« на головну 26.10.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1260)
03
Жовтень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ ЗАБЕЗПЕЧУЄ ЯКІСНИЙ РЕЗУЛЬТАТ У ФОРМУВАННІ НАЦІОНАЛЬНОЇ СИСТЕМИ КВАЛІФІКАЦІЙ

СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ ЗАБЕЗПЕЧУЄ ЯКІСНИЙ РЕЗУЛЬТАТ У ФОРМУВАННІ НАЦІОНАЛЬНОЇ СИСТЕМИ КВАЛІФІКАЦІЙ

У Києві у Будинку профспілок відбулась робоча зустріч Голови ФПУ, Голови СПО об’єднань профспілок Григорія Осового з го­ловою Національного агентства кваліфікацій (НАК) Юрієм Баланю­ком.

Як зазначили її учасники, такі робочі контакти підтри­муються постійно, адже СПО об’єднань профспілок на національному рівні має квоту представництва в НАК – 25%, а представники проф­спілок і професійного серед­овища беруть участь у роз­робці нових професійних державних стандартів.

– Ми завжди намагаємось звірити годинники, віднайти вектори подальшої співпра­ці, визначитись, чи у пра­вильному напрямку рухає­мось і наскільки актуальни­ми є нові професії, стандар­ти для яких ми розробляємо, – зазначив Ю. Баланюк.

Говорячи про роботу НАК, він підкреслив, що згідно з порядком розроблення про­фесійних стандартів кожно­му з них потрібна експертна та професійна оцінка або ви­сновок. Тому без залучення до цих процесів широкого кола фахівців-практиків не отримаєш гарного результа­ту. Це відкриває додаткові можливості ґрунтовного аналізу вимог до нової про­фесії через опрацювання внесених пропозицій до фор­мування стандартів. Проф­спілки при розробленні но­вих професійних стандартів надають свою експертну оцінку. Протягом місяця проводиться публічне гро­мадське обговорення і це одна з форм забезпечення якості цих процесів. Все ра­зом забезпечує досягнення компромісного результату.

Ю. Баланюк розповів про стан розвитку національної системи кваліфікацій і поін­формував, що на сьогодні вже створено 113 кваліфіка­ційних центрів по всій Укра­їні та 414 унікальних профе­сійних кваліфікацій. За його словами, Кваліфікаційні центри створюються діють і на прифронтових територі­ях, а саме – у Харкові, Дніпрі, Миколаєві, Одесі, у Доне­цькій, Сумській, Запорізькій областях. Це ще раз засвід­чує, що люди, які там мешка­ють, вірять в нашу перемогу і подальше відновлення еко­номіки України. Тому вони вкладають кошти у створен­ня центрів кваліфікації і це є інвестицією у розвиток люд­ського капіталу.

Коментуючи результати робочої зустрічі, голова ФПУ Г.Осовий акцентував увагу на необхідності додаткової професійної підготовки спіл­чан, які займаються кваліфі­кованою оцінкою та розроб­кою професійних стандартів.

Він вважає, що до цього процесу варто долучити Ака­демію праці, соціальних від­носин і туризму ФПУ, де можна створити центр підго­товки та перепідготовки профспілкових кадрів. До цієї роботи можна запросити фахівців з міжнародних структур, які вже мають на­працювання у цій сфері. А згодом на цій базі може бути розгорнута дискусійна плат­форма щодо аналізу і вдоско­налення діяльності кваліфі­каційних центрів.

Наприкінці було погодже­но план співпраці на корот­кострокову перспективу. Так, вже у жовтні ц.р запла­новано провести зустріч НАК з представниками СПО об’єднань профспілок з пи­тань участі профспілок у розробленні професійних стандартів, а також обгово­рення питання щодо утво­рення кваліфікаційних цен­трів на базі тих профоб’єднань, що входять до СПО об’єднань профспілок.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

 

ЦИФРОВІЗАЦІЯ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ: ЗВІТУЄ МІНСОЦПОЛІТИКИ

У Мінсоцполітики за участі профспілок під головуванням заступника міністра Костянти­на Кошеленка відбулося черго­ве засідання Громадської ради.

Участь у засіданні взяла в.о. голови Київ­ської міськпрофради Тетяна Орисенко, яка є членом Громадської ради при Мінсоцполітики.

Найбільш важливий пріоритет у цьому році – це впровадження електронного кейс- менеджменту ведення ви­падку. Бета-тестування роз­почалось у 4 пілотних облас­тях. За підтримки міжнарод­них партнерів передбачаєть­ся проведення відповідної промо-кампанії та навчаль­них курсів для працівників у громадах.

Якщо цифровізація при­значення соціальних виплат мала попередній досвід для своєї реалізації, то надання соціальних послуг ні як не було оцифроване.

Мінсоцполітики за підтримки ЮНІСЕФ і Всесвітньої продовольчої програми ООН без залучення коштів Державного бюджету про­довжує розробку і впровадження Єдиної ін­формаційної системи соціальної сфери (ЄІССС).

Цифровою командою за підтримки Міжна­родної благодійної організації «Фонд Східна Європа» створено Реєстр надавачів соціаль­них послуг, який став базовою складовою цифровізації.

Якщо раніше за наданням соціальної під­тримки потрібно було звертатись особисто за місцем реєстрації в органи соціального за­хисту чи ЦНАП і це був складний «паперовий» процес, то тепер громадяни можуть це зроби­ти будь-де онлайн через портал або застосу­нок Дія стосовно тих соціальних допомог, які вже реалізовані через цю систему (зокрема, допомога особам з інвалідністю та дітям з ін­валідністю; допомога малозабезпеченим сім'ям тощо). Це стало можливим завдяки ін­формаційним обмінам з іншими державними реєстрами та системами, що значно спрости­ло процес отримання соціальних виплат та зменшило бюрократичні перешкоди.

Мінсоцполітики спільно з Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей запустило єдину державну онлайн-платформу про усиновлення та сі­мейне виховання дітей «Україна для кожної дитини»: https ://dity .gov .ua . На онлайн-плат­формі можна знайти необхідну інформацію та ресурси, що стосуються усиновлення і вла­штування дітей у сімейні форми виховання.

КИЇВСЬКА МІСЬКПРОФРАДА

 

ПРОФСПІЛКИ ПРОТИ МОРАТОРІЮ НА ПІДВИЩЕННЯ ОСНОВНИХ СОЦІАЛЬНИХ СТАНДАРТІВ

Федерація проф­спілок Кірово­градської області звернулася до на­родних депутатів України від Кіро­воградщини від імені близько 80 тис. спілчан об­ласті про відхи­лення урядових пропозицій до Бю­джетної деклара­ції на 2025-2027 рік щодо запрова­дження морато­рію на наступні 3 роки на підвищен­ня основних соці­альних стандартів і гарантій та захис­ту прав громадян України, передба­чених ст. 3 Кон­ституції України.

Раніше ФП Кіровоград­щини прийняла Заяву щодо намірів уряду запро­вадити мораторій на під­вищення основних дер­жавних соціальних стан­дартів і гарантій, в якій ви­клала всі аргументи на за­хист прав українців:

«При тотальному підви­щенні цін і тарифів на жит­тєво необхідні товари і по­слуги (хліб, молоко і молоч­ні продукти, цукор, м'ясо, і м'ясопродукти, овочі, окремі комунальні послу­ги, електроенергію, ліки, медичні послуги) реаліза­ція цих намірів уряду при­зведе до катастрофічного збідніння українців. Акти­візує наміри покинути Україну, як державу, яка не має наміру зберегти тру­довий потенціал.

Додає негативу підви­щення податків для фізич­них осіб, яке вже стало прерогативою діяльності уряду. Якщо Верховна Рада України прийме чер­гову пропозицію уряду в цьому напрямку, то праців­ник, який працює за міні­мальну зарплату, отримає на руки 6 тис. грн, при тому, що прожитковий мі­німум у цінах червня 2024 року вже становить 9170 грн. Більш того, вражає урядова впевненість, що працездатний працівник може ще три роки поспіль виживати з гарантованим державою прожитковим мінімумом в розмірі 3028 грн, за яким в Україні фор­мується розмір зарплати. Ще гірше з бюджетниками, яким не тільки не підвищи­ли тарифну ставку I тариф­ного розряду Єдиної та­рифної сітки з 1 квітня 2024 року, а ще й заморо­зили її до 2027 року.

Обурює нешанобливе відношення уряду до проф­спілок та їх аргументова­них пропозицій до проєкту Бюджетної декларації на 2025-2027 роки. Жодна з них не врахована. Такі сис­тематичні попирання норм соціального діалогу спону­кають профспілки до більш рішучих і активних дій.»

Як ми повідомляли, Фе­дерація профспілок Украї­ни від імені мільйонів пра­цівників та ветеранів праці звернулась до народних депутатів України з вимо­гою відхилити урядові про­позиції до Бюджетної де­кларації на 2025-2027 роки щодо запровадження мо­раторію на підвищення основних державних соці­альних стандартів і гаран­тій та захистити громадян України від кризи вартості життя в умовах війни.

ФП КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛ.

08.09.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

25.10.2024 21:44

11.10.2024 22:50

10.10.2024 22:03

08.09.2024 21:09

23.08.2024 22:29

23.08.2024 22:00

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання