« на головну 04.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спорт

У шістці кращих

У шістці кращих

Минулого тижня у Казані (РФ) фінішував чемпі­онат світу з фехтування, на якому найсильніші спортсмени з-понад 100 країн світу розіграли 12 комплектів нагород в індивідуальних та команд­них змаганнях із фехтування на шаблях, шпа­гах та рапірах. Українці з цьогорічного наймасш­табнішого зльоту фехтувальників повернулися з трьома нагородами – однією золотою та двома бронзовими медалями.

Володимир ПОЛЄТАЄВ

спеціально для «ПВ»

Як уже інформували «ПВ» у минулому номері, Ольга Хар­лан підтвердила звання найсильні­шої шаблістки планети, ви­боровши «золото» плане­тарної першості. На турнір­ній дистанції найтитулова­ніша українська фехту­вальниця по черзі без осо­бливих ускладнень здола­ла опір японки Мамі Ітон (15:9), кореянки Джису Юн (15:10), туніски Аззу Бесбес (15:7) і росіянки Софії Вели­кої (15:9), а у півфіналі з розгромним рахунком (15:7) «знищила» ще одну представницю господарів турніру – Катерину Дьячен­ко. У фіналі нашій співвіт­чизниці протистояла дво­разова олімпійська чемпі­онка американка Маріель Загуніс. В упертому й без­компромісному поєдинку, коли за бій тричі змінював­ся лідер у рахунку, україн­ка помітно додала під заві­су, за рахунку 11:11. Наша спортсменка перехопила ініціативу й лише раз до­зволила суперниці влучи­ти, натомість завдавши чо­тири уколи. Відтак підсу­мок фінального бою – 15:12 на користь Харлан і друге поспіль «золото» чемпіона­тів світу в індивідуально­му заліку.

Наступною з наших спів­вітчизників зійшла на п’єдестал пошани шпа­жистка Яна Шемякіна. Наша олімпійська чемпіон­ка на шляху до нагороди почергово перемогла Але­шандру Тіран з Мексики (15:8), співвітчизницю Оле­ну Кривицьку (14:13) та японку Айяку Шимоокава (6:4), а у 1/4 фіналу львів’янка у напруженому двобої здолала опір Ман Вай Конг із Гонконга (9:8). У півфіналі Яні протистояла італійка Росселла Фьямін­го, рахунок у двобої кілька разів був рівний. На остан­ніх секундах основного часу Яна знову наздогнала суперницю – 12:12. За прави­лами, спортсменки отрима­ли хвилину додаткового часу, і на 20-й секунді Рос­селлі вдалося завдати запо­вітний укол, відтак – проби­тися до фіналу, де вона пе­ремогла німкеню Брітту Хайдеманн і завоювала ти­тул чемпіонки світу–2014.

Ще одну «бронзу» для України здобула збірна з жіночої шаблі. У 1/8 фіналу Ольга Харлан, Ольга Жов­нір, Олена Вороніна та Алі­на Комащук не залишили шансів Японії (45:20), у чвертьфіналі обіграли Польщу (45:39). А у півфіна­лі наші дівчата вийшли на збірну США, під час зустрі­чі з якою накал боротьби сягнув свого апогею. Укра­їнки повели в рахунку піс­ля першого бою (5:3), потім помітно відпустили опо­ненток уперед (10:20). Але за справу взялася Ольга Харлан і скоротила відста­вання до чотирьох уколів – 21:25. Далі, попри намаган­ня наших співвітчизниць, розрив таки був не на їхню користь. На заключний двобій Харлан вийшла з ра­хунком 37:40, але змогла на­здогнати Дармагу Вожняк (41:41), потім іще раз (44:44). Проте останній укол усе ж був за представницею США – 44:45. Попри видиме роз­чарування, українки все ж зібралися із силами на «бронзовий» двобій із збір­ною Італії. Перед фіналь­ним двобоєм апеннінки мали суттєву перевагу у 5 уколів, однак Харлан зро­била, здавалося б, неймо­вірне – перемогла Роселлу Грегоріо з особистим ра­хунком 10:2, а відтак за­гальнокомандна перевага (45:42) і «бронза» чемпіона­ту дісталися українкам.

За підсумками світової першості у Казані лідера­ми світового фехтування стали Італія і Росія, в акти­ві яких по три «золота», од­ному «сріблу» й чотири «бронзи». Третьою у ме­дальному заліку виявилася Франція (3+1+0), четверте/ п’яте місця поділили США та Німеччина (1+1+0), услід за якими розташувалася збірна України.

 

 

 ЗАКАРПАТСЬКИЙ УЧИТЕЛЬ – ПРИЗЕР МІЖНАРОДНИХ ЗМАГАНЬ

 У місті Варна відбулися міжнародні змагання осві­тян – учителів загальноосвітніх навчальних закладів серед галузевих профспілок Болгарії, Польщі, Руму­нії та України.

 Сергій БАРАНЧИКОВ

спеціально для «ПВ»

До складу збірної освітян України (голова ЦК Проф­спілки працівників освіти і науки України Георгій Труха­нов) у команду з настільного тенісу потрапив і вчитель Ви­лоцької ЗОШ № 1 І–ІІІ ступе­нів Виноградівського району, майстер спорту Золтан Сіла­ді, який представляв Закар­патську обласну організацію галузевої профспілки.

Турнір з настільного тенісу видався надзвичайно ціка­вим і напруженим. За його підсумками Золтан Сіладі ви­боров третє місце серед 12 учасників, пропустивши по­перед себе на п’єдесталі по­шани лише колег із Польщі та Болгарії. Усі призери змагань отримали нагороди і кубки.

З успіхом у міжнародному турнірі, який став іще одним свідченням високої спортив­ної майстерності вчителя з Виноградівського району, Золтана Сіладі привітала го­лова Закарпатського обкому профспілки працівників осві­ти і науки Тетяна Повханич.

 

  ПОВНИЙ КОМПЛЕКТ МЕДАЛЕЙ У БАКУ

У столиці Азербайджану минулого вікенду відбулося «Голден Гран-прі» пам’яті Гейдара Алієва, де за нагороди змагалися найсильні­ші «вільники» планети. Українці повертають­ся додому із шістьма нагородами в активі.

У перший день «Гран- прі» кращих визначали чоловіки. «Золото» для України здобув Олек­сандр Хоцяновський у ваговій категорії 125 кг. У чвертьфіналі він виграв українське дербі в Алена Засєєва, після чого здо­лав білоруса Олексія Ше­марова, а у фіналі пере­міг з рахунком 10:0 гру­зина Джорджі Саканделі­дзе. Валерій Андрійцев у категорії до 97 кг здолав співвітчизника Павла Олійника, потім завдав поразки Худербулгу Дорхланду з Монголії, але у вирішальній сутич­ці поступився господарю змагань Хетагу Газюмову. Бронзову медаль до скарбниці команди по­клав Василь Шуптар (61 кг).

Наступного дня чемпіон­ка світу 2011 року Ганна Василенко не мала рів­них у ваговій категорії до 58 кг. На шляху до пере­моги українка зломила опір іспанки Раміс Карі­ми Санчес, представниці Азербайджану Ірини Не­треби, угорки Емес Бар­кою, а у фіналі здолала Еллісон Маккензі з США. «Бронзу» принесли на­шій команді Юлія Ткач (63 кг) та Аліна Махиня (69 кг).


ЗАТВЕРДИЛИ СКЛАД ЗБІРНОЇ ДО НАНКІНА

 У вівторок виконком НОК України з урахуван­ням виконаних міжнародних кваліфікаційних вимог і за пропозиціями національних феде­рацій з видів спорту затвердив склад збірної України на Юнацькі Олімпійські ігри.

ІІ літні Юнацькі Олімпій­ські ігри триватимуть з 16 по 28 серпня у Нанкіні (Китай). Там зберуться найкращі атлети віком від 14 до 18 років. Очіку­ється, що боротьбу за на­городи розпочнуть понад 3,5 тисячі юних спортсме­нів з-понад 200 країн сві­ту. Наразі відомо, що Україну представляти­муть 58 юних олімпійців із 20 регіонів нашої дер­жави у 22 з 28 видів спор­ту змагальної програми.

Нагадаємо, що на І літніх Юнацьких Олімпійських іграх, які проходили у Сін­гапурі 2010 року, 55 юних українців у 18 видах спорту вибороли 35 наго­род: 10 золотих, 9 сріб­них і 16 бронзових. За підсумками змагань наша збірна посіла висо­ке третє загальнокоманд­не місце.

 

  ОЛІМПІЙСЬКИЙ ВОГОНЬ ДЛЯ ЮНИХ ОЛІМПІЙЦІВ

  За доброю традицією, ініційованою НОК України, на знак підтримки на­ших олімпійців перед початком найголовніших стартів чотириріччя по всій країні крокує естафета олімпійського вогню. Тож 26 липня від­булося запалення символічного олімпійського вогню з нагоди ІІ літніх Юнацьких Олімпійських ігор.

Символічна естафета стартувала на Ахілловому Дромі (сучасна Тендрівська коса, Херсонська область), де в стародавні часи проводилися спортивні ігри – Ольвійські агони, що охоплю­вали атлетичні змагання і біг колісниць. Наразі факел з олімпійським вогнем попрямував у мандрівку територі­єю України, щоб 6 серпня під час церемонії проводів на­шої збірної на ІІ літні Юнацькі Олімпійські ігри в Нанкін фінішувати у Києві.

01.08.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання