« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Суспільство

БУКОВЕЛЬ VS ДРАГОБРАТ: ДЕ ВІДПОЧИВАТИ КРАЩЕ?

БУКОВЕЛЬ VS ДРАГОБРАТ: ДЕ ВІДПОЧИВАТИ КРАЩЕ?

У минулому номері газети ми розповіда­ли про переваги від­починку на Драго­браті. Порахували, у скільки обійдеться відпочинок високо в горах, розкрили се­крети бюджетної поїздки.

Тепер на черзі Буко­вель. Назва курорту співзвучна з відомим курортом Курше­вель, що у Франції. А от чи такий самий до­рогий Буковель, як його курорт-побра­тим, і де краще від­почивати молоді, за­раз дізнаємося.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ КУРОРТ

60 кілометрів підготовлених трас, 16 підйомників, 100% сніг – таким є гірськолижний курорт «Буковель». Та якщо взяти до ува­ги кількість та рівень розваг – бо­улінг, більярд, караоке, прокат снігоходів, квадрациклів та сноубайків, картінг-центр, катання на собачих упряжках, льодова ков­занка, прокат гірськолижного спорядження, скутерів Sigway, рі­вень сервісу курорту, то матиме­мо повноцінну країну Буковель.

Курорт розташований непо­далік села Поляниця Івано-Франківської області. Буковель передусім зводили для лижного відпочинку. Та останні роки він працює як лікувальний та баль­неологічний курорт.

Буковель не залежить від по­годних умов. На всіх трасах роз­ташовані снігові пушки, які за мінусової температури качають воду з озер, що розкинулися не­подалік. Так виготовляють штучний сніг, який потім за до­помогою аратраків розрівнюють рівномірно по всьому схилу.

Варто зазначити, що на схилах усе зроблено як належить: та­блички з номером і рівнем траси, захисна сітка біля обривів, попе­реджувальні знаки. Без карти тут розібратися важко. Та якщо ви не встигли закачати її собі на смарт­фон, не варто засмучуватися, адже в інфоцентрі Буковелю кар­ту можна взяти безкоштовно.

Щоночі аратраки вирівню­ють поверхню схилів. Бугри з’являються вже після обіду, оскільки на схилах катаються не лише лижники, а й бордери.

Безпека відпочивальників для господарів Буковелю – пере­дусім. Ви ніколи не потрапите на підйомник, якщо забули вдяг­ти шолом. Тут із цим суворо.

Для маленьких відпочиваль­ників із 3 до 6 років діє дитячий клуб. Професійні няні-педагоги зацікавлять дитину захопливи­ми іграми, допоки батьки на кілька годин відлучаться у сво­їх справах. Вартість такої по­слуги – 150 гривень за годину.

Усе в Буковелі добре, окрім цін. Вартість за харчування та проживання на території гір­ськолижного комплексу просто космічна. Для прикладу, вар­тість шоколадки Snikers цього сезону сягає 110 гривень, а за гар­ний обід вам прийдеться виклас­ти 500–600 гривень (за людину).

Але ж ми говоримо про бю­джетний відпочинок, тож, роз­раховуючи подорож, прожива­тимемо за 10–15 кілометрів від Буковелю, наприклад, у смт Ясі­ня. До Буковелю щодня будемо винаймати трансфер. Із досвіду експертів – так дешевше.

Тож порахуємо, у скільки обі­йдеться відпочинок у Буковелі.

Київ–Ясіня–Буковель–Ясіня– Київ – 5700 ₴ за 6 днів

Витрати

Де­талі

Ціна

Два залізнич­них квитки Київ–Ясіня, Ясіня–Київ

uz.gov. ua

Від 300 грн

Проживання із дворазо­вим харчу­ванням

booking. com

Від 260 грн/добу 6 діб = 1560 грн

Трансфер Ясіня–Буко­вель, Буко­вель–Ясіня

Від 60 грн 6 діб = 360 грн

Прокат гір­ськолижно­го споря­дження

Від 80 грн/добу 6 діб = 480 грн

Абонементи

Від 500 грн/добу 6 діб = 3000 грн





 

Розглянемо докладніше маршрут Київ–Ясіня–Буковель– Ясіня–Київ.

1. Залізничні квитки Київ– Ясіня, Ясіня–Київ.

У смт Ясіня є залізнична станція, тож із Києва зручніше їхати потягами Укрзалізниці. Квитки коштують від 147,28 грн в один бік, їх можна придбати на сайті uz.gov.ua.

Купуємо квитки на потяги № 357 Київ–Ясіня (вирушає о 16:48, прибуває до Ясіні о 10:07) і № 358 Ясіня– Київ (виру­шає з Ясіні о 13:36, прибу­ває до Києва о 0 6 : 2 6 ) . Пам’ятайте: якщо є сту­дентський квиток – мати­мете скидку.

2. Проживан­ня із дворазовим харчуванням

Для пошуку готелів викорис­товуйте hotelscombined.com, що подає порівняння цін у десят­ках систем бронювання, таких як booking.com.

Найдешевше проживання в Ясінях із дворазовим харчуван­ням, яке мені вдалося знайти, пропонує готель «Троянда».

3. Трансфер Ясіня–Буко­вель, Буковель–Ясіня

Через те, що ми економимо на проживанні, нам доведеться щодня винаймати трансфер до Буковелю. З цим проблем не­має. Так робить чимало відпо­чивальників.

Якщо їхати через Яблунець­кий перевал, то з Ясіні до Буко­велю – 15 кілометрів. Вартість трансферу в обидва боки на день – від 60 гривень.

4. Прокат гірськолижного спорядження

Орендувати гірськолижне спорядження в Ясінях можна у будь-якому прокаті від 80 гри­вень за добу, в Буковелі – від 75 гривень за добу. Не забувайте про шолом. Без нього не потра­пите на підйомник.

У заставу можна залишити водійські права чи суму в розмі­рі вартості нового комплекту спорядження.

5. Абонементи

У Буковелі діють такі періо­ди катання: «Зима 15–16» (діє всі дні, крім сезону «Святковий» та «Бархатний»), «Бархатний» (діє з 27 березня до закриття сезону) та «Святковий» (з 2 по 6 січня). Від періоду залежить вартість катання.

Абонементи у Буковелі нази­ваються скіпаси. На них дове­деться витратити немалі гроші. Вартість абонемента на день у період «Зима 15–16» становить 700 гривень. Але можна й зеко­номити. До 09:00 діє «Ранкова» акція, коли можна придбати скі­паси у будні дні зі знижкою 30%, у вихідні – 20%. Вечірнє ка­тання також включено у вар­тість абонемента.

Слід звернути увагу, що абонементи, при­дбані в касі, почина­ють діяти з момен­ту їх продажу, а от абонементи кате­горії «Всі дні», які були придба­ні заздалегідь, діють до момен­ту повного вико­ристання. Тобто через рік чи де­сять років, якщо знову відвідаєте ку­рорт, невикористані абонементи діятимуть.

З цього року скіпаси ку­рорту «Буковель» одночасно ді­ють в австрійському курорті Semmering. Вартість обміну скі­паса символічна і становить 25 гривень, або 1 євро.

Для новачків діє «Лижна школа». Вартість послуг ін­структора обійдеться у 980 гри­вень за 2 години. У Буковелі іс­нує правило, за яким на схилах дозволяється навчати кататися лише своїх прямих родичів. Пе­ред цим потрібно оформити спе­ціальну заяву в інформаційно­му центрі. До правопорушників застосовуються штрафні санк­ції – анулюється скіпас.

ЕКСПЕРТИ РАДЯТЬ ВІДПОЧИВАТИ

Побувати в зимових Карпатах – означає закохатися в них на все життя. Туристів з України не зу­пиняє навіть криза. Кожен може знайти відпочинок за своїми мож­ливостями. Сподіваємось, що наші поради допоможуть вам.

Тож збирайте валізи, купуйте квитки, обирайте курорт і до зу­стрічі на схилах українських Карпат!

Дар’я ЛАЗАРЄВА

 

13.02.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання