« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спорт

Третій – зайвий. Четвертий теж

Третій – зайвий. Четвертий теж

Позаду – тривалий пері­од відбірної кампанії до Євро–2012. Уже відбули­ся груповий етап відбору до фінального турніру ЧЄ, матчі плей-оф і на­віть урочиста церемо­нія жеребкування, після якої усі 16 команд – учас­ниць континентальної першості були розподі­лені на чотири групи. Експрес-аналіз перших трьох «ПВ» запропону­вали своїм читачам у попередньому номері, наразі ж докладніше зу­пинимося на квартеті «D», до якого разом із збірною України потра­пили команди Франції, Швеції та Англії.

Упродовж усього відбірного циклу наша команда, як збірна – співорга­нізатор континен­тальної першості, була звільнена від офіційних матчів. Навряд чи можна сказати, особливо зважаю­чи на тривалу невизначе­ність щодо головного кер­манича національної збір­ної, що цей час «синьо-жовта» дружина викорис­тала максимально ефек­тивно. Однак до особливос­тей підготовки головної команди країни ми ще по­вернемося, нині ж зосередимо увагу на наших супер­никах у квартеті «D», у бо­ротьбі з якими українцям доведеться виборювати право продовжити бороть­бу за почесний трофей уже в іграх «на вибування».

ФРАНЦІЯ

Із четвертого кошика нам дістався вочевидь най­гірший жереб. І річ навіть не в тому, що Les Bleus («сині»), як називають на­ціональну команду у Фран­ції, – одна з найтитуловані­ших збірних останніх 15 ро­ків. Хоча й здобутки трико­лірних применшувати ніяк не можна, адже лише титу­ли чемпіонів і віце-чемпіонів світу, «золото і «бронза» континентального ґатун­ку, здобуті в цей період, свідчать самі за себе. Од­нак усе це – в минулому. Потім був провал на остан­ньому Євро і взагалі ганеб­ний виступ на чемпіонаті світу в ПАР, де французи посіли останнє місце в гру­пі й запам’яталися насам­перед заколотом гравців проти головного тренера ко­манди Раймона Доменека.

Відтоді відбулася про­гнозована зміна на тре­нерській лаві команди, яку довірили очолити чемпіонові світу (1998) та Європи (2000) Лорану Бла­ну. Захисник золотого складу французької збір­ної від часу завершення активної кар’єри гравця встиг себе зарекомендува­ти гідним фахівцем і на тренерській лаві: це під його орудою «Бордо» вда­лося зупинити семиріч­ну (!) гегемонію «Ліона» у французькій Лізі 1 і здобу­ти титул чемпіонів країни в сезоні 2008/2009 року.

Зважаючи на спадок, який дістався йому від по­передника, Блан прогно­зовано розпочав рекон­струкцію складу націо­нальної збірної. Яка, за ве­ликим рахунком, триває і донині. Так, у відбірному циклі всі 10 матчів в осно­вному складі відіграв лише голкіпер Уго Льоріс. Однак «сині» при цьому стали переможцями своєї відбірної групи, програв­ши лише стартовий матч євровідбору білорусам.

Таким чином, фран­цузька команда хоча й не виглядає єдиним безжаль­ним, але творчим організ­мом із здобування пере­мог, як їхні славні попере­дники на зламі 1990–2000-х, однак це вже далеко не той до неможливості розбалан­сований механізм, з якого у ПАР не кепкували хіба що ліниві. Відтак, новому поколінню французів є що доводити – як власним убо­лівальникам, так і самим собі. Уго Льоріс, Франк Рі­бері, Самір Насрі, Йоанн Гуркюфф, Карім Бензема та компанія уже відбулися на клубному рівні. Євро–2012 може стати стартовим трампліном для станов­лення нового складу диво-збірної Франції.

АНГЛІЯ

Якщо для французів україно-польське свято футболу може стати пер­шим тріумфальним акор­дом у новій партитурі, то для їхніх сусідів із-за Ла-Маншу це буде радше за­вершальний екзамен. По­коління знаних виконав­ців (Ріо Фердінанд, Джон Террі, Френк Лемпард, Стівен Джеррард та ін.) так і не змогло на рівні на­ціональних команд ви­правдати видані їм аван­си. Відтак Євро–2012 для них – останній шанс зали­шити по собі гідний слід в історії збірної «трьох левів».

Утім, як і для їхнього наставника Фабіо Каелло, який був переможцем усюди, де працював на клубному рівні (тренував «Мілан», «Рому», «Ювен­тус» в Італії, мадридський «Реал» в Іспанії). Із кож­ним клубом він здобував звання чемпіона країни! Однак, очоливши 2008 року збірну Англії, крім блискучого виступу у від­борі до ЧС–2010 нічим убо­лівальників не вразив (вже у ПАР, заледве вий­шовши з групи, у плей-оф англійці були нещадно биті одвічними суперни­ками – німцями). Тож і для дона Фабіо, який, між іншим, уже запевнив, що ЧЄ–2012 стане для нього останнім біля керма ан­глійської збірної, фіналь­на частина першості Єв­ропи виявиться свого роду тестом на профпридат­ність. Бодай на рівні наці­ональних збірних.

ШВЕЦІЯ

Про збірні на кшталт Швеції зазвичай кажуть «добротний середняк». До­стеменно розтлумачити це поняття досить важко, але означає воно, що така команда може «попити крові» будь-якому супер­никові.

І справді, зростаючи на прикладі атлетичної ма­нери гри на Британських островах, скандинави та­кож увібрали і власти­вість грати, що називаєть­ся, «до останнього». Тож, можливо, поступаючись суперникам по групі в ін­дивідуальній майстернос­ті (за винятком хіба що Златана Ібрагімовича, але капітан шведів – насправ­ді єдиний світового рівня футболіст у команді), бій­цівськими якостями під­опічні Еріка Хамрена на­ділені сповна. А отже, на­магатимуться «витисну­ти» максимум із кожного ігрового відрізка матчу.

ІСТОРІЯ ПРОТИСТОЯННЯ

Україна – Франція 6  матчів: +0=3–3 (м’ячі – 3–9)

ІСТОРІЯ

Україна – Англія 4 матчі: +1=0–3 (м’ячі – 2–7)

ІСТОРІЯ ПРОТИСТОЯННЯ

Україна – Швеція 3 матчі: +2=0–1 (м’ячі – 2–2)

 

 

ТУРНІРНІ ЗВЕРШЕННЯ КОМАНДИ З ГІРСЬКОЇ ГЛИБИНКИ

2011 рік видався надзвичайно насиченим спор­тивними здобутками для футбольної команди Національного природного парку «Синевир» з гірської глибинки Закарпаття, якою опікують­ся директор Микола Дербак і голова профкому Федір Матічин.

Першим вагомим успіхом команди з Міжгірщини ста­ла перемога у Міжнародно­му меморіальному турнірі з футболу серед команд гір­ських населених пунктів пам’яті Героїв Соціалістич­ної Праці, переможців між­народних змагань лісору­бів у канадському місті Монреаль у 1967 році Івана Чуси та Василя Шорбана, який відбувся у закарпат­ському Рахові. Цьогоріч по­чесний трофей разом із ко­мандою НПП «Синевир» ви­борювали господарі зма­гань – спортсмени Велико­го Бичкова (Рахівський ра­йон), а також Усть-Чорної і Тернова (Тячівський район) та гості з Угорщини – ко­манда містечка Замарді-Балатон. За підсумками турніру футболісти з Між­гірщини вперше завоюва­ли перехідний красень – кубок пам’яті знаних закар­патських героїв-лісорубів.

Кольори команди-переможниці захищали Іван Яре­ма (капітан команди), Ігор Ярема, Василь Сугай, Ігор Фурть, Іван Ігнатюк, Володи­мир Барна, Василь Шмули­га, Юрій Ярема, Іван Шемет, Юрій Шмулига, Володимир Пуга, Василь Глушко, Євген Барна, Сергій Ярема.

Іще одним серйозним ви­пробуванням для закарпат­ців були фінальні змагання першості України серед ко­манд виробничих колекти­вів фізкультури, які прохо­дили в Алушті. Організато­рами цього престижного турніру виступили Федера­ція футболу України, Цен­тральна рада фізкультурно-спортивного товариства «Україна» та редакція «Ро­бітничої газети». Крім за­карпатців, у турнірі брали участь команди «Торпедо» (Миколаїв), «Авангард-Енергія» (м. Ладижин Ві­нницької області), «Проме­тей» (Маріуполь), «Газовик» (м. Богородчани Івано-Франківської області), «Шахтар» (м. Родинське До­нецької області).

Переможцями турніру ста­ли футболісти «Торпедо», а призерами – команди «Шахтар» і «Прометей» із Донеччини. Закарпатці продемонстрували на зма­ганнях гарну гру, але не зу­міли пробитися до трійки призерів, хоч і отримали подяку від організаторів.

До підготовки команди з Міжгірщини до фінальних змагань першості України серед команд виробничих колективів фізкультури до­лучилися Закарпатський обком профспілки праців­ників лісових галузей (го­лова Володимир Ільков), обласна рада ФСТ «Украї­на» (голова Владислав Куш­нірчук) та великі шануваль­ники футболу Михайло Фреган, Федір Матічин, Іван Ярема.

Іще одним успіхом спортс­менів команди Національ­ного природного парку «Синевир» цього року ста­ло друге місце, яке вони вибороли у футбольній першості Міжгірського ра­йону. Тож у новому фут­больному сезоні численні уболівальники бажають перспективній команді но­вих перемог!

Сергій БАРАНЧИКОВ, Закарпаття


18.12.2011



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання