« на головну 18.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Суспільство

СОБОРНІСТЬ – ШЛЯХ ПЕРЕМОГ

СОБОРНІСТЬ – ШЛЯХ ПЕРЕМОГ

Собор*, Соборність – слова, які в на­шого народу асоціюються із святіс­тю, духовністю, величчю, могутніс­тю, силою єдності.

Першим в історії Української державності князем, який пізнав необхідність Соборності, був київський князь Святослав Хоробрий, який не тільки зміцнив, а й примножив та об’єднав землі тогочасної нашої країни.

Володимир Великий, продовжуючи спра­ву свого батька, повів далі славний поступ і окрім нових територій долучив Київську Русь до Вселенського Собору Христової віри. Ве­лична наша праматір Київська держава до своєї військової могутності отримала непере­можну силу Святого духа. Живим свідком цієї величі є Собор – Софія Київська.

Саме площа перед Собором Святої Софії стала сакральним місцем торжества перемо­ги Богдана Хмельницького у визволенні й об’єднанні українських земель від Криму до Польщі в Українську Козацьку державу.

Саме ця площа 100 років тому збирала в 1917 році тисячі українських патріотів на ві­йну проти ворогів новостворюваної Україн­ської Народної Республіки.

Саме на цьому національному майдані 22 січня 1919 року в першу річницю четвертого Універсалу про повну незалежність України було проголошено Універсал Директорії про Злуку Української Народної Республіки із За­хідно-Українською Народною Республікою в єдину соборну Українську Народну Республі­ку. Тоді 22 січня було проголошено всенарод­ним і державним святом. Київ був прикраше­ний національними синьо-жовтими прапора­ми, гербами. О 9-й годині ранку в усіх церквах відправляли богослужіння.

Акт Злуки став наслідком багатовікових історичних визвольних змагань і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної єдності та консолі­дації, свідченням самоідентифікації і станов­лення політичної української нації.

Сьогодні ця подія є символом мудрості на­шого народу, що вказує: шлях до перемог за­кладений у національній єдності і Соборності наших душ.

Духовна Соборність нашого народу сфор­мувалася на народних і національних обря­дах, військових і трудових традиціях, в основі яких віра як меч спасення і визволення, надія на правду і справедливість, та любов, плода­ми якої є мир і радість.

Миролюбність, віра і працьовитість нашо­го народу возвели в Україні і за її межами ве­личні собори не тільки як культові споруди, а й утворили культурні собори-зібрання укра­їнців у багатьох куточках нашої планети, ста­ли осердям зустрічей і центрами духовного зростання та матеріальної взаємодопомоги.

Сучасний історичний період боротьби за Українську державу вказує нам на те, що коріння Соборності дали життєдайну силу народу у відстоюванні власної гідності і своєї держави під час Революції 2014 року. Але ще більше єдності і мужності нам по­трібно сьогодні, аби подолати зовнішнього ворога, викорчувати внутрішніх манкуртів і держиморд, позбутися міжнародних фі­нансових «опікунів» і повернути награбова­не в Україну. Бути справжніми нащадками славних козаків і господарями свого життя – така вимога реальності для нас, тих, хто поважає людську гідність, знає іс­торію свого краю, шанує рідну мову, власною працею розбудовує країну і ар­мію, береже традиції і віру батьків, живе національною ідеєю – ідеєю Дер­жавності і Соборності України.

За чверть століття новітня Українська дер­жава пройшла важкий шлях становлення: здобуто свободу слова, подолано невіру у власну гідність, працею народу доведено можливість створювати мільярдні надпри­бутки для «офшорів», тож настає час справед­ливості, час боротьби за правду чи кривду. Якщо ми лицарі Ордену Справедливості, то час Істини не за горами. За словами Тараса Шевченка, «і на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син і буде мати, і бу­дуть люди на землі».

Хай у цій благородній праці нам і нашому народу допоможе Бог і Україна.

В День Соборності та Злуки,

З заходу на схід,

Всі візьмемося за руки,

Бо один ми рід.

Дружно станемо пліч-о-пліч,

Скажем на ввесь світ,

В День Соборності та Злуки –

Ми один нарід!

Євген ДРАП’ЯТИЙ

*Собор – збори, з’їзд уповноважених осіб для розгляду й вирішення важливих питань цивільних, релігійних і т. ін; зібрання великої кількості людей в одному місці з нагоди якоїсь події; головний храм, церква поселен­ня; об’єднання, злука, єдність земель; головне свято (об’єднання свят) на честь Святої духовної постаті.

 

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ ТА МЕДПОСЛУГАМИ – НА КОНТРОЛІ НТСЕР

17 січня у Федерації профспілок України відбулось спільне засідання Комітету з питань соціальної та гумані­тарної політики і Комітету з питань розвитку громадянського суспільства та міжнародних відносин Національ­ної тристоронньої соціально-економічної ради. На засіданні було розглянуто питання щодо забезпечення на­селення лікарськими засобами та медичними послугами в контексті реформування системи охорони здоров’я.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, від профспілок у заході взяли участь співголова Національної ради, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, голова Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок Анатолій Широков, голови всеукраїнських галузевих профспілок працівників: хімічних та нафтохімічних галузей промис­ловості – Василь Мойсюк, охорони здоров’я – Вікторія Коваль, освіти і науки – Георгій Труханов, голова Федерації профспілок Рівненської області Микола Шершун та голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко, керівник секретаріату Об’єднання всеукра­їнських профспілок і профоб’єднань «Єдність» Галина Колосюк, за­ступник керівника управління соціального діалогу та колективно- договірного регулювання апарату ФПУ Валентина Приходько.

Після того, як учасники засідання заслухали й обговорили інфор­мацію керівника Управління фармацевтичної діяльності та якості фармацевтичної продукції Міністерства охорони здоров’я України Тараса Лясковського, було прийнято наступне рішення: «Президії НТСЕР при підготовці питання щодо забезпечення населення лікар­ськими засобами та медичними послугами в контексті реформуван­ня системи охорони здоров’я для розгляду на засіданні НТСЕР враху­вати пропозиції, що пролунали під час обговорення його на спільно­му засіданні Комітету з питань соціальної та гуманітарної політики і Комітету з питань розвитку громадянського суспільства та міжна­родних відносин НТСЕР 17 січня».

 

ФПУ ПРОВОДИТЬ СИСТЕМНУ РОБОТУ ЩОДО ОЗДОРОВЛЕННЯ ВОЇНІВ АТО

12 січня у Федерації профспілок України відбулася зустріч Голови ФПУ Григорія Осового з рядовим до­бровольчого батальйону імені гене­рала Кульчицького Національної гвардії України Відаді Ісрафіловим.

Від імені бійців, які на базі профспілко­вих санаторіїв проходять курс ліку­вання або реабілітації після поранень, військовослужбовець подякував Голо­ві ФПУ та розповів, що як учасник бойових дій також мав можливість пройти лікування в одному із санаторіїв ПрАТ «Укрпрофоздо­ровниці» і вважає це дуже корисною справою для захисників нашої країни.

Григорій Осовий розповів про роботу, яку про­водять профспілки для захисту соціально-еко­номічних прав трудящих, зокрема реалізації права на санаторно-курортне лікування та ди­тяче оздоровлення. Він повідомив, що за час, що минув з початку бойових дій на сході краї­ни, оздоровчими закладами ФПУ надано допо­могу більш ніж 5 тис. осіб, і роботу в цьому на­прямі буде продовжено. За його словами, якщо буде відновлено систему санаторно-курортного лікування за рахунок коштів фондів соціально­го страхування, за що наразі борються проф­спілки, з’явиться можливість надати необхідну допомогу ще більшій кількості громадян, у тому числі учасникам АТО. Голова ФПУ висло­вив сподівання, що профспілкам у співпраці з Урядом вже до кінця 2017 року вдасться повер­нути трудящим право на оздоровлення, і путів­ки стануть доступними для більшого числа працівників, які потребують оздоровлення.

«Боротьба за людей ведеться не тільки на бо­йових позиціях, а й у повсякденному житті», – переконаний кавалер ордену «За мужність», азербайджанець, який добровольцем пішов за­хищати українську землю, боєць Нацгвардії Відаді Ісрафілов. Він вручив Григорію Осово­му пам’ятний символ, який привіз з лінії фрон­ту. А завтра – з новими силами на передову.

У зустрічі взяв участь радник Голови ФПУ Сергій Мартинюк.

 

21.01.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання