« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спорт

Ушеніна – чемпіонка світу!

Ушеніна – чемпіонка світу! Українка Ганна Уше­ніна виборола зван­ня чемпіонки світу з шахів, обігравши на тай-брейку в ро­сійському Ханти-Мансійську у фіналі болгарку Антуанету Стефанову.

У переддень фіналь­ної битви більшість спеціалістів значно вище оцінювали шанси болгарсько­го гросмейстера. Стефано­ва і справді заслужена і ти­тулована шахістка, колиш­ня чемпіонка світу, тоді як нашу спортсменку біль­шість згадувала хіба у пе­реможній для української збірної шаховій Олімпіаді 2008 року. Однак, попри всі прогнози, Ганна Ушеніна здобула титул найсильні­шої шахістки планети!

Фінал шахістки грали з чотирьох партій. У старто­вій партії українка почи­нала білими, однак до се­редини чорні зуміли не тільки захиститися, а й ор­ганізувати потужну контр­атаку. На щастя, Ганні вда­лося знайти вихід зі скрут­ного становища, й обидві фіналістки зрештою пого­дилися на нічию. Наступна партія виявилася вдвічі ко­ротшою, і спортсменки так само розписали «мирову».

Мирний хід фіналу був перерваний у третій партії. Українка знову розпочала першою, і попервах здава­лося, що у варіанті Чеба­ненко, який розіграли ша­хістки, більше шансів буде в Антуанети Стефанової, яку вважають справжнім знавцем цієї композиції. Однак, ні. Наша співвіт­чизниця загнала опонент­ку в кут і, не припускаю­чись помилок, вправно до­вела свою перевагу, приму­сивши болгарку капітулю­вати. Харків’янці залиша­лося лише не програти в останній партії, однак…

Чи то саме близькість омріяної перемоги завади­ла, чи то весь вантаж поми­лок українка вирішила приберегти на заключний матч. Певно, усе ж далася взнаки нервова напруга, бо після доволі рівного дебю­ту надалі в українки бук­вально через хід ставалися фатальні промахи. Таким подарунком Стефанова не могла не скористатися, від­так рахунок у фінальному матчі зрівнявся. На спортс­менок чекав тай-брейк – партії у «швидкі» шахи.

І знову більшість про­гнозистів висловилися на користь болгарки. По-перше, через психологіч­ний стан українки, у якої, здалося, шахова корона просто вислизнула з рук в останній момент. А по-друге, Стефанова – чинна чемпіонка світу зі «швид­ких» шахів. Але знову ста­лося не так, як гадалося.

У першій зустрічі з 25-хвилинним регламентом бі­лими грала болгарка, яка у дебюті отримала позицію з мінімальною перевагою. Болгарський гросмейстер дозволила чорним активізу­вати свої фігури, тож пози­ція спростилася і зрівняла­ся. У затяжній маневреній боротьбі чорні захищалися чітко й змогли відбити всі загрози. На 89-му ходу, зняв­ши з дошки майже весь комплект фігур, шахістки погодилися на нічию.

Натомість наступна, май­же 94-ходова (!) партія, вия­вилася вирішальною. Уше­ніна застосувала новинку і, заплутавши суперницю, за­хопила ініціативу. Зрештою, білі виграли другого пішака й чітко реалізували свою ма­теріальну перевагу.

Відтак рахунок у матчі став 3,5:2,5 на користь Ган­ни Ушеніної, яка стала 15-ю чемпіонкою світу з шахів. Захищати свій титул укра­їнці доведеться уже за рік – у протистоянні з перемож­ницею серії Гран-прі кита­янкою Хоу Іфань.

Володимир ПОЛЄТАЄВ

спортивний оглядач «ПВ»

 

ОЛЕГ ВЕРНЯЄВ – ПЕРЕМОЖЕЦЬ ЕТАПА КУБКА СВІТУ

На етапі Кубка світу зі спортивної гімнастики, який проходив у чеській Остраві, українські спортсмени здобули дві нагороди.

У вправі на брусах не було гідних конкурентів Олегу Верняєву. Його програма виявилася найскладнішою: базова оцінка скла­ла 6,700, а за виконання композиції судді поставили 8,750 бала. Тож із сумою 15,450 Олег тріумфував у цій дисципліні.

Уперше цього сезону на етапах Кубка світу зумів пробитися на п’єдестал пошани бронзовий призер Олімпійських ігор Олек­сандр Воробйов. Як і у Пекіні–2008, українському гімнасту вдалися вправи на кільцях, і з оцінкою 15,500 Олек­сандр здобув «бронзу» змагань.

 

 

 НАГОРОДА НА ТЛІ СКАНДАЛУ

Опікунська рада Премії креативно­го спорту визнала ді­яльність НОК України найкращою у світі, віддавши перемо­гу за успіхи у пропа­ганді спорту та олім­пійських цінностей. Тим часом у вітчиз­няному олімпійсько­му господарстві роз­горівся скандал саме і з приводу «пропа­ганди», і з приводу «цінностей».

Почалося все із опубліко­ваного у блозі на «УП» повідомлення Яни Клоч­кової про рішення зали­шити посаду голови Київського відділення НОК України.

Як відзначає чотириразова Олімпійська чемпіонка з пла­вання, коли вона рік тому очо­лила Київське відділення НОК, то чітко уявляла свою роль і місію на цій посаді. Однак на певному етапі вона зрозуміла, що «виконавчі органи НОК від мене чекають чогось іншого».

«Пізніше стало зрозуміло, чого саме: проходок по подіуму як моделі, що рекламує спортив­ну форму, та людини, яка б пе­рерізала червону стрічку під оплески спонсорів НОК», – пише Клочкова. Також україн­ська «Золота рибка» відзначи­ла побутові негаразди, пов’язані з функціонуванням Київського відділення НОК.

Зрештою, підсумовує Клочко­ва, вона «прийняла рішення піти із займаної посади глави КНОК і працювати на благо здоров’я українців уже в іншій системі координат».

Реакція НОК не забарилася. На сайті організації було розміще­но відповідну заяву, в якій пові­домляється, що НОК України здивований необґрунтованими звинуваченнями на свою адре­су. В організації відзначають, що «відділення є самостійною громадською організацією із своїми органами управління, са­мостійно формує свої доходи, бюджет, обсяг якого залежить від активності та уміння залучи­ти кошти для своєї організації». Як зазначається, «підтримка НОК полягає у фінансовій, мате­ріальній, організаційній та мето­дичній допомозі та покликана сприяти результативній роботі відділення, а не забезпечувати його утримання».

«Ми відкриті для прозорого та конструктивного діалогу й звертаємося до всіх бути ко­ректними у висловлюваннях та емоціях, які не мають нічого спільного з етичними норма­ми поведінки, прийнятими в міжнародному та українсько­му олімпійському русі», – під­сумовується у заяві.

 

 

 ПІДГРУШНА ЗДОБУВАЄ «СРІБЛО» В ОСТЕРСУНДІ

Минулого вікенду у швецькому Остерсунді відбулися старти першого етапу Кубка світу з біатлону.

Олена Підгрушна фінішу­вала у спринті (7,5 км) другою, пропустивши по­перед себе лише нор­вежку Туру Бергер, якій поступилася 16,9 с на дистанції. Водночас Оле­на на 2,5 с випередила росіянку Ольгу Вілухіну, яка й дістала бронзову медаль. Усі три призерки у стрільбі припустилися по одному промаху. У тридцятці кращих фіні­шували також українки Юлія Джима, яка при­йшла до фінішу 13-ю, та Віта і Валя Семеренки, які посіли відповідно 27-ме і 28-ме місця.

Тура Бергер зрештою ви­явилася абсолютною пе­реможницею, здобувши перемогу в Остерсунді й у гонці переслідування. Олені Підгрушній не вда­лося утримати другу по­зицію, тож за результата­ми виступу в загальному заліку Кубка світу вона піднялася на п’яте місце. Єдиною серед українок, хто зумів поліпшити свої позиції після спринту, була Віта Семеренко, яка піднялася з 27-го на 25-те місце. Юлія Джима фі­нішувала 30-ю, Валя Се­меренко – 32-ю.

У чоловіків на спринтер­ській дистанції 10 км Ан­дрій Дериземля фінішу­вав 15-м, Сергій Седнєв – 17-м, решта українців не пробилися до першої тридцятки. А у гонці пе­реслідування у заліковій зоні фінішував тільки Де­риземля, який перетнув фініш 38-м.



ЗАОХОТЯТЬ СПОРТСМЕНІВ І ТРЕНЕРІВ

 Уряд ухвалив постанову, згідною з якою спортсменам, які посіли чет­верте – шосте місця на Олімпійських іграх у Лондоні, а також їхнім трене­рам виплатять грошові винагороди.

У деяких видах спорту українські спортсмени у Лондоні–2012 показали результати, які давали змо­гу розраховувати на місце на п’єдесталі пошани, але через різні причини вони залишилися без медалей. Тож Кабінет Міністрів при­йняв рішення виплатити грошові винагороди в роз­мірі 50 тис. грн, 35 тис. грн, 25 тис. грн за четверте, п’яте і шосте місця відпо­відно. А також їхнім трене­рам в індивідуальних ви­дах програми – в розмірі 100% розміру винагороди спортсмена; у командних видах програми – у розмірі 50% загальної суми вина­город, отриманих усіма спортсменами в окремому виді програми.

 

06.12.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання