Тихе полювання: задоволення та небезпека
Осінь – період
збирання грибів. Ліси наповнюються білими й польськими грибами, опеньками, тож
для людей, які полюбляють їх збирати, це – справжній рай. Але слід знати кілька
правил, аби приємне «полювання» не закінчилося на лікарняному ліжку.
Обережно,
отруєння лісів!
Наприкінці серпня
мешканці деяких сіл і дачних селищ Київщини та Чернігівщини, які цьогоріч
мали намір назбирати грибів на «своїх» місцях, були приголомшені табличками з
попередженнями, які траплялися їм на кожному в’їзді до лісу. Напис
повідомляв: «Збирання грибів та ягід заборонено: ліс оброблено отруйними
речовинами».
Спершу люди
подумали, що це жарт. Мовляв, хтось у такий спосіб позбавляється
«конкуренції». Але від місцевих лісників удалося дізнатися, що справи серйозні.
Трохи пізніше інформацію таки підтвердили в Держлісгоспі.
Виявляється, що
на тисячах гектарів лісу з літака була розпилена отрута: починаючи з півночі
Київської області, від села Новосілки, і закінчуючи Чернігівщиною. Річ у
тім, що в цих лісах останнім часом почали жовкнути й гинути сосни. Виявилося,
що причина у гусені, яку називають трачем. Як зауважують лісники, лише одна
така гусінь за день може з’їсти близько сорока соснових гілок. За останні 25
років це перша масова навала трача на київські ліси. Отже, лісничим не залишалося
нічого іншого, як труїти комаху спеціальними препаратами. Один із них – вірин
– порівняно безпечний. Речовина знищує лише певні види комах і майже не
шкідлива для людей і тварин. А от фастак – дуже токсичний інсектицид. Препарат
є потужним алергеном і може спричинити подразнення очей та шкіри. Щоправда,
він не залишається у ґрунті надовго. За свідченнями лісників, уже через три
тижні після оброблення людям можна заходити до лісу й безпечно збирати гриби.
Щоправда, більшість грибників усе ж сумнівається: беручи до уваги те, що гриб
– один із найкращих сорбентів, він всмоктує все, що потрапляє у повітря.
Отже, для більшості мешканців північної Київщини, які мали намір запастися
боровиками чи «поляками», грибний сезон цього року закінчився. Адже не так
багато людей наважиться після хімічного оброблення лісу податися на грибне
полювання.
Хоча, якщо є
велике бажання, у пошуках грибів можна поїздити країною. Фахівці відзначають,
що найбільше грибів о цій порі – в Карпатах. Грибним вважають також кордон Полтавської
та Дніпропетровської областей, Полісся. Схід країни хоча й вважається
«негрибним», але й там є свої місця. Зокрема, на кордоні Харківської, Донецької
та Луганської областей, де збереглися природні ліси та посадки. Навіть у
горах Криму можна знайти гриби. Але це задоволення лише для тих, хто не
полінується піднятися на кілька тисяч метрів угору.
ПРАВИЛА ЗБИРАННЯ
Перше правило
збирання грибів мусить знати кожен, хто йде до лісу. Якщо сумніваєшся – не
бери! Адже кожен їстівний гриб має свого отруйного двійника, а часто й не
одного. Отже, якщо ви натрапили на гриб, схожий на їстівний, але не впевнені,
що це він, не піддавайтеся спокусі. Краще пропустити боровика, ніж покласти у
свій кошик поганку.
Добре також
володіти навичками орієнтування на місцевості. Якщо ви страждаєте, як кажуть,
«топографічним кретинізмом», краще без компаса чи інших навігаційних приладів
до лісу навіть не потикатися. Особливо, якщо день несонячний. А от якщо
сонячно, слід, заглиблюючись у ліс, запам’ятати, з якого боку сонце. Адже так
легше буде зорієнтуватися та не заблукати.
З іншого боку,
досвідчені грибники стверджують, що сонце тільки шкодить під час грибного
полювання. Мовляв, краще йти по гриби рано-вранці, коли сонячні промені ще не
заважають побачити шапинку гриба.
У грибників і
мікологів немає єдиної думки, як правильно зрізати гриба. Одні стверджують, що
потрібно зрізати його, залишаючи корінь у землі. На цьому місці нібито виросте
новий гриб. Фахівці ж переконують: потрібно «викручувати» гриб із землі,
інакше частина зрізаної ніжки залишиться у землі і просто знищить грибницю.
Не слід забувати,
що гриби часто ростуть сім’ями. Знайшов один – шукай інші. Але варто також не
забувати, що якщо поряд із їстівними є мухомор або бліда поганка, то навіть
«хороший» гриб вважається неїстівним. Те ж саме стосується випадків, коли
отруйний гриб ненароком потрапив до вашого кошика. У цьому разі всі їстівні
гриби треба викинути без жалю.
І вже точно не
можна куштувати просто в лісі сирі гриби. Навіть якщо вони приємні на вигляд і
запах. Адже однієї чверті шапинки блідої поганки достатньо, аби отруїтися насмерть.
І ще одне важливе
правило: не купуйте у незнайомих людей мариновані гриби. Як розповіли «Профспілковим
вістям» в одній із лікарень Луганська, одна бабуся, набравши в лісі грибів,
замаринувала їх, а потім, скуштувавши, отруїлася ними – так, що лікарі її
ледве відкачали. Перше, що промовила стара пані, прийшовши до тями: «Ой,
лишенько! А у мене ж іще вісім банок залишилося. Треба продати…»
Скидається на
анекдот, але це справді реальна історія. Отже, треба бути пильними.
КОМУ МОЖНА, КОМУ
– ЗАСЬ
Гриби – це
справжня знахідка для вегетаріанців. Адже за вмістом білка (30%) вони навіть
перевершують м’ясні продукти. Крім того, ці володарі лісу містять багато
вуглеводів, клітковини, амінокислот, ефірних олій тощо. Але головна цінність
гриба – це лецитин. Він запобігає відкладанню холестерину в судинах.
Та й за кількістю
вітамінів (зокрема, А, В та D) гриби не поступаються зерновим, печінці та
маслу. Лисички, приміром, найбільше накопичують шкідливих (у тому числі
радіоактивних) речовин. Отже, виводять з організму токсини. А в маслюках
міститься спеціальна смолиста речовина, яка допомагає у разі головного болю
та знімає неприємні наслідки подагри.
Щоправда, після
термічного оброблення гриби втрачають частину своїх чудодійних властивостей.
Недарма наші пращури не хворіли на онкологічні та інші захворювання. Вони не
варили або маринували гриби, а засолювали їх у дубових діжках. І цілу зиму мали
смачну та ще й корисну страву.
А от дітям до
семи-восьми років педіатри давати гриби не радять. Навіть якщо їх небагато або
вони просто є начинкою в пиріжках, варениках тощо. Адже через свої слабкі детоксикаційні
механізми діти вельми вразливі до дії грибних токсинів. Отже, токсикологи
попереджують: для дітей навіть їстівні гриби можуть становити смертельну небезпеку.
І хоча, за даними Українського центру токсикології, отруєння рослинними
отрутами (у тому числі, грибами) серед дітей становить усього 4,6%, дуже
часто малюки, які вживали гриби, або залишаються інвалідами, або просто не виживають.
Крім того,
вживання грибів протипоказане людям, які мають проблеми зі шлунково-кишковим
трактом, підшлунковою залозою. А всім іншим – можна їсти. І треба. Варто лише
бути пильними, дотримуватися простих правил, і тоді можна цілий рік насолоджуватися
маринованими опеньками або супами з заморожених із літа білих грибів…
ЖАРТ У ТЕМУ
Дівчина з
компанією друзів уперше пішла по гриби. Коли під кінець «полювання» кожен почав
хизуватися здобиччю, панянка теж відкрила свого кошика:
– Погляньте,
скільки я назбирала, – похвалилася вона.
– Такого, як ці,
достатньо й одного, – промовив досвідчений грибник.
23.10.2011
Раїса ЧИРВА, «ПВ»
Коментарі
|