« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ДЕРЕГУЛЯЦІЯ НЕ ПОВИННА ЗВУЗИТИ ПРАВА ПРАЦЮЮЧИХ

ДЕРЕГУЛЯЦІЯ НЕ ПОВИННА ЗВУЗИТИ ПРАВА ПРАЦЮЮЧИХ

18 грудня на засіданні Уряду, присвяченому питанням дерегуляції, Голова СПО об’єднань профспі­лок, Голова ФПУ Григорій Осовий наголосив, що профспілки підтримують курс на дебюрократиза­цію і подолання корупції у сфері державного нагляду і контролю, але застерігають від того, щоб по­слаблення тиску на бізнес не призвело до зменшення захисту працівників.


У профспілок викликає насторогу насамперед скасування тих норма­тивно-правових актів, які спрямовані на забезпечен­ня належного рівня охорони праці, створення гідних умов праці на підприємствах, сані­тарної і пожежної безпеки на робочих місцях.

Цифри свідчать про те, що на сьогодні від 5 до 7 тис. пра­цюючих щорічно отримують травми на виробництві, на­слідком чого стає інвалід­ність або професійні захво­рювання, на жаль, збільшу­ється кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками, що значною мірою підриває трудовий потенціал країни.

Як підкреслив Григорій Осовий, окремі регуляторні акти дійсно є застарілими й такими, що втратили своє зна­чення при здійсненні контро­лю за діяльністю бізнесу, або містять корупційну складову, з чим безумовно потрібно бо­ротися. Однак, перш ніж ска­совувати норми чинного зако­нодавства, потрібно провести їх аналіз, щоб зміни, які пла­нуються, не призвели до зву­ження прав людей і не знизи­ли рівень безпеки праці тих, хто зайнятий на виробництві.

Наразі такого аналізу не проведено, і тому Мінеконом­розвитку, іншим ЦОВВ було запропоновано разом з проф­спілками організувати таку роботу, як цього вимагає зако­нодавство: згідно із ст. 28 Зако­ну про охорону праці, опрацю­вання та прийняття нових, або скасування чинних норматив­но-правових актів з охорони праці проводиться ЦОВВ за участю профспілок, нагадав профспілковий лідер.

Він також висловив переко­нання, що одночасно зі спро­щенням процедур проведення перевірок та зменшенням опі­ки діяльності підприємств з боку держави має підвищува­тись рівень відповідальнос­ті їх керівників і робото­давців за стан охорони і безпеки праці на виробни­цтві, за порушення норм Закону про охорону праці, тому потребує зміни сама система управління безпе­кою та охороною праці.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман підтри­мав пропозиції профспілок і зазначив: «Наше завдання, щоб не було травматизму, смертей на виробництві. Ми підтримуємо профспілки, у нас з ними дуже добрий діалог – я даю доручення Мінеконом­розвитку обговорити з проф­спілками, що тут потрібно скасувати, а що ні».

Міністр соціальної політи­ки України Андрій Рева наго­лосив на важливості питання, порушеного профспілками, та запевнив у його спільному опрацюванні соціальними партнерами.

Під час засідання ухвалено Стратегію реформування сис­теми державного нагляду (контролю), розроблену Мініс­терством економічного розви­тку і торгівлі України. Вона спрямована на забезпечення підвищення ефективності сис­теми державного контролю, мінімізації ризиків виникнен­ня правопорушень, зменшен­ня тиску на бізнес та зростан­ня його довіри до держави.

Прес-центр ФПУ

 

ЯК ЗАХИСТИТИ СПОЖИВАЧА В ПЕРІОД РЕФОРМ ЕНЕРГОРИНКІВ?

Круглий стіл за такою тематикою відбувся у Верховній Раді України за участю народних депутатів профіль­них комітетів парламенту, представників Мережі національних енергетичних омбудсменів, Посольства Ве­ликобританії в Україні, НКРЕКП, НАК «Нафтогаз», ПАТ «Київенерго», фахівців Федерації профспілок Украї­ни, профільних неурядових організацій та ЗМІ.

З авданням круглого столу було обго­ворення можливостей та викликів щодо захисту вітчизняних спожива­чів, як побутових так і промислових, в умовах реформування енергетичних рин­ків. Присутні мали змогу ознайомитися з європейським досвідом щодо зазначених питань та обговорити можливість запрова­дження відповідних заходів в Україні.

Також було презентовано проект закону «Про енергетичного омбудсмена» (реєстр. № 7059 від 04.09.2017). Енергетичний ом­будсмен є посадовою особою, яка здійснює захист прав споживачів товарів, послуг у сферах енергетики та комунальних по­слуг щодо отримання цих товарів і послуг належно і ̈ якості в достатні и ̆ кількості за економічно обґрунтованими цінами.

Проектом акта передбачається визначити принципи організації діяльності енерге­тичного омбудсмена, напрями його діяль­ності, механізм його взаємовідносин з державними органами, органами місцево­го самоврядування, суб’єктами господа­рювання, що провадять діяльність у сфе­рах енергетики та комунальних послуг, а також правові засади створення незалеж­ного Офісу енергетичного омбудсмена.

Фахівці Департаменту захисту соціально- економічних прав апарату ФПУ брали участь у напрацюванні зазначеного зако­нопроекту. Крім того, додаткові пропози­ції до нього приймає Комітет Верховної Ради України з питань паливно-енерге­тичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Департамент захисту соціально- економічних прав ФПУ

 

СОЦІАЛЬНА КАРТКА –

ВИМОГА ЧАСУ ЗАДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ПРОФСПІЛКОВОГО ЗАХИСТУ

Актуальні та гострі питання під­вищення соціально-економіч­ного захисту членів профспілок обговорювалися 15 грудня під час засідання Робочої групи, створеної розпорядженням Го­лови Федерації профспілок України з метою вивчення ін­струментів мотивації профспіл­кового членства та підвищення рівня соціального захисту.

В ів засідання керівник Робочої групи, заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко.

Під час заходу відбулась пре­зентація стану впровадження Соціаль­ної картки серед членів профспілок.

Нагадаємо, що на виконання постанови Президії ФПУ щодо співпраці Федера­ції профспілок України та ТОВ «Центр соціальних послуг» з використанням Соціальної картки члена профспілки, між ФПУ і ТОВ «ЦСП» підписано угоду та розпочато роботу у сфері надання со­ціальних послуг на базі іменної багато­функціональної картки членів проф­спілкових організацій, що входять до складу ФПУ. Метою угоди було визна­чено співпрацю сторін з надання своє­часних, гарантованих та кваліфікова­них послуг у зручний спосіб та на ви­гідних умовах за допомогою Соціаль­ної картки члена профспілки.

У своєму виступі Володимир Саєнко за­значив, що профспілкова соціальна картка – це вимога часу. «Ми маємо ши­роко та ефективно інформувати членів профспілок про її переваги, мотивувати їх використовувати картку як надійний та якісний інструмент захисту соціаль­них, економічних, правових інтересів людини праці. Не можна примушувати використовувати цю картку зверху, – на­голосив він. – У членів профспілок має бути повна та всебічна інформація про те, що вона їм дає, що вони можуть отри­мати з її допомогою. Вибір на користь такого ефективного інструменту соці­ально-економічного захисту має бути свідомим та добровільним». Саме така профспілкова картка, безумовно, допо­може додатковій мотивації профспілко­вого членства.

Під час засідання відбулась зацікавле­на, жвава та конструктивна дискусія щодо підвищення ефективності вико­ристання Соціальної картки.

Прес-центр ФПУ

31.12.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання