« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спорт

Без строку давності

Без строку давності

 Рішенням Міжнарод­ного олімпійського комітету (МОК) дис­кваліфіковано чоти­рьох призерів Олім­пійських ігор 2004 року в Афінах. Під санкції головної спортивної організа­ції потрапили біло­руси Ірина Ятченко («бронза» в мета­нні диску) та Іван Ти­хон («срібло» в мета­нні молота), росіянка Світлана Кривельо­ва («бронза» в штов­ханні ядра) й наш співвітчизник Юрій Білоног («золото» в штовханні ядра).

Володимир ПОЛЄТАЄВ

спеціально для «ПВ»

Спортсмени були дискваліфіковані після проведення повторного аналі­зу збережених допінг-проб. Аналізи біло­руських спортсменів дали позитивний результат на вміст метандієнону, росі­янка й українець «погорі­ли» на оксандролоні.

Хтось може здивувати­ся: чого і чому треба було чекати стільки часу? Адже зазвичай проби, відібрані у призерів турнірів, почина­ють перевіряти безпосеред­ньо після закінчення фі­нальних змагань. Але спра­ва в тому, що за правилами ВАДА (Всесвітнього анти­допінгового агентства) такі проби можуть зберігатися протягом 8 років. І лише після спливання цього тер­міну їх зобов’язані знищи­ти. А доти в будь-який мо­мент на вимогу МОК проби можуть перевірити.

Відібрані раніше проби розкривають, коли надхо­дить «сигнал» щодо кон­кретних спортсменів або з’являється нова методика виявлення заборонених ра­ніше препаратів. Причому йдеться виключно про забо­ронені на момент здавання проби препарати, і хоч як би потім їхній перелік не роз­ширювався, у даному ви­падку, як і в юриспруденції, закон зворотної сили не має. Тобто, якщо навіть спортс­мен вживав якісь препара­ти, що пізніше були заборо­нені, але на момент перевір­ки не входили до «чорного списку», то він залишиться непідсудним. Але якщо ре­човина або метод були забо­ронені на момент здавання аналізу, однак тоді ще вияв­ляти їх не вміли, а нині на­вчились, то покарання не­минуче. Скажімо, той же оксандролон був під заборо­ною і 8 років тому.

Рішення про повторну перевірку конкретних проб приймає антидопінгова ор­ганізація, яка ініціювала їх відбір на тому чи іншому змаганні, а в нашому випад­ку це МОК. При цьому нара­зі його критикують за недо­статню кількість перевірок. Як з’ясували журналісти ARD, повторно був проведе­ний аналіз лише 110 проб, у той час як в афінській Олім­піаді взяли участь 3700 атле­тів. І це втричі менше, ніж рекомендувало ВАДА.

До речі, за даними ARD, окрім чотирьох вказаних призерів на допінгу спійма­ли ще й бронзового медаліс­та Афін–2004 російського штангіста Олега Перепече­нова (вагова категорія до 77 кг). Разом з тим, за тією ж інформацією, МОК не зро­бив повторного аналізу проб олімпійського чемпіо­на в бігу на 100 м американ­ця Джастіна Гетліна. Хоча той ще 2006 року попався на застосуванні анаболічних стероїдів і був дискваліфі­кований на 4 роки.

Експерти щодо бороть­би з допінгом вважають нинішню ситуацію скан­дальною. Професор спор­тивної медицини Періклес Сімон упевнений, що МОК не хотів проводити повтор­ний аналіз. «Ми ж знаємо, що деякі спортсмени, які виступали в Афінах, пізні­ше були викриті в застосу­ванні допінгу. Природно, було б логічно перевірити саме їх», – цитує Сімона Deutsche Welle. Очільник медичної комісії МОК Арне Люнгквіст у відповідь на критику заявив, що МОК вибирав проби «не окремих спортсменів, а керувався різними критеріями», в тому числі щодо «видів спорту, де застосування до­пінгу є найбільш пошире­ним». Нині ж виконком МОК зобов’язав відповідні національні олімпійські комітети якомога швидше повернути медалі та дипло­ми, якими були нагородже­ні спортсмени.

НОК України вже опу­блікував інформаційне по­відомлення, в якому йдеть­ся про те, що він «виступав і завжди виступатиме за жорстке дотримання норм антидопінгового кодексу та чесну боротьбу на спор­тивних аренах».

 

 

 ЄВРО ДЛЯ ЄВРОПИ

 На засіданні ви­конкому УЄФА, яке минулого тижня відбуло­ся у швейцар­ській Лозанні, було прийнято рі­шення провести фінальну части­ну континенталь­ного чемпіона­ту з футболу 2020 року відразу в кількох європей­ських містах.

 Рішення УЄФА було під­тримано всіма членами виконкому, крім пред­ставника Туреччини. Союз європейських футболь­них асоціацій поки не визна­чив остаточну кількість міст, а також перелік країн, де, мож­ливо, проходитиме першість континенту. Комітет УЄФА з національних асоціацій має представити свої рекоменда­ції виконкому футбольного со­юзу в січні або, що найімовір­ніше, враховуючи груднево-січневий святковий час, в бе­резні. Після цього стартувати­ме заявкова кампанія, а рі­шення про те, в яких містах проходитимуть матчі, прийма­тиметься, вірогідно, в березні 2014 року.

Нагадаємо, що з ідеєю прове­дення турніру відразу в кіль­кох країнах виступив у червні цього року президент УЄФА Мішель Платіні. За словами генерального секретаря орга­нізації Джанні Інфантіно, яко­го цитує ІТАР-ТАРС, таким чи­ном УЄФА хоче відзначити 60-річчя з моменту свого утво­рення, яке припадає саме на 2020 рік. Він також нагадав, що ЧЄ, починаючи з 2016 року, проводитиметься серед 24 команд, а не 16, як раніше.

Інфантіно не погодився з кри­тикою в ЗМІ, що за такої схеми організації чемпіонату вболі­вальники можуть розоритися на авіаквитках. «Це зовсім не так. Нова концепція дасть ба­гато переваг якраз уболіваль­никам, тому що замість лю­дей, що підтримують одну-дві країни, ми матимемо шану­вальників 10–15 країн, які вдома вболіватимуть за свої національні команди», – за­значив генсек УЄФА.

Утім, таке рішення наразі сто­сується виключно Євро–2020, адже поки що про зміну за­гальної концепції проведення чемпіонатів Європи з футболу не йдеться.

 

 

 ДРУГІ В ЕСТАФЕТІ

 Минулого тижня в австрійському Хох­фільцені відбувся другий етап Кубка світу з біатлону, на якому скарбничка «синьо-жовтої» збірної поповнилася срібною нагородою.

 На другу сходинку п’єдесталу поша­ни зійшли дівчата з нашої естафет­ної команди. На першо­му етапі в естафеті 4х6 км Віта Семеренко з одним додатковим па­троном показала сьомий час. Її сестра Валентина, остаточно не відновив­шись після бронхіту, при­пустилася трьох прома­хів, тож результат «синьо-жовтої» дружини ще погіршився. Однак на третьому етапі юна Юлія Джима, бездоганно від­стрілявшись на вогневих рубежах і продемонстру­вавши чудову швидкість на дистанції, повернула нашу команду до числа претендентів на нагоро­ди. А зусилля подруг за командою на заключно­му етапі підкріпила Оле­на Підгрушна, яка і від­стрілялася без промахів, і час показала гросмей­стерський. Тож у підсум­ку українки фінішували другими, відставши на 30 секунд від норвежок і випередивши на 15 росіянок.

 

 У ЄВРОПИ БУДЕ СВОЯ ОЛІМПІАДА

Під час роботи Генеральної Асамблеї Європейських олімпійських комітетів (ЄОК), що відбулася минулого вікен­ду в італійській столиці, було прийня­то рішення про проведення Європей­ських ігор.

 Найвизначнішим ре­зультатом роботи організації стало іс­торичне рішення про проведення конти­нентальних олімпіад, що було прийнято переваж­ною більшістю голосів.

Перші Ігри планується провести 2015 року в сто­лиці Азербайджану, на­далі континентальні го­ловні старти відбувати­муться раз на чотири роки. Наразі ще не ви­значено точної дати про­ведення європейської Олімпіади, однак про­гнозовано вона має від­бутися наприкінці весни або на початку літа. До її програми ввійдуть 15 з 28 олімпійських видів спорту та 2 неолімпійських, які визначать пізні­ше. Орієнтовно в першій континентальній Олімпіа­ді візьмуть участь близько 7 тис. спортсменів.

 

ОЛЕГ СТЕПКО – У П’ЯТІРЦІ КРАЩИХ

Український гімнаст Олег Степко потрапив до п’ятірки най­талановитіших молодих спортсменів Європи. На це почес­не звання можуть претендувати атлети, яким до кінця по­точного року не виповнилося 19 років.

Своїх кандидатів міг подати кожен з 49 національних олімпійських комітетів Європи, від України номінантом було запропоновано дворазового чемпіона та володаря двох срібних нагород І Юнацьких Олімпійських ігор в Сінгапурі–2010 із спор­тивної гімнастики Олега Степка. У визначенні фіналістів бралася до уваги думка кожного Національного олімпійського комітету континенту. Зрештою, наш гімнаст потрапив до п’ятірки фіналістів. А найкращою експерти визнали плавчиню Руту Мєлутіте з Литви.

17.12.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання