України. Вони спрямовані, насамперед, на вдоскона­лення оплати праці, поси­лення ролі заробітної плати в мотивації продуктивності і якості праці, захист прав працівників на своєчасне отримання заробітної пла­ти в розмірі не нижче вста­новлених державою гаран­тій. У галузях, які перебува­ють у сфері дії сторін, що підписали зміни до угод, працюють понад 800 тис. осіб. Щодо аналізу укладен­ня колективних договорів на підприємствах сільсько­го господарства станом на 1 квітня 2012 року, то варто зазначити, що цими догово­рами охоплено понад 80% працівників.

Триває підготовка про­екту Генеральної угоди на новий термін, зокрема опра­цьовано два її розділи – ви­робничий та щодо оплати праці. Профспілка взяла участь в обговоренні проек­ту Держбюджету України на 2013 рік і надала свої про­позиції.

Профспілка працівників АПК України підтримує тіс­ний соціальний діалог з Мінагрополітики України, Держводагентством Украї­ни, роботодавцями в галу­зях харчової і переробної промисловості, аграрними будівельниками та Націо­нальною академією аграр­них наук України. «На жов­тень запланована спільна з Держводагентством Украї­ни колегія для підбиття під­сумків цьогорічного вико­нання Галузевої угоди на 2011–2013 роки», – повідоми­ла завідувачка відділу еко­номічного захисту тру-дящих та соціально-трудових відносин Тетяна Марченко.

За інф. профспілки АПК України

 ЗАКОНОДАВЧА ІНІЦІАТИВА

Підбиваючи підсумки оздоровчої кампанії–2011, президія профспілки зазначила, що не­досконалий порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для оз­доровлення та відпочинку дітей працівників АПК, ускладнює роботу обласних профспіл­кових комітетів. На адресу профспілки від організаторів дитячого оздоровлення в облас­тях надходили численні звернення з приводу недосконалості системи бюджетного фі­нансування. Починаючи з 2008 року, часткове фінансування за рахунок коштів бюджету на оздоровлення могли отримати виключно діти, батьки яких працюють на підприємс­твах АПК у сільській місцевості, а також у соціальній сфері села. Працівники галузей АПК, які проживають у містах, селищах міського типу та райцентрах, залишались без дотацій­них путівок. І тільки завдяки непохитній позиції ЦК профспілки АПК Кабмін у квітні поточ­ного року вніс зміни до законодавства, що дозволило всім батькам – працівникам галузі скористатися фінансовою підтримкою держави й оздоровити своїх дітей.

16.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання