« на головну 26.10.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1260)
03
Жовтень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

«ЕНЕРГЕТИЧНИЙ СЕКТОР УКРАЇНИ ТА РИНОК ПРАЦІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ»

«ЕНЕРГЕТИЧНИЙ СЕКТОР УКРАЇНИ ТА РИНОК ПРАЦІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ»

З метою всебічного розгля­ду питання, як подолати виклики, які стали наслід­ками війни, в енергетичній сфері та на ринку праці, в приміщенні ФПУ відбулось засідання круглого столу на тему «Енергетичний сек­тор України та ринок праці в умовах воєнного стану».

В заході взяли участь представники соціальних партнерів, центральних орга­нів виконавчої влади, науковці.

З презентаціями виступили: Анатолій Кінах, Президент Українського союзу про­мисловців і підприємців, Співголова НТСЕР; Микола Колісник, заступник міні­стра енергетики; Геннадій Рябцев, доктор наук, професор Києво-Могилянської шко­ли врядування; Дарія Андрюніна, дирек­тор Департаменту Мінекономіки; Андрій Ведмідь, заступник директора Департа­менту Мінінфраструктури; Оксана Овра­менко, керівник експертної групи Мінсоц­політики; Ольга Купрій, директор Депар­таменту ДЦЗ; Ольга Кулик, директор Де­партаменту ФРУ; Денис Самчук, заступ­ник директора департаменту Ощадбан­ку; Людмила Росік, головний фахівець із комунікацій ГО «ДІКСІ ГРУП»; Сергій Украї­нець, заступник голови профспілки на­фтовиків; Богдан Оверковський, заступ­ник голови профспілки металургів.

Із повномасштабним вторгненням, що триває від лютого 2022 року, рф завдала численних руйнівних масштабних пошко­джень енергетичній інфраструктурі Укра­їни та продовжує їх завдавати. Зокрема, 26 серпня росія здійснила одну з найпо­тужніших ракетно-дронових атак на енергетику України, уразивши трансфор­маторні підстанції в 15 областях, Київську ГЕС та об’єкти газових мереж. Прямі збит­ки енергетичного сектору України через повномасштабне вторгнення рф оцінені на загальну суму у понад $16 млрд. Не­прямі втрати енергетичного сектору че­рез повномасштабне вторгнення оціню­ються у понад $40 млрд і включають втрату доходів енергетичних компаній, а також витрати на розбір завалів та прове­дення демонтажних робіт.

З метою забезпечення власної енер­гонезалежності як бізнесу, так і українців уряд розробив і наразі впроваджує ці­лий пакет важливих рішень і фінансових програм, що допоможуть стимулювати розвиток розподіленої генерації. Так, розширено перелік об’єктів, яким гаран­тується пріоритетне електропостачан­ня, скасовано графіки вимкнень для спо­живачів, що використовують не менше 80% електроенергії власного виробни­цтва, активізовано програми встанов­лення альтернативної енергетики в ад­мінбудівлях, лікарнях, школах тощо. За­початковано близько 10 різних програм підтримки громадян, бізнесу, ОСББ та громад на встановлення додаткової ге­нерації.

Зокрема, розширено програму «До­ступні кредити 5-7-9%» для бізнесу на купівлю та встановлення сонячних та ві­трових електростанцій, електрогенера­ційних установок на газу, та систем нако­пичення (до 150 млн грн, строк кредиту­вання – до 10 років), а також для ОСББ та ЖБК на купівлю обладнання для генера­ції з альтернативних джерел енергії та установок для зберігання енергії (до 5 млн грн під 7% річних, строк кредитуван­ня – до 5 років). Запроваджено пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури, (до 25 млн євро, строк кредитування – до 5-7 років). Започатковано програму «Енергонеза­лежність господарств», яка передбачає пільгове кредитування під 0% для домо­господарств на установку сонячних па­нелей, систем накопичення енергії та ві­трових установок (від 100 до 480 тис. грн, строк кредитування – до 10 років). За по­передньою інформацією, фінансування програм вже розпочато у 19 областях.

Вже зібрано понад €500 млн на допо­могу Україні в енергетичному секторі. На­разі ЄС надав понад 8000 генераторів і понад 3300 трансформаторів. USAID у співпраці з Мінінфраструктури закупили 91 когенераційну установку для 32 міст України та двох університетів. Мережа ко­генераційних установок дозволить міс­там мати безперебійне теплопостачання в умовах аварійних або планових відклю­чень електроенергії.

Спікери були одностайними, що готу­ючись до наступної зими потрібно при­швидшити будівництво об’єктів розподі­леної генерації. Розосередження невели­ких електростанцій зробить українську енергосистему більш стійкою до росій­ських атак.

Відмічено, що кількість активних пра­цівників в Україні продовжує скорочува­тися. Брак електрики разом із дефіцитом робочих рук стають одними з головних ризиків для економіки у найближчій пер­спективі. В Нацбанку вважають, що вна­слідок руйнувань в енергетиці може зрости міграція з України ближче до зими. У 2024 році за кордон можуть виїхати по­над 400 тис. українців, а у 2025 – ще близько 300 тис.

ДЕПАРТАМЕНТ З ПИТАНЬ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ТА ЦІНОУТВОРЕННЯ ФПУ

11.10.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

25.10.2024 21:44

11.10.2024 22:50

10.10.2024 22:03

08.09.2024 21:09

23.08.2024 22:29

23.08.2024 22:00

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання