« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ЄКПО ПРИЙНЯВ РЕЗОЛЮЦІЮ ЗА МИР В УКРАЇНІ

ЄКПО ПРИЙНЯВ РЕЗОЛЮЦІЮ ЗА МИР В УКРАЇНІ

5–6 липня у м. Льєж (Бельгія) відбулася Спеціальна конференція Європейського комітету профспілок освіти (ЄКПО).

Міжнародний захід проходив в очно­му режимі (без обмежень у зв’язку з пан­демією) вперше за останні 3 роки. Кон­ференція стала доброю нагодою для представників членських організацій ЄКПО знову зібратись, об’єднати зусил­ля та працювати разом на зміцнення со­лідарних зв’язків між профспілковцями- освітянами країн Європи. Загалом у за­ході взяли участь понад 270 делегатів.

Тема конференції – «Залучення та ді­яльність профспілок у Європі: мобіліза­ція для якісної державної освіти на ко­ристь студентів та підвищення статусу вчителів й усіх працівників освіти». Мета – підбити підсумки досягнутого, виділити основні вектори і розглянути подальший розвиток та стратегію, за­тверджену на грудневій конференції 2020 року, зосереджуючи зусилля на по­дальшому зміцненні соціального діало­гу та вдосконаленні систем освіти в усьому європейському регіоні.

Делегати обговорили та прийняли три основні документи:

• «Профспілкова діяльність та участь профспілок у вирішенні проблем у Євро­пі: мобілізація на підтримку якісної освіти, на благо учнів та підвищення статусу вчителів й усіх освітян»;

• «Резолюція за мир в Україні»;

• політичний документ «Підвищення статусу та привабливості вчительської професії».

Під час обговорення резолюції щодо встановлення миру в Україні перед деле­гатами конференції з Києва в онлайн ре­жимі виступив голова Профспілки пра­цівників освіти і науки України Георгій Труханов. У своїй доповіді він докладно поінформував про складну ситуацію в Україні, спричинену російським втор­гненням на суверенну територію, і ви­клики сьогодення, що постали перед освітянською спільнотою, проблеми тих педагогів і учнів, які змушені були тіка­ти від війни.

Георгій Труханов наголосив, що НАТО та інші високі міжнародні інсти­туції визначають росію як найбільшу та пряму загрозу для миру і стабільності євроатлантичної зони. Внаслідок бом­бардувань міст та сіл України уже зни­щено сотні тисяч будинків, лікарень, ди­тячих садків, понівечено університети, заклади культури й історичні об’єкти. Російські окупанти паплюжать історію нашої країни, спалюють підручники у школах, грабують побутову техніку й тонни зерна, викрадають дітей України, що є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права. Також він акцен­тував на підтримці України багатьма країнами світу і висловив сподівання на таку ж сильну позицію й від профспілко­вої спільноти. «Це надзвичайно важливо у час, коли наша країна виборює перемо­гу над агресором, який є загрозою для миру та безпеки в усьому світі», – підсу­мував Георгій Труханов.

В обговоренні резолюції взяла участь заступник голови Профспілки працівни­ків освіти і науки України Ольга Чаба­нюк, яка закликала колег усіляко підтри­мувати освітян і молодь України, засу­джуючи воєнну агресію. «Україна будує майбутнє для своїх людей! Ми воюємо проти агресора, для якого найвища цін­ність – це зброя. Звід­си й ключова відмін­ність між нами: росія воює за свою версію минулого, а ми боре­мося за власне бачен­ня майбутнього. А майбутнє завжди пе­ремагає минуле, бо це закон життя», – за­значила вона.

Підтримуючи мирну резолюцію, ві­це-президент ЄКПО Андреас Келлер за­кликав агресора скласти зброю і роз­почати пошук шляхів припинення ві­йни. Він висловив захоплення сміливіс­тю українців – педагогів, працівників галузі, профспілок, учнів та студентів, які мужньо відстоюють незалежність своєї країни, і запевнив, що європейська освітянська профспілкова спільнота ра­зом з освітянами України та її народом.

Учасники конференції висловили цілковиту підтримку українським осві­тянам, сподівання на якнайшвидше за­вершення війни, настання миру та швидке відновлення нашої держави. До присутніх звернулися міністри освіти регіонів Бельгії, директор з питань по­літичної стратегії та оцінки Генерально­го директорату Європейської комісії з освіти, молоді, спорту та культури Ште­фан Херманс, генеральний секретар Ін­тернаціоналу освіти Девід Едвардс та європейський директор ЄКПО Сьюзан Флокен. За результатами конференції було прийнято всі документи, внесені на обговорення.

ПРЕС-СЛУЖБА ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

ПРОФСПІЛКА ОСВІТЯН ОТРИМАЛА ВІДЗНАКУ АМЕРИКАНСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ВЧИТЕЛІВ ЗА ВІДСТОЮВАННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ

13-17 липня у Бостоні (США) відбувся 87-й Національний з’їзд Американської федерації вчителів під гаслом «Відновити наше май­бутнє: боротьба за перспективу кращої Америки». Участь у форумі взяли понад 3 тис. представників профспілок освіти США та Європи.

Під час заходу відбулося нагороджен­ня почесною відзнакою правозахисника Баярда Растіна організацій та профспілкових діячів, які борються за демократію та відстоюють права людини. Профспілка працівників освіти і науки України була удостоєна цієї високої наго­роди за відстоювання демократичних цінностей, боротьбу за права й інтереси своїх членів.

Участь у роботі з’їзду взяла заступник голови Профспілки Ольга Чабанюк, яка отримала почесну відзнаку з рук прези­дента Американської федерації вчителів Ренді Вайнгартен. Ольга Чабанюк зазна­чила, що члени української освітянської профспілки єдині в своєму переконанні: доступ до якісної державної освіти має першочергове ідеологічне, соціальне та економічне значення для країни, а трудові права педагогів є основним важелем забез­печення такої освіти. Президент Ренді Вайнгартен наголосила, що сьогодні педа­гоги України виборюють свої права не лише на працю, а й на життя. А Профспілка працівників освіти і науки України, як членська організація Інтернаціоналу освіти, глобальної федерації освітянських профспілок, працює заради миру й розвитку, зміцнення та зростання освітянського профспілкового руху в усьому світі, зара­ди загального блага.

ПРЕС-СЛУЖБА ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

СТОЛИЧНІ ШКОЛИ ГОТУЮТЬ ДО НАВЧАННЯ ОФЛАЙН

У школах м. Києва триває підготовка до нового навчального року, тож 1 вересня столиця буде готова розпочати навчання офлайн. Діти, які не зможуть повернутися до міста, навчатимуться дистанційно. Про це повідомила директор Де­партаменту освіти та науки КМДА Олена Фіда­нян.

Найголовніше завдання на новий навчальний рік – безпека учнів та вчителів. Це головна вимога в підго­товці шкіл. Насамперед, прилеглі до закладів освіти те­риторії буде перевірено спеціалістами ДСНС на наяв­ність вибухонебезпечних предметів. Водночас триває процес перевірки об’єктів укриття шкіл: там мають бути запаси води, медикаментів та решти необхідного. Для тих шкіл, де укриття немає, підготовлено і буде пе­ревірено сховище в кроковій доступності. На початку навчального року в усіх закладах пройдуть необхідні тренування з вчителями і дітьми щодо поведінки під час повітряної тривоги.

ПРЕС-СЛУЖБА КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ПРОФСПІЛКИ ОСВІТЯН

07.08.2022



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання