« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спорт

Наталія Жукова підкорила континентальний трон

Наталія Жукова підкорила континентальний трон

З 19 по 30 травня у місті Чакві (Грузія) тривав особистий чемпіонат Європи серед жінок з шахів. Майже 100 учасниць із 19 країн континенту на дистанції в 11 турів визначали шахову королеву Старого світу. Найвправнішою на турнірній дистанції виявилася одеситка Наталія Жукова, яка здобула почесний титул через 15 років після першого тріумфу на європейській першості.

Володимир Полєтаєв

спеціально для «ПВ»

На змаганнях нашу країну представляли Анна Ушені­на, Інна Гапоненко, Олена Мартинкова та Наталія Жу­кова. Остання раніше примі­ряла на себе континентальну шахову корону, адже виборола звання чемпі­онки Європи 2000 року. Примітно, що тоді турнір проходив теж у Грузії – змагання приймало Батумі.

Першою суперницею одеситки була господарка змагань Інга Хуртцила­ва, перемогу записала собі до активу наша співвітчизниця. А от у другому турі Жукова упіймала облизня – гра­ючи чорними, Наталія не зуміла зупи­нити атакувальних поривів вірменки Лоліт Галоян. Утім, три поспіль пере­моги (по черзі змушені були капіту­лювати представниця Білорусі Лані­та Стецко, німкеня Філіз Осмонодья та вірменка Марія Геворгян) знову по­вернули українку до лав претендентів на нагороди чемпіонату.

У шостому турі Жукова розписала єдину свою на ЧЄ нічию – граючи чор­ними, з росіянкою Мариною Гусєвою. А далі була вражаюча серія із п’яти вікто­рій! Визнали себе переможеними росі­янка Анастасія Савіна, румунка Міха­ела Санду, грузинка Бела Хотенашвілі та її співвітчизниця Ніно Баціашвілі. На протистоянні з останньою варто осо­бливо акцентувати увагу, оскільки на­передодні передостаннього туру саме господарка змагань очолювала турнір­ний пелетон і мала всі шанси заверши­ти турнір на першій сходинці турнірної таблиці. Але навіть те, що Ніно мала право першого ходу, не допомогло гос­подарці змагань. Вона вкрай невдало зіграла уже в дебюті, а впродовж усієї партії Наталія не припиняла чинити тиск на короля білих. Зрештою, не зро­бивши ледь трохи більше сорока ходів, Баціашвілі визнала поразку.

У заключному турі Жукова не дала жодних шансів поставити під сумнів свою перемогу на турнірі, білими здо­лавши гросмейстера з Вірменії Елі­ну Даніелян. Таким чином, вона з 9,5 очками з 11 можливих на півочка ви­передила Баціашвілі і стала дворазо­вою чемпіонкою Європи. Щодо резуль­татів інших наших шахісток, то Інна Гапоненко із 7,5 очками посіла у під­сумку 9-те місце, Анна Ушеніна стала 49-ю, а юна Олена Мартинкова – 79-ю.

Зазначимо, що українські майстри найінтелектуальнішої гри регулярно тішать уболівальників своїми резуль­татами – цьогоріч Марія Музичук ста­ла чемпіонкою світу, а чоловіча збір­на України виборола срібні медалі ко­мандного чемпіонату світу. Жіноча збірна України з шахів, нагадаємо, – бронзовий призер Всесвітньої шахової Олімпіади та чинний чемпіон Європи.

 

«ОЛІМПІЙЦІВ» РІО ВІДЗНАЧИЛИ СТИПЕНДІЯМИ

Вітчизняним атлетам, які захищатимуть честь нашої країни на Іграх XXXІ Олімпіади в бразиль­ському Ріо-де-Жанейро, НОК України виплачу­ватиме стипендії – еквівалент 300 доларів США щомісяця. Розпорядження про запроваджен­ня стипендій видатним тренерам, які забезпе­чують підготовку українських спортсменів до участі в Олімпійських та Паралімпійських іграх, прийняв уряд.

Володимир Полєтаєв

спеціально для «ПВ»

Комісія НОК по роботі з тренерами та спортивни­ми федераціями затвер­дила список із 32 спортс­менів, які щомісячно до 31 серпня 2016 року отримувати­муть персональні стипендії для підготовки до найголовнішого спортивного форуму чотири­річчя. Про це на прес-конференції заявив очільник вітчиз­няного Олімпійського комітету Сергій Бубка.

Стипендіатами стали Наталія Довгодько та Анастасія Кожен­кова (обидві – академічне вес­лування); боксери Микола Бу­ценко і Павло Іщенко; у вільній боротьбі – Юлія Ткач, у греко-римській – Жан Беленюк; пред­ставники велосипедного спор­ту Олена Демидова та Яна Бе­ломоїна (маунтенбайк); Юрій Чебан у веслуванні на байдар­ках і каное; Анна Кисельова та Анастасія Красько (обидві – ві­трильний спорт); дзюдоїстка Ірина Кіндзерська; Олена Кос­тевич та Олег Омельянчук (обоє – кульова стрільба); лег­коатлети Ігор Главан, Аліна Фе­дорова, Ірина Геращенко і Максим Богдан; плавці Дарина Зевіна та Андрій Говоров; Анна Волошина та Лоліта Ананасова (обидві – синхронне плаван­ня); Олег Верняєв та Ігор Раді­вілов (обидва – спортивна гім­настика); Юлія Прокопчук та Ілля Кваша у стрибках у воду; Анастасія Павлова (стрільба з лука); п’ятиборці Вікторія Тере­щук та Анастасія Спас; фехту­вальниці Ольга Харлан та Оль­га Жовнір; Анна Різатдінова (художня гімнастика).

«Загальний обсяг фінансування цієї програми становить 4 млн грн. Щомісяця кожен спортс­мен отримуватиме стипендію в еквіваленті 300 доларів США. Наразі це 6,5 тисячі гривень», – зазначив головний олімпієць країни.

Тим часом за поданням Мініс­терства молоді і спорту Кабі­нет Міністрів прийняв розпо­рядження про встановлення стипендій видатним трене­рам. Так, для видатних україн­ських тренерів встановлюється 75 стипендій по 9744 грн на місяць протягом одного року (50 стипендій буде призначе­но для тих тренерів, які здій­снюють підготовку спортсме­нів до Олімпійських ігор, 25 – для тренерів з підготовки спортсменів до Паралімпій­ських ігор).

Уряд також погодив два проек­ти Указу Президента про на­дання стипендій видатним українським спортсменам – олімпійцям, паралімпійцям і дефлімпійцям.

 

ДВІ МЕДАЛІ НА ЧЄ

З 29 по 31 травня польське місто По­знань приймало чемпіонат Європи з академічного веслування. На головно­му турнірі Старого світу заявка україн­ської збірної нараховувала 42 спортс­мени, які поклали до скарбнички національної команди дві нагороди.

До Польщі наша збірна вирушила у найсильнішо­му складі, який було віді­брано за результатами ви­ступів спортсменів у кубку країни, що проходив у Дніпропетровську. Серед заявлених спортсменів, зокрема, значилися й олімпійські чемпіонки Анастасія Коженкова та Наталія Довгодько, чинні чемпіони світу та тріумфа­тори попередньої конти­нентальної першості Іван Довгодько, Дмитро Міхай, Артем Морозов та Олек­сандр Надтока.

Останнім не вдалося від­стояти звання кращої парної четвірки Європи – у Познані наш квартет фінішував із другим ча­сом (5:46.26). Наших хлопців випередили представники Росії, які з результатом 5:45.610 за­воювали золоті нагороди ЧЄ. На третю сходинку п’єдесталу пошани зій­шов квартет гребців з Ве­ликої Британії (5:46.89).

Іван Футрик і Сергій Гринь замкнули трійку кращих у своїй дисципліні. З ре­зультатом запливу наша чоловіча парна двійка пе­ретнула фінішну лінію з результатом 6:15.80 услід за спортсменами Німеч­чини (6:09.32) і Франції (6:11.14).

 

«ЗОЛОТО» І«СРІБЛО» НА КУБКУ ЄВРОПИ

У румунському місті Клуж-Напока про­ходили змагання відкритого кубка Єв­ропи з дзюдо. У турнірі взяли участь 317 спортсменів з 41 країни світу.

Наші співвітчизники по­вертаються з турніру з двома медалями в акти­ві. Тріумфатором змагань став Артем Блошенко, якому не було рівних у вазі до 100 кг. Його коле­га по збірній Дмитро Кра­вець (до 73 кг) теж дій­шов до вирішальної су­тички, але змушений був задовольнитися другою сходинкою п’єдесталу пошани.

 

ХАРЛАН НОКАУТУЄ РОСІЯНОК У МОСКВІ

Наша уславлена фехтувальниця Ольга Харлан стала переможницею усієї серії турні­рів Гран-прі з фехтування на шаблях сезону 2014–2015. Фінальний турнір серії від­бувся 29–31 травня у Москві, де краща спортсменка країни минулого року святку­вала чергову у кар’єрі вікторію.

У1/32 фіналу Харлан перемогла аргентинку Марію Белен Перец Моріс (15:6), далі виграла в представниць Росії Вікторії Ковальової (15:6) і Діни Галіакбарової, у чвертьфіналі здобула перемогу над грецькою фехтувальницею Вассілікі Вугіука (15:4), у півфіналі пройшла давню суперницю росіянку Софію Вєлікую (15:11), а у фіналі здолала ще одну улюбленицю місцевої публіки Яну Єгорян (15:10).

Примітно, що на шляху до тріумфу Ольга перемогла чотирьох господарок помосту. Іна п’єдесталі по­шани українка стояла суціль в оточенні росіянок – другою стала Єгорян, третю сходинку поділили Софія Вєлікая та Катерина Дьяченко.

06.06.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання