Товарам і послугам – найкращу якість
Державний комітет
України з питань технічного регулювання та споживчої політики як центральний
орган виконавчої влади зі спеціальним статусом 2003 року започаткував
проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг)
«100 кращих товарів України». Захід проводиться на виконання Указу Президента
України від 23.02.2001 № 113/2001 «Про заходи щодо підвищення якості
вітчизняної продукції» та Постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2001 №
1502 «Про щорічний Всеукраїнський конкурс якості».
Цей захід надає унікальну
можливість українським підприємствам на добровільній основі дістати
авторитетне підтвердження високої якості та безпеки своєї продукції.
Історія створення
Конкурс проводиться під патронатом Президента України, під
керівництвом Уряду України, за сприяння Міністерства економічного розвитку та
торгівлі, Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської
міських державних адміністрацій.
Нині це єдиний професійний державний конкурс, який дає
споживачам змогу зробити правильний вибір серед різноманіття товарів і
послуг, а підприємствам – отримати гідну оцінку своєї продукції.
«Спад виробництва, зниження економічного потенціалу
України на початку 90-х років негативно позначилися на якості й конкурентоспроможності
вітчизняних товарів, робіт, послуг, впровадженні сучасних методів управління
якістю, – розповідає директор Інституту управління якістю державного
підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем
стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ») Олександр Мачульський,
який разом з іншими відповідальними працівниками стояв біля витоків цього
конкурсу. – Ситуація ускладнювалася зниженням платоспроможності населення.
До того ж чинна тоді система державного регулювання не стимулювала виробників
поліпшувати якість товарів. Слід зазначити, що за поняттям якості завжди
стоїть споживач, який визначає напрям розвитку виробництва, отримуючи товари
й послуги відповідно до власного вибору».
Мета конкурсу
Українські виробники здебільшого пережили кризові часи й
продовжують боротися за свого покупця. Тож метою конкурсу є об’єднання зусиль,
спрямованих на поліпшення якості та конкурентоспроможності вітчизняної
продукції, сприяння впровадженню на підприємствах України сучасних методів
управління якістю та задоволення потреб та очікувань споживачів.
Основними завданнями конкурсу є: визначення на конкурсній
основі кращих зразків української продукції (товарів, робіт, послуг); сприяння
виробництву високоякісної й конкурентоспроможної вітчизняної продукції
(товарів, робіт, послуг) і насичення якісною продукцією ринку України;
підтримка ініціатив і зусиль товаровиробників щодо поліпшення якості
продукції (товарів, робіт, послуг); створення сприятливих умов щодо розробки
та впровадження на підприємствах, в організаціях та установах України систем
управління якістю, систем екологічного управління, а також інших сучасних систем
управління; поширення та пропагування досвіду підприємств та організацій, які
виробляють якісну продукцію (товари, роботи, послуги) тощо.
Нормативно-методичні аспекти
Оцінка якості продукції учасників конкурсу виконується на
основі відповідних нормативно-методичних документів, погоджених з Міністерством
юстиції України. Конкурс охоплює 25 регіонів України, а також міста Київ та
Севастополь і включає два етапи – регіональний та загальнодержавний.
У конкурсі беруть участь підприємства, установи та
організації всіх форм власності, які зареєстровані та мають виробничі потужності
винятково на території України. Організаційно-методичне, фінансове та інформаційне
забезпечення конкурсу на регіональному етапі здійснюють центри стандартизації,
метрології та сертифікації Держспоживстандарту України, а ДП «УкрНДНЦ» виконує
організаційно-методичну роботу щодо забезпечення проведення конкурсу на загальнодержавному
етапі.
Методологія проведення оцінки якості продукції (товарів,
робіт, послуг) передбачає проведення так званого «Контролю в контролі». Це
означає, що учасник здійснює самооцінку своєї продукції шляхом заповнення
анкети-самооцінки, експерти на регіональному етапі оцінюють продукцію на
підставі матеріалів, що їх подали учасники, і вже на третьому загальнодержавному
етапі експерти конкурсу оцінюють якість продукції безпосередньо на
підприємстві.
Групи експертів, які формуються Регіональними конкурсними
комісіями (на регіональному етапі) та Головною конкурсною комісією (на
загальнодержавному етапі) проводять експертизу документів та оцінюють якість
продукції.
До складу експертних груп входять кваліфіковані фахівці у
галузі стандартизації, сертифікації, якості та безпеки продукції,
представники державних установ, громадських організацій, підприємств, учені.
Всі експерти конкурсу проходять навчання та тестування й отримують відповідні
свідоцтва.
За підсумками конкурсу визначаються кращі товари (послуги)
України за двома номінаціями. У першій оцінюється продукція, яка, у свою
чергу, поділяється на продовольчі товари; промислові товари для населення;
продукцію виробничо-технічного призначення; вироби народних художніх
промислів. Друга номінація – це роботи та послуги, які виконуються або
надаються у побутовій та виробничій сферах.
Нововведення – з досвіду
У березні 2012 року започатковано проведення семінарів-тренінгів
«Обмін досвідом експертів Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів,
робіт, послуг) «100 кращих товарів України» з представниками регіональних
центрів стандартизації, метрології та сертифікації, які здійснюють оцінку
якості продукції учасників конкурсу в 2012 році у складі експертних груп.
Зважаючи на досвід попередніх років і враховуючи побажання
членів Головної конкурсної комісії минулих років, регіональних конкурсних
комісій і підприємств-учасників конкурсу, робоча група ДП «УкрНДНЦ» упродовж
січня-лютого опрацювала нормативно-методологічні документи конкурсу та
переглянула критерії оцінювання якості продукції (товарів, робіт, послуг), з
якими були докладно ознайомлені учасники зазначеного семінару.
Критерії оцінки
Оцінюючи якість продукції та послуг, експерти враховують
цілий комплекс критеріїв, основними з яких є: якість, безпечність та
конкурентоспроможність продукції; порівняння ціни та якості з кращими
аналогами; поширеність на національному ринку; наявність або відсутність претензій,
рекламації споживачів, органів контролю, закупівельних організацій;
задоволення споживачів і закупівельних організацій продукцією; наявність сертифікованої
продукції та стан розробляння й упровадження сучасних систем управління тощо.
Перевагу та додаткові бали підприємство отримує за наявність
атестата виробництва й патентів на заявлену продукцію; проведення
добровільної сертифікації продукції; запровадження інноваційних технологій;
наявність і впровадження соцполітики на підприємстві; покращання діяльності
підприємства (збільшення робочих місць, уведення нових технологічних ліній,
збільшення обсягів виробництва тощо); наявність підтвердження участі
підприємства у виставках і конкурсах тощо.
До речі, у переліку критеріїв оцінки якості продукції та
послуг урахована пропозиція, що її висловив член Головної конкурсної комісії,
заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, а саме: під час оцінки якості продукції
учасників конкурсу враховувати такі аспекти, як заборгованість із зарплати та
рівень травматизму на підприємстві.
Нагородження учасників
Щорічно в рамках фінальних заходів конкурсу відбувається
урочиста церемонія нагородження переможців, лауреатів і фіналістів, а також
організовується виставка «100 кращих товарів України». У ній мають змогу
взяти участь усі учасники загальнодержавного етапу конкурсу, адже вони
дістають можливість представити свою продукцію широкому загалу. Крім того,
інформація про продукцію та її виробників, що виявляються учасниками
загальнодержавного етапу конкурсу, вноситься до щорічного каталогу «100 кращих
товарів України».
Постійно проводиться опитування учасників конкурсу, що дає
змогу визначити рівень його проведення та усунути виявлені недоліки. За
словами Олександра Мачульського, із року в рік зростає зацікавленість
підприємств узяти участь у конкурсі.
Олег Кучер,
завідувач відділу цінової політики Департаменту
бюджетної політики та соціального захисту ФПУ
ДОВІДКОВО
Федерація профспілок
України бере активну участь у
заходах щодо організації
Всеукраїнського конкурсу якості продукції
(товарів, робіт, послуг) «100 кращих товарів України».
Заступник Голови федерації профспілок України Сергій Кондрюк
входить до складу Головної конкурсної комісії.
21.08.2012
|