« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

«Життєдіяльність країни необхідно терміново відновити, запустивши роботу підприємств»

«Життєдіяльність країни необхідно терміново відновити, запустивши роботу підприємств»

Володимир САЄНКО, заступник Голови Федерації профспілок України:

«У перше за багато років я не вмикаю телеві­зор, адже цілодобово дивитись маячню про кінець світу непри­пустимо. Проте в період карантину і вимушеного перебування вдома виста­чає часу, аби замість телевізора вклю­чити здоровий глузд та спробувати ро­зібратись, кому ж вигідний вірусний колапс.

У попередньому пості (в соціальній мережі Facebook) я виклав свої мірку­вання, що влада кожної країни вико­ристовує пандемію Covid-19 у своїх ін­тересах. Для нашої влади посилення карантину внаслідок пандемії – це не більше, ніж ширма для горе-керівни­ків, які в турборежимі загнали країну до економічного краху. Ви й самі ба­чите і відчуваєте на собі результати політики лібертаріанства з її голов­ною концепцією – виживай сам.

До речі, один з таких адептів тур­борежиму ексміністр економіки, по­волі зсунувшись до крісла керівника Київської школи економіки, «влуч­но» обґрунтовує необхідність введен­ня жорстких карантинних заходів, двомісячного простою країни та зни­щення економіки, адже йому вигідно прикрити свої «добрі справи» кризою внаслідок карантину.

Але будь-яким діям завжди є межа. Без відповіді на: нові прояви корупції; непрофесіоналізм влади; відсутність результату по старих корупційних діях пружину людської терпимості стиснуто до максимуму, і коли вона ви­стрелить, ні маски, ні карантин уже ні­кому не допоможуть, а маса «випадко­вих» депутатів у кращому разі підуть шукати нову роботу (можливо, таксис­том). А в гіршому – я вам не заздрю!

Щодо дефолту. Нас почали лякати дефолтом, після якого українцям ста­не жити ще гірше. Моя думка – гірше не буває. Пенсія – 50 доларів, міні­мальна зарплата – 150 (5 доларів на день), куди ще гірше? Боятись дефол­ту потрібно країнам, де зарплата 3–4 тис. доларів на місяць. А ті, хто нас залякує, просто хочуть вкрасти все, що ще залишилось у нашій країні.

Про продовження карантину. Я вважаю, що життєдіяльність країни необхідно терміново відновити, за­пустивши роботу підприємств, як це зробив Китай, Південна Корея та інші країни із здравомислячою вла­дою. Потрібно кинути всі сили на від­новлення економіки країни для упе­редження голодних бунтів людей, які залишились без засобів існування. Замість спекуляції на захисних мас­ках та засобах дезінфекції забезпечи­ти ними населення країни, а людей, які приїжджають з-за кордону, на­правляти на обсервацію у відповідні заклади, або на самоізоляцію під контролем МВС.

Будьте здорові! Зберігайте здоро­вий глузд і дотримуйтесь інформа­ційної гігієни!»

 

ПРЯМА МОВА

Держава має стати відповідальним роботодавцем

Петро ШЕВЧЕНКО, голова Федерації профспілок Черкаської області:

«Наразі наша країна, зокрема працівники охоро­ни здоров’я та соціальної сфери, поліція, спрямо­вує зусилля на подолання пандемії коронавірусу COVID-19, її наслідків.

Важливо своєчасно забезпечити матеріально- технічну базу відповідних закладів для якісного виконання функціональних обов’язків працівни­ками та гідну оплату їх праці.

Бюджетні ресурси країни обмежені, а нормативні акти про працю, навіть з внесенням змін та допо­внень до законодавства, не здатні передбачити всі тонкощі роботи працівників на робочому місці (чи дистанційної форми). Це і соціальна справед­ливість, і рівень оплати праці.

Уже зараз є проблеми в трудових колективах щодо обліку, тривалості робочого часу, оплати праці в умовах вахтового методу роботи, з’явилася тенденція надання роботодавцем відпусток за власний рахунок, переведення працівників у ре­жим неповної зайнятості.

На жаль, не вирішено питання з доплатами щодо протидії коронавірусу медичним працівникам з державного бюджету, натомість бачимо намаган­ня перекласти фінансовий тягар на місцеві бю­джети. Відповідні листи направлено Урядом до обласних адміністрацій, а звідти – до районних.

Маємо не допустити повторення історії, коли лік­відатори наслідків аварії на ЧАЕС у 1986 році і до сьогодні змушені добиватись від держави ком­пенсацій.

На мою думку, важливо вже зараз чітко законо­давчо регламентувати режими роботи, рівні оплати праці, компенсації категоріям працівників, залучених до боротьби з коронавірусною хворо­бою (COVID-19). Федерація профспілок Черкась­кої області підготувала відповідні листи до Уряду».

 

Об’єднаємо наші зусилля на захист людського життя!

Сергій ТЕСЛЕНКО, голова Об’єднання профспілок Харківської області

Коронавірус COVID-19, це потужний виклик щодо здатності Української держави, профспілок і роботодавців спільними зусиллями реагувати на загрозу, яка поширюється усім світом.

Владою встановлено більш жорсткі обмеження на здійснення виробничої, підприємницької діяльності та надання послуг. За даними оперативного моніторингового центру, в державі призупинили свою діяльність понад 700 тис. суб’єктів господарювання, що призведе до зменшення ВВП та значного скорочення надходжень до державного й місцевих бюджетів. Від того наскільки будуть ефективними профілактика і контроль поширення інфекцій залежить не тільки безпека на робочих місцях, а й в цілому виживання населення. Вже зрозуміло, що на фоні падіння економіки в 2020 році люди становляться все біднішими. Для людей найманої праці у такій ситуації важливо зберегти своє здоров’я і заробіток як єдиний засіб для існування їх та членів їхніх сімей.

Уряд і роботодавці несуть відповідальність за прийняття всіх необхідних профілактичних і захисних заходів і процедур. Профспілкові організації мають провести інформування працівників щодо їх зобов'язання дотримуватися встановлених процедур безпеки і гігієни праці.

У цій непростій ситуації Об'єднання профспілок Харківської області закликає органи державної влади і роботодавців - використовувати всі існуючі можливості щоб:

• стримувати розповсюдження хвороби, при цьому зберігаючи та поліпшуючи рівень соціальної захищеності;

• співпрацювати з профспілками щодо забезпечення збереження прав, робочих місць та доходів працівників, трудових колективів, можливості найскорішого відновлення економіки після закінчення пандемії;

•     не допустити вивільнення працівників з підприємств, які тимчасово призупинили/скоротили виробничу діяльність та надання послуг, відповідно до рішень Уряду, а також порушення гарантованих законодавством та колективними договорами прав працівників, у разі виходу підприємства у простій;

•     були запроваджені необхідні профілактичні і захисні заходи санітарного характеру на підприємствах і організаціях для захисту здоров’я працівників на робочих місцях;

• розробити та впровадити стратегічні пропозиції з питань збереження і розвитку трудового потенціалу та політики зайнятості з метою попередження ще більших негативних наслідків на ринку праці, зумовлених великою кількістю трудових мігрантів, повернених із-за кордону, детінізації ринку праці;

•     кожен працівник, включаючи працівників неформального сектора, тимчасових або субпідрядних працівників, не страждав від втрати заробітної плати чи погіршення умов праці під час карантину;

•     зберегти зв'язок працівника з робочим місцем, застосовувати дистанційну форму роботи із збереженням заробітної плати, і особливо це стосується батьків у яких є діти дошкільного та шкільного віку;

•     за бажанням працівника, він міг перейти на неповний робочий день або оформити оплачувану відпустку, за необхідності взяти лікарняний;

• керівники держкомпаній переглянули фінансові плани на користь закупівлі продукції з обов’язковою локалізацією в Україні;

• не допустити необґрунтованого підняття цін і тарифів на товари першої необхідності, транспортні послуги, енергоносії, товари та послуги природних монополій, що використовуються населенням та бізнесом;

Міжнародний досвід боротьби з короновірусом засвідчує, що результативність карантинних заходів зростає при умові дотримання трудових прав роботодавцями і ефективного їх представництва профспілками. Ризики для працівників зростають, коли вони не можуть колективно діяти для їхнього усунення, коли всі працівники контактують з інфікованими людьми, не надаються відповідні засоби індивідуальної захисту, коли не проводиться самоізоляція тих, які мають симптоми захворювання, а також коли влада і роботодавці не залучають профспілки для розробки заходів безпеки і гігієни праці на підприємствах і організаціях, регіональному та державному рівнях.

 

Об’єднаємо наші зусилля в боротьбі з пандемією
короновірусу COVID-19 на захист людського життя

 

 

20.04.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання