« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спорт

Лавіллені переписує історію

Лавіллені переписує історію

Ювілейний XXV турнір «Samsung-Зірки жердини» у Донецьку відзначився новим світовим рекордом – француз Рено Лавіллені встановив найвище досяг­нення зі стрибків з жерди­ною у приміщенні. Здо­лавши планку на висоті 6,16 м, він на 1 см пере­вершив попередній світо­вий рекорд Сергія Бубки, встановлений 21 люто­го 1993 року на такому ж турнірі «Зірки жердини» у столиці Донбасу.

Володимир ПОЛЄТАЄВ

спеціально для «ПВ»

Організував турнір «Зірки жердини» Сергій Бубка, який поставив собі за мету зібрати під одним дахом найсильніших світових стрибунів із жердиною і подарувати це свято українським глядачам. За чверть століття змагання отримали статус неофіційного чемпіонату сві­ту зі стрибків з жердиною, тут було встановлено 12 світових і понад 20 національних рекордів. Але вста­новлена Бубкою планка залишалася нездоланною. До минулої суботи.

На арені «Дружба» у Донецьку ор­ганізатори зібрали олімпійських чемпіонів, чемпіонів світу, чемпіо­нів і рекордсменів національних пер­шостей, переможців цього турніру минулих років. У жіночій частині змагань для визначення переможни­ці знадобилося обраховувати кіль­кість спроб, оскільки найвищий ре­зультат – 4,62 м показали одразу три спортсменки. Найменшу кількість спроб для цього використала пред­ставниця Бразилії Фабіана Мюрер, яка й стала переможцем «Зірок жер­дини». Далі на п’єдесталі пошани розташувалися полячка Анна Рогов­ська й німкеня Сілке Шпігельбург. Українка Ганна Шелех закінчила змагання шостою з найкращим для себе результатом у сезоні – 4,52 м.

У чоловіків донеччанин Денис Юрченко здолав 5,46 м, але для бо­ротьби за місце на подіумі цього ви­явилося недостатньо. Третє місце на турнірі завоював бразилець Тьяго Браз да Сілва, який з результатом 5,76 м принагідно встановив особис­тий рекорд, рекорд Бразилії та ре­корд Південної Америки. Вище стрибнув британець Люк Катс, але зупинився на позначці 5,81 м. І лише олімпійський чемпіон 2012 року француз Рено Лавіллені продовжу­вав боротьбу сам із собою і 21-річної давнини рекордом Сергія Бубки.

Французький легкоатлет цьогоріч демонструє насправді високі резуль­тати – наприкінці січня у Польщі він здолав планку на позначці 6,08 м і, таким чином, записав собі до активу другий кращий результат в історії стрибків з жердиною. Однак у Доне­цьку «гросмейстерські» 6,01 м Рено підкорив лише із третьої спроби. Далі Лавіллені встановив планку на висоті 6,16 метра і підкорив її з пер­шої ж спроби! Причому зробив це на­стільки невимушено, що вирішив од­разу ж штурмувати 6,21 м. Однак цей стрибок спортсменові не вдався. По­над те, за повідомленням ЗМІ, Рено навіть травмувався й змушений про­пустити чемпіонат світу з легкої ат­летики під дахом, який 7–9 березня прийматиме польський Сопот.

Однак навряд чи Лавіллені цим особливо переймається, адже у ньо­го тепер інша мета. Рекорд Бубки у приміщеннях він побив, але досяг­нення українця на відкритому пові­трі (6,14 м) й досі неперевершене.

 

ІЗ «СПАРТАКІВЦЕМ» НА ЧОЛІ

Під час V звітно-виборної конференції Фе­дерації шахів Закарпаття усі 33 присутні члени Федерації одностайно обрали новим керівником шахової організації краю зна­ного активіста гри наймудріших, учасника багатьох турнірів голову ужгородської місь­кої ради ФСТ «Спартак» Юрія Мошака.

Сергій Баранчиков

cпеціально для «ПВ»

На базі шахового клубу «Ужгородський» зу­силлями Юрія Моша­ка разом з ентузіаста­ми шахів Аркадієм Ворови­чем і Семеном Найгебаве­ром торік проведено чима­ло престижних турнірів, зма­гань серед дітей, ветеранів шахів тощо. За відсутності фінансування шахових зма­гань місцевою владою до цієї справи активно залуча­лися спонсори. Зокрема, різдвяно-новорічний турнір у шаховому клубі «Ужгород­ський», у якому взяли участь понад 40 спортсменів, зо­крема два міжнародних майстри, один майстер ФІДЕ та 17 кандидатів у майстри, відбувся за фінансової під­тримки Андрія Шестакова та Юрія Мошака.

У підсумку перші три місця у турнірі завоювали Мартін Найгебавер, Олександр По­дгорнов та Ольга Юшко. Найуспішнішими серед ве­теранів були Володимир Ри­жонков, Анатолій Прокоп­чук, Віктор Шталь. Усі вони отримали гарні призи від спонсорів. Окрім того, інди­відуальні спонсорські призи були вручені кращим: серед жінок – Даріелі Ростовській, серед представників «Інваспорту» – Ярославу Казику, серед першорозрядників – Сергію Мучичці, а також найстаршому учаснику тур­ніру – 85-річному Сергію Че­ботарьову. Шаховою літера­турою було відзначено юних шахістів Ярослава Щербака, Олександра Юркуца та Дми­тра Овчаренка.

У планах новообраного ке­рівника Федерації шахів За­карпаття Юрія Мошака – ці­каві ідеї щодо розвитку і пропаганди цього виду спорту, піднесення іміджу шахів, проведення цікавих шахових турнірів, меморіа­лів, фестивалів, у тому числі міжнародних.

 

НІКІШИН ПЕРЕМАГАЄ У ХАНДЕНХАЙМІ

На етапі Кубка світу з фехтування на шпагах у німецькому Ханденхаймі, де за перемогу змагалися понад 250 спортсменів із 44 країн світу, «золо­то» здобув українець Богдан Нікішин.

У півфіналі Богдан виграв у чеха Жирі Берана (14:13), а у вирішально­му поєдинку не залишив шансів угорцю Андрасу Редлі (7:3). Зазначимо, що для Богдана це друга поспіль перемога у Хан­денхаймі – торік украї­нець уже піднімався тут на найвищу сходинку п’єдесталу пошани.

У командних змаганнях наші шпажисти фінішува­ли одинадцятими. В 1/16 українці впевнено здобу­ли перемогу над білору­сами (37:18), однак уже у наступному раунді посту­пилися збірній Німеччи­ни (29:45). У боротьбі за місця з 9-го по 16-те наші співвітчизники перемо­гли США (45:25), поступи­лися Естонії (37:45) і у зу­стрічі за 11-те місце здо­були перемогу над Іспа­нією (45:35).

 

ЮВІЛЕЙ ДЕБЮТУ НА ОЛІМПІАДАХ

Минулого тижня виповнилося рів­но 20 років відтоді, як національна збірна України вперше взяла участь в Олімпійських іграх.

Незалежну Україну у 1994 році в норвезькому Ліл­лехаммері представляли 37 олімпійців – 20 спортс­менів і 17 спортсменок, які боролися за нагороди у 10 видах спорту.

З Олімпіади–1994 наша команда повернулася з двома нагородами – «зо­лото» в одиночній про­грамі у фігурному катанні виборола Оксана Баюл, а «бронзу» у спринті на 7,5 км здобула біатло­ністка Валентина Цербе.

Загалом за 20-річну істо­рію виступів на зимових Олімпіадах наші олімпійці здобули 6 нагород – у Сочі останню поки що медаль до скарбнички національ­ної збірної поклала біатло­ністка Віта Семеренко.

 

НАГОРОДИ ЗНАЙШЛИ ГЕРОЇНЬ

Найкращі спортсменки України грудня–2013 і січня–2014 Валя Семеренко та Олена Підгрушна заслу­жені нагороди отримали в олімпійському сели­щі. Відзнаки у присутності олімпійської збірної країни лауреаткам спортивних місяців вручив президент НОК України Сергій Бубка. Нагада­ємо, що для Валентини Семеренко нагорода «найкращої спортсменки місяця» в Україні стала дебютною, а для капітана біатлонної збірної – вже п’ятою. Президент НОК також ви­словив подяку тренерському складу, нагородив­ши Григорія Шармая, визнаного найкращим тренером грудня–2013 та січня–2014.

21.02.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання