« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спорт

У планах – спартакіада для нардепів

У планах – спартакіада для нардепів

У Всеукраїнському фізкультурно-спортивному товаристві «Спартак», яке минулого року від­святкувало свій 75-й день народження, створено потужну команду однодумців та професіоналів, яка не лише підтримує традиції спартаківсько­го руху в Україні, а й постійно їх розвиває. Тут не лише дбають про оздоровлення фізкультур­ників, а й готують команди з різних видів спор­ту на всеукраїнські та міжнародні змагання. Однак при цьому спартаківці не замовчують проблеми, які стоять на заваді нормальному розвитку фізичної культури в нашій країні.

Про це – у розмові з головою ФСТ «Спартак» Євгеном Баженковим.

– Пане Єв­гене, яким видам спорту у ФСТ «Спартак» віддають перевагу і скільки фіз­культурників і спортсме­нів нині об’єднано під прапорами одного з най­старших спортивних то­вариств України?

– Серед пріоритетних видів спорту – гандбол, фехтуван­ня, плавання, велоспорт, вільна боротьба, дзюдо, бокс, легка атлетика, веслу­вання на байдарках і каное, художня гімнастика, сноу­бординг. Саме у цих видах спорту спартаківці просла­вили Україну на Олімпій­ських іграх, чемпіонатах світу та Європи. Нині осно­ву збірної України з різних олімпійських та неолімпій­ських видів спорту стано­вить майже 20% наших ви­хованців.

ФСТ «Спартак» співпрацює з тринадцятьма галузями народного господарства, се­ред яких – авіатори, праців­ники автомобільного тран­спорту та шляхового госпо­дарства, державних уста­нов, газових господарств, геології, геодезії та карто­графії, нафтової і газової промисловості, інновацій­них і малих підприємств, громадського харчування та послуг, житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговуван­ня, зв’язку, культури, охо­рони здоров’я. Загалом – це понад 4 млн фізкультурни­ків та їхніх дітей.

– Зрозуміло, що така «ар­мія» поціновувачів здоро­вого способу життя по­требує постійної уваги й підтримки з боку трене­рів, інструкторів, функці­онерів різного рівня…

– Маємо низку законів і нормативних документів щодо розвитку фізичної культури і спорту, оздоров­лення усіх верств населен­ня. Але ж їх треба викону­вати! Зокрема, існує Дер­жавна програма розвитку фізичної культури і спорту на 2007–2011 роки, в якій пе­редбачено проведення ши­рокого спектра заходів. Щоправда, аби запустити цей потужний фізкультурно-спортивний меха­нізм, необхідні вагомі ва­желі управління і кошти, яких, на жаль, у громад­ських організацій прак­тично немає.

– Без підготовки юної змі­ни не буває великого спортивного майбутньо­го. Як у «Спартаку» дба­ють про дитячоюнацький спорт?

– Наша особлива турбота – дитячо-юнацькі спортивні школи. Нині ми опікуємося більш як 90 ДЮСШ, у яких під керівництвом майже двох тисяч тренерів займа­ється понад 40 тисяч хлоп­чиків і дівчаток. За сприян­ня місцевих органів влади, профспілок прагнемо не лише утримувати ці спор­тивні заклади, а й розвива­ти. Повірте, важко. Адже головна проблема – відсут­ність належного фінансу­вання. А це – зарплата тре­нерів та обслуговуючого персоналу, оренда спортив­них споруд, виїзди на зма­гання. Переконаний, най­ближчим часом цю пробле­му необхідно вирішувати.

– Які пріоритети є найак­туальнішими у повсяк­денній роботі вашої команди?

– Ми зробили головний ак­цент на організацію масо­вих заходів – проведення галузевих і міжгалузевих спартакіад, починаючи від колективів фізкультури – районних та обласних – і до всеукраїнських змагань. Згідно з укладеними угода­ми між Центральною ра­дою ФСТ «Спартак» і галу­зевими профспілками що­року відбувається від вось­ми до дванадцяти багато­ступеневих спартакіад із залученням широкого кола працівників та їхніх сімей, особливо дітей. І тут уже шукаємо підтримку і поро­зуміння з місцевими орга­нами влади та профспілко­вими комітетами. Адже ке­рівник будь-якої ланки управління прагне бачити свою команду серед призе­рів, а то й із головним куб­ком. А для цього слід спер­шу організувати секцію, створити відповідну матеріально-технічну базу, екі­пірувати спортсменів. Як на мене, саме такий підхід і є справжнім навчально-тренувальним процесом. Це вже потім відбирають найсильніших, які захища­тимуть спортивну честь свого колективу, підприєм­ства, організації, району або усього регіону на престиж­них змаганнях. Жоден пра­цівник «Спартака» не ска­же, що ми самостійно заво­ювали медалі і досягли ви­соких турнірних показників у всеукраїнському загаль­ному заліку. Ми вважаємо, що це заслуга і наших парт­нерів – Міністерства освіти, науки, молоді та спорту, На­ціонального олімпійського комітету України, Федера­ції профспілок України, Фонду соцстрахування, спонсорів, активістів.

– Із-поміж багатьох зма­гань, що відбуваються у вашому товаристві, які є найпопулярнішими?

– Важко виокремити якусь галузеву спартакіаду, бо кожна має свою родзинку. У кожного галузевого спар­такіадного турніру вже склалися свої традиції, осо­бливості. З кожним роком змінюється склад учасни­ків, збільшується кількість видів спорту тощо. Але не­змінним залишається ба­жання пересічних спарта­ківських фізкультурників займатися улюбленими ви­дами спорту.

Приміром, уже стала візи­тівкою нашого товариства спартакіада серед держав­них службовців. На район­них змаганнях точиться на­пружена боротьба за кожне очко, щоб здобути перемогу в загальнокомандному залі­ку й потрапити на обласний турнір. Регіональні спарта­кіади є справжніми масово-оздоровчими спортивними заходами. І щороку у верес­ні до Алушти з’їжджається понад 600 найсильніших спортсменів-держслужбовців, щоб розіграти кубки і медалі у десяти видах зма­гань. Приємно відзначити і той факт, що кожного сезо­ну на всіх етапах стартує по­над 25 тисяч державних службовців різного рангу. Звісно, у масштабах держа­ви це мало. Отож нам є іще над чим працювати. Зви­чайно, в ідеалі було б добре, якби на чолі кожної коман­ди стояв глава адміністра­ції чи районної ради. Щоб керівники різного рангу по­бачили, чого не вистачає пе­ресічному фізкультурнико­ві для регулярних занять, як йому допомогти обладна­ти звичайний ігровий май­данчик, придбати м’яч або інший спортивний інвен­тар, екіпірувати.

– Кажуть, у вас триває під­готовка до першої спарта­кіади серед депутатів, по­чинаючи від сільських, се­лищних, міських, район­них, обласних і закінчую­чи народними обранцями з Верховної Ради? Чи справді вони готові «розім’ятися» на спортив­них майданчиках або лег­коатлетичних доріжках?..

– Упродовж останніх років обласні організації ФСТ «Спартак» активно співпрацюють із місцевим де­путатським корпусом. Нашу ініціативу підтрима­ли представник Президен­та у Верховній Раді Юрій Мірошниченко та міністр освіти, науки, молоді і спорту Дмитро Табачник. Нині триває цілеспрямова­на робота щодо проведен­ня першої загальноукраїн­ської депутатської спарта­кіади. Разом із депутат­ським клубом «Парла­мент» ми розробили поло­ження про спартакіаду, ви­значили етапи і фінальну частину, місце змагань, види спорту. Сподіваюся, що саме народні депутати візьмуть активну участь у цьому надзвичайно цікаво­му та неординарному спор­тивному заході.

Володимир ПОЛЄТАЄВ, «ПВ», Микола МОТОРНИЙ

 

СПОРТСМЕНИ ОТРИМАЛИ ЗАСЛУЖЕНІ «ОСКАРИ»

31 березня з ініціативи Національного олімпій­ського комітету України уже вп’яте урочисто вшановували «Героїв спортивного року». Було відзначено найкращих атлетів, тренерів, ко­манду, функціонерів і меценатів країни.

Учасників і гостей урочистої церемонії «Герої спортивно­го року» гостинно зустрічав Київський національний ака­демічний театр оперети. Ті, хто 2010-го підкорював най­престижніші спортивні поді­уми світу, і ті, хто, залишаю­чись за лаштунками великих перемог, щоденною копіт­кою працею розвивав вітчиз­няний спорт і популяризував здоровий спосіб життя, зі­бралися в одній залі, щоб ді­знатися, чиї досягнення Укра­їнська Академія спорту ви­знала найвагомішими.

«Найкращим спортсменом року» було визнано Василя Федоришина (вільна бо­ротьба), який минулоріч від­значився срібною нагоро­дою на світовій першості і здобув «бронзу» на конти­нентальній. «Найкращою спортсменкою» прогнозо­вано назвали чемпіонку та срібну призерку чемпіонату світу з веслування на бай­дарках і каное (байдарка-одиночка) Інну Осипенко-Радомську. Її особистий на­ставник Дмитро Радомський став «Найкращим трене­ром». Жіноча четвірка пар­на з академічного веслуван­ня у складі Олени Буряк, Яни Дементьєвої, Анастасії Ко­женкової і Катерини Тара­сенко, які здобули «золото» чемпіонату Європи та фіні­шували другими на світовій першості, отримала звання «Найкращої команди». Ти­тулу «Сенсація року» удо­стоїлася Єлизавета Бризгіна – чемпіонка та срібна при­зерка чемпіонату Європи з легкої атлетики (естафета, біг на 200 м). «Олімпійською надією України» визнано дворазового чемпіона І Юнацьких Олімпійських ігор з плавання Андрія Гово­рова. У номінації «Сильні духом» (параолімпійські види спорту) тріумфувала Ганна Єлісаветська – воло­дарка 5 золотих і срібної на­город чемпіонату світу з плавання серед спортсменів-інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату. Головними героями у неолімпійських видах спорту стали переможці 39-ї Всес­вітньої шахової Олімпіади Павло Ельянов, Захар Єфи­менко, Василь Іванчук, Олек­сандр Моісеєнко та Руслан Пономарьов (збірна України з шахів), які були відзначені у категорії «Разом із олімпій­цями». Дев’ятиразову олім­пійську чемпіонку зі спортив­ної гімнастики Ларису Лати­ніну і дворазового олімпій­ського чемпіона з важкої ат­летики Леоніда Жаботин­ського вшанували в номінації «Спортивна слава Украї­ни». За значну організаційну роботу та перемогу в тендері за право проведення чемпіо­нату світу з легкої атлетики 2013 року серед юнаків у До­нецьку, а також успішний ви­ступ членів національних збірних команд України з лег­кої атлетики на чемпіонаті Європи, І Юнацьких Олімпій­ських іграх, інших міжнарод­них змаганнях «Найкращим спортивним організато­ром» визнано президента Федерації легкої атлетики України Валерія Борзова.

Привітати тріумфаторів спортивного року завітали видатні олімпійці країни різ­них років, представники влади, а зірки української та російської естради подару­вали нагородженим і гос­тям церемонії яскраві ви­ступи. Переможці у кожній з номінацій отримали екс­клюзивні статуетки, дипло­ми, квіти й подарунки від спонсорів церемонії, а най­кращі спортсмен та спортс­менка 2010 року – автомобі­лі від Благодійного фонду Бориса Колеснікова.

 

ЗІ ЩЕДРИМ ОБЕРЕМКОМ НАГОРОД!

З 29 березня по 3 квіт­ня у німецькому Дортмунді тривав чемпіонат Європи з боротьби, де майстри вільної, греко-римської та жіночої боротьби розіграли 21 комп­лект нагород. Збірна України виступила блискуче – наші атле­ти повертаються до­дому з десятьма наго­родами в активі, що дало їм змогу у ко­мандному заліку по­сісти високе третє місце услід за тради­ційно потужними ко­лективами з Росії та Азербайджану.

Уже в перший зма­гальний день наші спортсмени здобули дві брон­зові нагороди. Ва­силь Федоришин (60 кг) по черзі здолав Тогрула Аске­рова з Азербайджану, тур­ка Хаккі Гурела, француза Паїса Дідьє, але у півфіналі поступився албан­цю Сахіту Прізрені. Втім, срібний призер пекінської Олімпіади без нагороди континентальної першо­сті не залишився – у поє­динку з українцем за третє місце Марселю Евалду не допомогли навіть рідні стіни. Другу нагороду до скарбнички збірної приніс дебютант європейської першості Павло Олійник у ваговій категорії до 96 кг. Ані румун Міхай Турсуле­ану, ані поляк Каміль Ска­жевіч не були перешкодою на шляху українця до пів­фіналу. Натомість досвід­чений росіянин Владислав Байцаєв зупинив перемож­ну ходу завзятого дебю­танта. Однак свою першу нагороду на чемпіонаті Європи Павло всетаки ви­боров у поєдинку з турком Хамзою Косеоглу.

Медальний почин хлопців-«вільників» під­тримали й наші дівчата. І не просто підтримали – перевершили! У ваговій категорії до 51 кг чемпіон­кою Європи стала Юлія Благиня. Знана на юніор­ських першостях, Юлія нарешті «вистрелила» й на «дорослому» рівні. Львів’янка спершу здола­ла литовку Дейманте Бу­тавісіуту, згодом – пред­ставницю Білорусі Марію Іванову, в якої за плечима бронза ЧЄ та срібло чемпі­онату світу. На шляху до фіналу Юлія не залишила шансів Наталії Буду з Молдови, а вже у вирі­шальному напруженому поєдинку виявилася силь­нішою за триразову віце-чемпіонку Європи румун­ку Естеру Добре. У підсум­ку румунська спортсмен­ка здобула четверту сріб­ну медаль, а золото До­рмунда прямує до столиці Галичини! А от перемож­ну ходу Христини Дарану­ци (вагова категорія до 48  кг) лише у фіналі зупи­нила колишня співвітчиз­ниця, чемпіонка світу та Європи, призерка Олімпіади–2008 Марія Стад­ник, яка нині захищає ко­льори Азербайджану.

У другий змагальний день на чемпіонаті Європи з боротьби жінки поповни­ли скарбничку нашої збір­ної одразу чотирма наго­родами. Друге «золото» для збірної України здобу­ла Юлія Остапчук (до 63 кг). Нашій співвітчиз­ниці не стали на заваді Сара Марі Конноллі з Ве­ликобританії, Лаура Ску­жіну з Латвії, Марія Мен­дез з Іспанії, Олеся Замула з Азербайджану і болгарка Юсейн Тайбе, перемогу над якою у фіналі Юлія святкувала достроково! Виправдала очікування вітчизняних шанувальни­ків чемпіонка світу і три­разова чемпіонка Європи Катерина Бурмістрова (до 72 кг). Здолавши Синтію Ванессу Вескан з Франції та Марину Гастл з Австрії, українка перемогла і най­титулованішу спортсмен­ку в світі – болгарку Стан­ку Златеву. У фіналі наша борчиня виявилась сильні­шою і за білоруску Васи­лису Марзалюк, тож здо­була чергове «золото» кон­тинентальної першості. У вазі до 59 кг Ганна Васи­ленко на турнірному шля­ху здолала навіть чинну на той момент чемпіонку Європи Анастасію Григор’єву з Латвії, однак у півфіналі не змогла здола­ти румунку Георгіану Паяк. Утім, у «втішному фіналі» за бронзову ме­даль броварчанка вияви­лася сильнішою за фран­цуженку Аделін Вескан. Впевнено почувалася на головних стартах конти­ненту й Аліна Махиня (до 67 кг), яка зібрала щедрий «урожай» золотих нагород на юніорських першостях. У першому колі спортс­менка перемогла чемпіон­ку світу 2006 року іспанку Аврору Фажардо Пьєрдо, потім здолала німкеню Івон Інгліч і лише у вирі­шальному двобої поступи­лася Надії Семенцовій з Азербайджану, яка і стала чемпіонкою.

Останніми на килим вийшли борці греко-римського стилю. Тут наші хлопці додали до загаль­ного здобутку ще по одній золотій і срібній медалі континентальної першо­сті. На найвищу сходинку п’єдесталу пошани під­нявся Василь Рачиба (ва­гова категорія до 84 кг). У фіналі українець хоч по­первах і поступався росій­ському борцеві Алану Ху­гаєву, але, переломивши хід поєдинку на свою ко­ристь, зрештою здобув звання чемпіона Європи. Ще одне «срібло» також поклав у скарбничку збір­ної і Вьюгар Рагімов (55 кг), який у вирішально­му протистоянні не знай­шов контраргументів Ро­ману Амояну з Вірменії.

Однак, навіть попри ва­гомий медальний здобу­ток на континентальній першості, українським борцям допоки рано спо­чивати на лаврах. Цей чемпіонат Європи не був ліцензійним – путівки на Ігри XXX Олімпіади в Лондоні 2012 року розігру­ватимуться у вересні на чемпіонаті світу, який відбудеться у Стамбулі (Туреччина). Тож побажа­ємо нашим атлетам про­демонструвати такі ж гід­ні результати, як і на євро­пейській першості.

Сторінку підготував Володимир ПОЛЄТАЄВ, «ПВ»

07.04.2011



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання