« на головну 26.10.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1260)
03
Жовтень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

У ФПУ ВІДБУЛАСЬ РОБОЧА НАРАДА З ПРОФСПІЛКОВИМИ ЮРИСТАМИ

У ФПУ ВІДБУЛАСЬ РОБОЧА НАРАДА З ПРОФСПІЛКОВИМИ ЮРИСТАМИ

У Будинку профспілок та у режимі відеокон­ференції у рамках по­силення правового за­хисту членів профспі­лок в умовах воєнного стану відбулася робо­ча нарада за участі юристів членських ор­ганізацій ФПУ та Де­партаменту правового захисту апарату ФПУ.

Основним питанням по­рядку денного наради було обговорення інформації про законодавчі акти та проєкти законодавчих ак­тів, положення яких суттє­во зачіпають права та ін­тереси працівників і проф­спілок, що прийняті, розро­блені та/або перебувають на розгляді відповідних суб'єктів у період дії воєн­ного стану.

На нараді виступив за­ступник Голови ФПУ О. Шу­бін з оглядом зазначених законодавчих актів та про­єктів законодавчих актів та звернувся з проханням ак­тивізуватися до юристів членських організації ФПУ щодо участі в робочих гру­пах з їх розгляду в Коміте­тах Верхової Ради України.

Керівниця Департамен­ту правового захисту апара­ту ФПУ А. Філіпішина роз­повіла про вжиті заходи з покращення комунікації між юристами профспілок, а саме стосовно створення додаткової платформи для налагодження швидкого обміну інформацією між юристами профспілок з пи­тань правозастосовної робо­ти, судової практики на рів­ні рішень національних су­дів та Європейського суду з прав людини. Також вона розповіла про переваги ви­користання цифрового за­стосунку «Профспілка циф­рова» як інструменту швид­кого реагування на запи­тання членів профспілок, що стосуються їх трудових прав.

Г. Селіванов, заступник керівника Департаменту правового захисту апарату ФПУ, розповів про поточну законотворчу роботу та здійснив огляд норматив­но-правових актів, які над­ходять на розгляд до СПО об’єднань профспілок.

Серед питань, які були розглянуті на нараді, – ін­формація про активізацію роботи з міжнародними партнерами, спрямовану на посилення інституційної спроможності профспілко­вого руху, аналіз міжнарод­них практик у сфері трудо­вих відносин з метою імп­лементації найкращого до­свіду у законодавство Укра­їни.

Як зазначила А. Філіпі­шина, робочі наради юрис­тів профспілок планують проводити на регулярній основі задля посилення ефективності на юридично­му фронті.

ДЕПАРТАМЕНТ ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ АПАРАТУ ФПУ

 

ЗВЕРНЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО СОЮЗУ ПРОМИСЛОВЦІВ І ПІДПРИЄМЦІВ З ПРИВОДУ СПРОБИ БЛОКУВАННЯ ЙОГО ДІЯЛЬНОСТІ З БОКУ ОКРЕМИХ УРЯДОВИХ СТРУКТУР

Організації промисловців, підприємців, роботодавців, галузевих асоціацій бізнесу закликали керівництво краї­ни припинити блокування статутної діяльності громад­ської організації з багаторіч­ним стажем – Українського союзу промисловців і підпри­ємців (УСПП).

Всеукраїнська громадська організація Український союз промисловців і підприємців (УСПП) звернулась до своїх колег і партнерів з проханням у межах повноважень надати сприяння для продовження законної діяль­ності громадської організації УСПП та виправ­лення ганебної, штучно створеної ситуації в умовах повномасштабної війни, що не відпові­дає змісту задекларованих намірів влади у по­будові рівноправних довірливих відносин зі структурованим громадянським суспільством.

УСПП закликає:

«…За всю історію 32-річної існування Всеу­країнська громадська організація Український союз промисловців і підприємців (УСПП)… впер­ше зіткнулася з брутальною поведінкою пред­ставників окремих структур забезпечення Се­кретаріату КМУ – а саме фізичним блокуван­ням доступу працівників до головного київ­ського офісу за адресою: вул. Хрещатик, 34.

Кілька місяців тому балансоутримувачем приміщення – Управлінням адміністративних будинків Господарсько-фінансового департа­менту Секретаріату КМУ – в ультимативній формі було повідомлено про не продовження розміщення офісу УСПП, який він займає з мо­менту свого утворення, через нібито потреби у розташуванні в будівлі державних структур. Відбувалось це на фоні намірів Кабміну взагалі скоротити кількість міністерств та їхніх штатів і попри тривале невикористання незайнятих приміщень на сусідніх поверхах згаданої бу­дівлі на Хрещатику загальною площею біля 3 тис. кв. метрів.

УСПП з самого початку цієї ганебної історії прагнув аргументовано довести свою позицію виключно у правовий спосіб: під час листуван­ня з КМУ, а згодом – у судових інстанціях (судо­ві провадження з даного питання тривають, рі­шення по яких судами ще не ухвалено).

Проте це не стало на заваді для демон­страції окремими представниками державно­го апарату права сили у стилі, гідному практик примітивного рейдерства. Під час вихідних ба­лансоутримувач, не дочекавшись судового рі­шення, без усякого попередження перегоро­див вхід у будівлю 3-метровою металевою кон­струкцією, яка блокує доступ до робочих місць лише працівникам та відвідувачам УСПП…»

Разом з тим у заяві зазночено, що «діалог, а не зведення парканів для громадських органі­зацій, взаємодія і пошук прийнятних рішень, а не диктат з використанням правоохоронних органів, взаємоповага і правова процедура, а не погрози та дрібні перешкоди у блокуванні систем життєдіяльності можуть стати основою справжнього суспільного договору та не ви­правдати зловтішних очікувань ворога на зменшення української єдності»

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

 

МІНФІН ВІДПОВІВ НА ЗАЯВУ ФПУ

Міністерство фінан­сів України розгля­нуло Заяву Федера­ції професійних спі­лок України щодо Бюджетної декла­рації на 2025-2027 роки, де порушено питання недопущен­ня запровадження мораторію на підви­щення основних державних соціаль­них стандартів та га­рантій на наступні три роки.

У відповідь Мінфін поін­формувало про таке: «З ура­хуванням накопичених руй­нувань підприємств промис­лового комплексу, енерге­тичної сфери та транспортної інфраструктури, а також де­мографічних дисбалансів, пов’язаних із міграційними процесами всередині країни та відтоком населення за кордон, поновлення економі­ки може зайняти тривалий час і потребуватиме суттєво­го обсягу ресурсів, визначе­ності щодо джерел надхо­дження яких наразі немає.

Однак, для збалансуван­ня показників державного бюджету на 2025–2027 роки Міністерство фінансів Украї­ни працює над переліком за­ходів, що дозволять збільши­ти надходження до держав­ного бюджету...

Після початку повномасш­табної збройної агресії росій­ської федерації проти Украї­ни в лютому 2022 року струк­тура надходжень державно­го бюджету значно зміни­лась. Значну частину надхо­джень становила зовнішня фінансова підтримка (позики і гранти), що дає змогу під­тримати економіку та фінан­сувати всі соціальні та інші виплати. Здебільшого фінан­сова допомога надається у формі позик на пільгових умовах та грантової (безпо­воротної) підтримки. Значні обсяги зовнішньої фінансової підтримки міжнародних партнерів у 2022–2024 роках і необхідність фінансування всіх соціальних програм та забезпечення підтримки еко­номіки зумовили значний об­сяг дефіциту державного бю­джету в ці періоди.

У середньостроковій пер­спективі передбачено по­дальше поступове зменшен­ня зовнішньої фінансової під­тримки України, відповідно дефіцит державного бюдже­ту на 2025-2027 роки про­гнозується на рівні 18,2% ВВП, 10,3 % ВВП та 6,7% ВВП відповідно. Проти 2024 року зменшення становить більше ніж у 3 рази.

Водночас зростання до­хідної частини бюджету на ці періоди, обрахованої відпо­відно до макропоказників економічного і соціального розвитку, не дозволяє заміс­тити значне зменшення над­ходжень від показників фі­нансування (темпи зменшен­ня показників фінансування значно перевищують темпи зростання економіки), зокре­ма за рахунок зменшення зо­внішньої фінансової допомо­ги, та відповідно зберегти видатки державного бюдже­ту принаймні на рівні 2024 року.

З огляду на те, що в поточ­ній ситуації можливості бю­джету на 2025-2027 роки суттєво обмежено, Мінфін дотримується принципу су­ворої економії та пріоритет­ності видатків.

У середньостроковій пер­спективі наявні ресурси дер­жави і надалі першочергово будуть спрямовуватися на посилення обороноздатності та відновлення територіаль­ної цілісності України, а та­кож відбудову регіонів і тери­торій, що постраждали вна­слідок збройної агресії проти України.»

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

23.08.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

25.10.2024 21:44

11.10.2024 22:50

10.10.2024 22:03

08.09.2024 21:09

23.08.2024 22:29

23.08.2024 22:00

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання