« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Суспільство

Щастя працювати для людей

Щастя працювати для людей

  Напередодні Дня Перемоги над нацизмом у Другій світо­вій війні, що відзначається в Україні 9 травня, за ініціати­вою профкому первинної профспілкової організації апа­рату ФПУ у столичному Будинку профспілок відбулась зустріч з ветеранами війни, праці та профспілкового руху.

У відновленій будівлі на майдані Незалежності, 2, почесних гостей сер­дечно привітали Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступни­ки Голови ФПУ Євген Драп’ятий та Олександр Шубін, голова ППО апара­ту ФПУ Марія Гриценко.

Відбулась зворушлива розмова про сучасне та майбутнє профспілок у часи масштабних трансформацій, що відбуваються в Україні в усіх сфе­рах життя. Саме в такі часи немож­ливо переоцінити досвід, набутий по­коліннями тих, хто воював, відбудо­вував країну в повоєнні роки, хто ли­шався відданим профспілкам протя­гом довгих років праці і боротьби за інтереси трудової людини.

З великою пошаною згадали тих, хто не дожив до сьогоднішнього дня. Подякували нині живучим, адже не­змінною цінністю для спілчан зали­шається зв’язок поколінь, а праця для людей завжди надихає на нові звершення.

Серед присутніх на зустрічі з ду­шевними промовами виступили ко­лишній секретар Укрпрофради Ми­хайло Антонович Запольський, ко­лишній голова Профспілки освітян Леонід Семенович Сачков, автори гім­ну Федерації професійних спілок України Григорій Климович Заброда та Євген Анатолійович Доненко, учас­ник Другої світової війни Лідія Ми­хайлівна Гараніна, колишні технічні інспектори праці Микола Андрійович Миленький і В’ячеслав Миколайович Петров, інші найповажніші люди, які багато років своєї трудової біографії присвятили роботі в профспілках, тому їхня думка про сьогодення є дуже важливою. Усі вони побажали нинішній команді ФПУ міцного здоров’я, не схиляти голову перед труднощами, натомість мати власне бачення та ідеологію профспілкового руху, йти своїм шляхом.

«Нехай у вашому рідному домі вас завжди супроводжують удача та перемоги», – сказали представники славетного покоління спілчан і ви­словили вдячність керівництву, всім співробітникам ФПУ за тепле і по­важне до них ставлення.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 


«Захисники працюючого люду»

7 травня на Волині відбулася пре­зентація книги «Захисники працюю­чого люду: профспілки у Волинсько­му воєводстві в 1921–1939 роках».


У час інформаційних комунікацій вихід в люди великої книги на 600 сторінок – це вже неабияке диво. Ще більш не­звичним є те, що ця монографія при­свячена історії профспілок на захід­них теренах у міжвоєнний період 1921–1939 років.

По-перше, книга захоплює фактами, що були досі невідомими навіть тим, хто вважає себе фахо­вим профспілковим працівником. По - друге, спосо­бом викладу, що десь посередині між науковим ака­демізмом та майже репортерським стилем.

Двоє науковців із Східноєвропейського універси­тету – професор Микола Кучерепа і кандидат істо­ричних наук Станіслав Щеблюк протягом багатьох років працювали над дослідженням теми «Проф­спілки у Волинському воєводстві у 1921–1939 роках».

Величезна дослідницька робота у польських та українських архівах розкриває процес зародження робітничого руху на Волині, декларовані ним цін­ності, успіхи і невдачі, послідовність і характер лі­дерів профспілок у захисті найманих працівників.

У додатках містяться списки тогочасних проф­спілок, їх чисельність, динаміка розвитку, копії звітів про діяльність профспілок.

Словом, для людей, які перебувають усередині сучасного профспілкового руху, – це клондайк до­свіду, адже майже все, що прописано в сучасних за­конах «Про профспілки, їх права та гарантії діяль­ності», «Про колективні договори і угоди», «Про ко­лективні трудові конфлікти», тією чи іншою мірою задекларовано в документах того часу.

Книга є чудовою наочністю всім, хто викладає в системі профспілкової освіти. Цікаві докумен­ти, ілюстрації, фото, копії плакатів – це історія бо­ротьби організації найманих працівників Волині за трудові та соціальні права.

ГАЛИНА ДАНИЛЕНКО,

ДИРЕКТОР НАУКОВО-МЕТОДИЧНОГО ЦЕНТРУ ПРОФСПІЛОК ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

21.05.2019



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання