« на головну 01.09.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1256)
01
Серпень
 
Інтерв’ю
 
ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

ЗАКЛАД ВИЩОЇ ОСВІТИ – ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ТА ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

СПО РОЗГЛЯНУВ ПИТАННЯ ЗАКОНОПРОЄКТНОЇ РОБОТИ

СПО РОЗГЛЯНУВ ПИТАННЯ ЗАКОНОПРОЄКТНОЇ РОБОТИ

На засіданні СПО ре­презентативних всеу­країнських об’єднань профспілок на націо­нальному рівні, яке відбулось у Києві в Бу­динку профспілок, розглянуто низку ак­туальних питань щодо соціально-економіч­ного захисту праців­ників – членів проф­спілок та міжнародно­го співробітництва.

 

Члени СПО обговорили питання законопроєктної роботи.

Як зазначив Голова СПО, Голова ФПУ Григорій Осо­вий, у профспілках постій­но проводиться робота з оновлення і осучаснення ін­формації щодо законопро­єктів та законів, прийнятих Верховною Радою, а також тих НПА, що знаходяться у розробці в органах виконав­чої влади, або до яких вно­сяться зміни. В усіх цих процесах активну участь беруть профспілки, щоб вплинути на остаточний їх зміст і не допустити погір­шення, або з метою покра­щити економічне станови­ще та рівень соціального за­хисту працівників.

Перший заступник Голо­ви СПО об’єднань профспі­лок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін у своїй доповіді зосередив увагу на роботі над:

– проєктом нового Трудо­вого кодексу;

– законопроєктом «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветера­нів війни, гарантії їх соці­ального захисту», який був напрацьований профспіл­ками з метою підвищення статусу працівників, по­страждалих під час вико­нання ними трудових обов’язків внаслідок бойо­вих дій, спричинених росій­ською військовою агресією на території України, та прирівнювання їх до учас­ників бойових дій, а також посилення соціального за­хисту їхніх сімей;

– про ініціативу профспі­лок щодо визнання некон­ституційними окремих по­ложень закону «Про внесен­ня змін до деяких законо­давчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток…» і звернення з цього приводу Голови ФПУ до Уповнова­женого ВР України з прав людини;

– про внесення змін до Закону України «Про орга­нізацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ;

– роботу над законопро­єктом про мінімальну зарп­лату, в рамках чого старту­вали перемовини соціаль­них партнерів щодо вста­новлення розміру цієї дер­жавної соціальної гарантії у 2025 р.;

– про оплату лікування постраждалих на виробни­цтві, тощо.

Члени СПО обговорили порядок роботи над соці­ально-економічними та трудовими законопроєкта­ми та алгоритм їх просуван­ня у парламенті.

Далі була заслухана ін­формація про роботу на міжнародній арені, а саме – підсумки участі представ­ників ФПУ у 112-й щорічній Міжнародній конференції праці МОП, засіданні Гене­ральної ради МКП у Женеві та Міжнародній конферен­ції з відновлення України у Берліні.

Наприкінці відбулась презентація посібника: «Розроблення професійних стандартів: практичний по­сібник для професійних спі­лок».

Авторський колектив, до складу якого входять і представники ФПУ, при підготовці цього видання, підкреслив важливу роль професійних спілок у про­цесі розроблення професій­них стандартів. У виданні продемонстрований алго­ритм розроблення та за­твердження проєктів про­фесійних стандартів, які містять вимоги до профе­сійних кваліфікацій пра­цівників, публікуються зразки документів, які до­поможуть у практичній ро­боті.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

 

ПРАВОЗАХИСНА РОБОТА ПРОФСПІЛОК – ОДИН З ДІЄВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ОБСТОЮВАННЯ ПРАВ ПРАЦІВНИКІВ

У Будинку профспілок відбу­лось розширене засідання По­стійної комісії Ради ФПУ з пи­тань трудових прав працівни­ків і прав профспілок.

Воно було присвячене роботі пра­вових інспекцій ФПУ, профспілко­вій звітності та шляхам посилення ефективності правової роботи у профспілках.

У засіданні взяли участь заступ­ник Голови ФПУ Олександр Шубін, голова постійної комісії, голова Фе­дерації профспілкових організацій Чернігівської області Ігор Моска­ленко, правові інспектори, юристи членських організацій ФПУ.

Олександр Шубін наголосив, що в умовах воєнного стану, коли проф­спілки обмежені у можливостях проведення протестних акцій, відсо­ток проєктів НПА, які могли би по­гіршити стан захисту працівників, у порівнянні навіть із мирним часом не збільшився і кількісна складова таких актів незначна, що стало мож­ливим завдяки принциповій позиції профспілок на етапі роботи над про­єктами цих документів.

З доповіддю з основного питання наради виступила керівниця право­вого Департаменту ФПУ Аксана Фі­ліпішина. Вона зосередила увагу на формах і методах роботи правових інспекцій та усієї мережі юристів ФПУ, як єдиної правозахисної орга­нізації. Йшлося про можливості по­силення комунікацій структур, які ведуть правову роботу у профспіл­ках, обміну досвідом, організації но­вих форм співпраці з зовнішніми юридичними структурами та ін.

Було приділено увагу посиленню позовної роботи в профспілках, під­готовці на наданню профспілкової звітності. Йшлося про такі основні форми, як Звіт про порушення прав профспілок і членів профспілок (на­дається 1 раз на рік), Звіт про право­ву роботу, а також щомісячна звіт­ність про роботу територіальних центрів правової допомоги, які отри­мують фінансування від ФПУ.

Відбувся активний обмін думками, під час якого було обговорено напрям­ки та динаміка роботи у цій сфері.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

 

З ТУРБОТОЮ ПРО МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я ПРАЦІВНИКІВ

В рамках реалізації Договору про співп­рацю між Union to Union (Швеція) та ФПУ розпочато про­ведення семінарів з психологічної під­тримки членів проф­спілок, які працю­ють в регіонах, на­ближених до зони бойових дій, або сферах критичної інфраструктури, яка страждає від об­стрілів та руйнувань.

Програма семінару-тре­нінгу – «Психологічна безпе­ка і підтримка ментального здоров’я працюючих в умовах війни».

Перший семінар відбувся у червні на базі профспілкового санаторію «Хмільник» на Ві­нниччині. Цільовою аудиторію були представники профспі­лок енергетичного комплексу (Атомпрофспілка, Укрелек­тропрофспілка та Профспілка вугільників). Загалом участь у семінарі-тренінгу взяли 30 профспілкових активістів.

До проведення тренінгу залучили практикуючого психолога Ксенію Лепеху, яка провела чотири практичні сесії з основ ментального здоров’я, формування спри­ятливого психологічного клі­мату на робочому місці, про­грам і заходів, які профспілка має реалізовувати спільно з роботодавцем для психоло­гічного розвантаження та недопущення тиску на пра­цівника. Також в рамках практичних занять учасники семінару опрацювали ство­рення психологічно безпеч­ного робочого середовища.

Окремим питанням роз­глянуто збереження власного психічного здоров’я та методи ефективної самопідтримки.

Учасники обговорили з психологом конкретні життє­ві випадки та особливості першої психологічної допо­моги працівникам, які по­страждали від війни.

Широкий інтерес викли­кало питання правил пове­дінки та комунікації з праців­никами які мають посттрав­матичний стресовий розлад (ПТСР).

Іншою важливою складо­вою семінару-тренігу було формування практичних на­вичок надання першої доме­дичної допомоги у разі ви­никнення екстрених ситуа­цій. Представники медичної служби м. Хмільник провели практичне заняття з демон­страцією основних кроків при наданні першої допомоги (непрямий масаж серця, зу­пинка кровотечі та транспор­тування постраждалих).

Підсумковою темою семі­нару були питання діяльності ФПУ та профспілкового руху України в умовах війни.

На завершення учасники семінару-тренінгу обмінялися досвідом практичної роботи в умовах війни, висловили по­бажання щодо шляхів збере­ження та розвитку профспіл­кового руху в майбутньому.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

 

ЗАСІДАННЯ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ ПРИ ДЕРЖСЛУЖБІ ПРАЦІ


На засіданні були при ­сутні заступник Голови ФПУ Василь Андреєв – член колегії Державної служби України з пи­тань праці, Голова Гро­мадської ради Маціяш­ко В.А. та члени Громад­ської ради.

Підчас засідання розглянули проєкт постанови уряду «Про вне­сення зміни до Порядку розсліду­вання та обліку нещасних випад­ків, професійних захворювань та аварій на виробництві».

Представник Держслужби Олег Гончар – начальник відділу роз­слідування, аналізу та обліку ава­рій та виробничого травматизму – доповів Громадській раді про не­обхідність внесення змін, щодо складання акту Н-1 в електронно­му вигляді, підписів членів комісії та інші зміни, які підвищать якість та об’єктивність розслідування.

За результатами обговорення Громадська рада запропонувала створити робочу групу щодо доо­працювання проєкту.

ДЕРЖСЛУЖБА З ПИТАНЬ ПРАЦІ

 

ПРАВОЗАХИСНА РОБОТА ПРОФСПІЛОК – ОДИН З ДІЄВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ОБСТОЮВАННЯ ПРАВ ПРАЦІВНИКІВ

У Будинку профспілок відбу­лось розширене засідання По­стійної комісії Ради ФПУ з пи­тань трудових прав працівни­ків і прав профспілок.

22.07.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

23.08.2024 22:29

23.08.2024 22:00

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання