« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спорт

Прощання «Севастополя»

Прощання «Севастополя»

21 травня команди української Прем’єр-ліги про­вели останні матчі сезо­ну 2010/2011 років. На п’єдесталі пошани ком­панію «Шахтарю» і «Динамо» – повпредам краї­ни у Лізі чемпіонів – тра­диційно для останніх ро­ків складе «Металіст», який разом із «Дніпром», «Карпатами» і «Вор­склою» гратиме в Лізі Єв­ропи. Залишають когор­ту найкращих запорізь­кий «Металург» і ПФК «Севастополь».

РЕЗУЛЬТАТИ МАТЧІВ 30-ГО ТУРУ

Іллічівець – Динамо – 3:2

Арсенал – Кривбас – 1:0

Зоря – Металург (З) – 0:2

Севастополь – Таврія – 0:1

Карпати – Ворскла – 2:2

Волинь – Металург (Д) – 1:3

Оболонь – Металіст – 0:2

Шахтар – Дніпро – 0:0

Інтрига тримала у на­пруженні вболівальників до фінального свистка останнього матчу турніру, позаяк розігрувалися міс­ця у зоні єврокубків і ви­значався другий невдаха турніру, який мав разом із запоріжцями щонаймен­ше на рік розпрощатися з вітчизняним елітним фут­больним дивізіоном.

Найменші шанси збе­регти прописку в Прем’єр-лізі були в «Іллічівця». А коли вже до перерви госпо­дарі поля «горіли» 0:2 після влучних пострілів Алієва й Шевченка, певно, вже ніх­то не ризикнув би постави­ти бодай десятку на те, що підопічні Валерія Ярем­ченка не понизяться у кла­сі. Однак після перерви Ярошенко і Пуканич відно­вили рівновагу, а коли роз­почався компенсований час, Тищенко втретє влу­чив у ворота Шовковсько­го. Таким чином, маріупольці не лише здобули вольову перемогу над сріб­ним призером чемпіонату, а й зберегли прописку в Прем’єр-лізі, оскільки у па­ралельному матчі «Севас­тополь» програв «Таврії».

У кримському дербі був свій підтекст. Обидві ко­манди мали вирішувати поставлені перед ними за­вдання: севастопольці прагнули зберегти місце в еліті, а сімферопольці на­магалися зачепитися за місце в зоні Ліги Європи. З огляду на попередні роз­клади, менше «напружу­ватися» випадало «моря­кам», адже насправді мало хто вірив, що кияни при­мудряться програти «Іллі­чівцю». А за умови бодай нічиєї в Маріуполі «Севас­тополь» залишався на ря­тівній 14-й сходинці тур­нірної таблиці навіть у разі поразки від земляків. Натомість «Таврія» за умо­ви перемоги в останньому турі і поразки «Ворскли» у Львові обходила в турнір­ній таблиці полтавчан і пробивалася «в Європу».

Обидва представники автономії практично до фінального свистка спо­вна реалізовували завдан­ня, щоб були «і вовки ситі, і вівці цілі», допоки на 88-й хвилині львівської зустрі­чі полтавчанин Янузі, від­новивши рівновагу в мат­чі «Ворскли» з «Карпата­ми», не залишив за бортом єврокампанії сімферо­польців, а на 91-й хвилині в Маріуполі Тищенко на порох перетворив споді­вання «Севастополя».

У підсумку, як казав Леонід Кравчук, «маємо те, що маємо». Лунали, звісно, на адресу «Дина­мо» звинувачення у «зда­чі» матчу в Маріуполі, аби здихатися «філії» гірни­ків у Севастополі. Однак, даруйте, хто заважав «мо­рякам» самим вирішува­ти свої завдання? Адже перемога над «Таврією» однозначно залишала їх у Прем’єр-лізі. З таким са­мим успіхом їх можна звинуватити у прагненні допомогти землякам про­битися до єврокубків і зло­втішатися, що не вийшло «і рибку з’їсти, і не вколо­тись». Однак нагадаємо, що футбол – це футбол. Гра, де справжні чоловіки не опускають руки і ві­рять у можливість зміни­ти ситуацію на краще до фінального свистка арбі­тра. Тож Маріуполь, вва­жатимемо, просто більше прагнув зберегти місце в Прем’єр-лізі.

ДО ЄВРОПИ

У Лізі чемпіонів УЄФА традиційно бу­дуть виступати «Шахтар» і «Динамо». Чемпіон країни розпочне змагання без­посередньо з групового турніру, який орієнтовно стартуватиме 13–14 верес­ня. Натомість динамівцям, аби пробити­ся до числа 32 кращих команд, дове­деться подолати дві попередні стадії. Кияни стартуватимуть із 3-го відбірко­вого раунду (26–27 липня та 2–3 серп­ня), сперечаючись із представниками інших країн, які посідають у клубному європейському рейтингу місця з 1-го по 15-те. Віце-чемпіон України пробивати­меться до основної сітки турніру «шля­хом призерів», тобто не зустрічаючись із чемпіонами інших країн.

Оскільки до фіналу Кубка України ви­йшли «Шахтар» і «Динамо», тобто дві команди, що змагатимуться в Лізі чем­піонів, то до Ліги Європи автоматично потрапили колективи, які посіли 3–6 місця. «Ворскла» розпочне свій шлях у єврокубках у другому відбірковому раунді (14 та 21 липня). Із наступного етапу стартуватимуть львівські «Кар­пати» (28 липня та 4 серпня). А «Дні­про» та «металіст» намагатимуться пробитися до групового турніру ЛЄ одразу зі стикового раунду, матчі яко­го заплановані на 18 та 25 серпня.

 

 

ПЕРЕМОГА НА ФІНІШІ

У Гавані фінішував традиційний Меморіал Ка­пабланки. Це був 46-й за рахунком турнір, а п’ять перемог на ньому вже записав собі до ак­тиву український гросмейстер Василь Іванчук. Раніше львів’янин перемагав тут у 2005, 2006, 2007 і 2010 роках.

Крім Василя Іванчука (5-й у табелі про ранги ФІДЕ, осо­бистий рейтинг 2776), до участі в турнірі були запро­шені кубинці Леньєр Домін­гес (21-й, 2726) і Лазаро Бру­зон (45-й, 2693), чех Давид Навара (39-й, 2702), чемпіон світу серед юнаків до 20 ро­ків росіянин Дмитро Ан­дрєйкін (48-й, 2687) і в’єтнамець Ле Куанг Лієм (49-й, 2687). Учасники грали між собою в два кола. За три тури до фінішу змагань, зда­валося, в українця немає пе­реможних перспектив, адже Василя випереджали Ан­дрєйкін, Ле Куанг Лієм і На­вара. Але українець діяв ви­важено й впевнено, що до­зволило йому по черзі здо­лати опір Андрєйкіна та Бру­сона. Відтак перед останнім туром львів’янин лише на очко відставав від лідера Ле Куанга Лієма, і саме в очному протистоянні двох гросмей­стерів визначився тріумфа­тор турніру. Українець грав білими і, здобувши у дебюті перевагу, зрештою, майстер­но її реалізував.

Тож у підсумку українець із в’єтнамцем набрали по 6,5 очка, але за додатковими показниками переможцем турніру був оголошений Василь Іванчук.

 

 

КИТАЙСЬКА БРОНЗА ДЛЯ ХАРЛАН

Черговий етап Гран-прі серед шаблісток не ми­нув без нагород для українок.

У китайському Тяньцзині чергову свою нагороду в індивідуальних змаганнях здобула лідер української збірної Харлан. У наднапруженому півфі­нальному двобої лише один укол відділив її від пе­ремоги, де вона з рахунком 14:15 поступилася росіянці Юлії Гавриловій. Тож укра­їнка змушена була задо­вольнитися бронзовою на­городою. Її колеги по ко­манді виступили менш вда­ло: Ольга Жовнір у підсум­ковому протоколі була 8-ю, Олена Хомрова – 35-ю, Га­лина Пундик – 43-ю. А пе­реможницею етапу стала місцева шаблістка Чжу Мін, яка в фіналі так само з міні­мальним рахунком 15:14 здолала Гаврилову.

 

БЕЗ ОСОБЛИВИХ ЗМІН

У новому рейтингу тенісистів-професіоналів відбулися незначні зміни.

Перша ракетка України Олександр Долгополов, який минулого тижня про­бився до півфіналу турніру в Ніцці, де поступився ру­муну Віктору Ханеску, зумів відвоювати одну позицію в тенісному рейтингу і посі­дає 22-ге місце. Лідер укра­їнської збірної Ста­ховський, навпаки, втратив дві позиції і повернувся на 36-й рядок рейтингу. Ілля Марченко та Артем Смир­нов опустилися на п’ять і шість сходинок відповідно, і нині посідають 105-те і 272-ге місця. Сергій Бубка та Іван Сергєєв зберегли свої позиції і залишаються на 230-му і 295-му місцях.

Звання першої ракетки сві­ту утримує Рафаель Надаль.

Сторінку підготував Володимир ПОЛЄТАЄВ, спеціально для «ПВ»

26.05.2011



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання