« на головну 17.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ФПУ ЗДОБУЛА ЧЕРГОВУ СУДОВУ ПЕРЕМОГУ, ВІДСТОЯВШИ ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА БАЗУ «СВЯТОШИН»

ФПУ ЗДОБУЛА ЧЕРГОВУ СУДОВУ ПЕРЕМОГУ, ВІДСТОЯВШИ ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА БАЗУ «СВЯТОШИН»

У продовж 3 років департамент корпоратив­них прав та майна ФПУ, заступник Голо­ви ФПУ Володимир Саєнко, пройшов­ши понад 30 судових засідань, виборюва­ли не лише приміщення, а й, насамперед, захища­ли законні права сотень дітей і підлітків на занят­тя фізичною культурою і спортом. Надані Верхо­вному Суду України юристами ФПУ аргументи схилили чашу терезів правосуддя на користь профспілок, визнавши за ФПУ право приватної власності на цей об’єкт. Таким чином, у Верховно­му Суді України прийнято справедливе рішення, що поставило остаточну крапку в цьому питанні.


Ця судова перемога стала для профспілок черговою, раніше вдалося відстояти пансіонат «Шацькі озера».

ГНУЧКА СОРОК ПЕРША

«Право приватної власності є непорушним» – із статті 41 Конституції України. «Визнати за держа­вою в особі Фонду державного майна України пра­во власності на профспілковий майновий об’єкт» – вільна цитата із судових рішень різних інстанцій щодо передачі лікувально-оздоровчих, туристич­них, культурно-освітніх закладів, які раніше пра­цювали в інтересах людини праці, у розпоряджен­ня Фонду державного майна України.

Протистояння ФПУ з органами прокуратури і Фондом державного майна триває 6 років – біль­ше 200 судових справ у господарських судах по всій Україні, починаючи з 2011 року, ставили під загрозу не лише право власності ФПУ, а й існу­вання значної частки всієї системи санаторно- курортного оздоровлення та реабілітаційного лікування в Україні.

Станом на 2013 рік більша частина таких справ уже перебували на перегляді у Вищому господарському суді України.

З прийняттям у 2015 році відповідного меха­нізму процес із зміни власності майна профспі­лок на державну почав ще більше нагадувати розділення вкраденого: за ним профспілкові об’єкти віддають Мінекономрозвитку, а те про­понує відібрану, наприклад, оздоровницю кож­ному з відомств по черзі – кому знадобиться. Якщо приміщення та територія виявляються не­потрібними жодному з міністерств України, об’єкт віддають до управління Фонду держмайна України, який готує вже колишній лікувальний заклад, який щороку надавав допомогу тисячам людей, на продаж. Процес «повернення держав­ного майна», як його називають позивачі, рука­ми виконавчої влади зробив з держави грабіжни­ка, який забирає не лише майно, а й потенціал розвитку системи охорони здоров’я та можли­вість збереження життів – лікування в профспіл­кових оздоровницях вберігає від інвалідності після інсультів, значно зменшує лікарняний пе­ріод та навіть дозволяє знову почати ходити піс­ля тривалої неможливості встати з візка.

На час прийняття механізму «повернення дер­жавного майна» ФПУ вже доводилось не лише відстоювати об’єкти, їх трудові колективи і права пацієнтів на лікування, а й боротись за вимушено переміщених осіб, яким з 2014-го дають прихис­ток профспілкові санаторії всієї України, а також за воїнів АТО, що проходять в них реабілітацію.

«Мета профспілкового майна ніколи не змі­нювалась: це використання його в інтересах лю­дини праці та її сім’ї, в інтересах людей з обме­женими можливостями. Це не просто приміщен­ня та території, йдеться про унікальну медичну базу, найкращий і найкваліфікованіший персо­нал, про мільйони, вкладені у розвиток та осу­часнення, аби людина могла отримати ефектив­ну допомогу. Не закордоном та навіть не в Укра­їні в приватних закладах за комерційною ціною, бо не кожен може собі це дозволити із сьогодніш­нім рівнем заробітних плат і пенсійних виплат. Профспілкові оздоровниці забезпечують найкра­щу допомогу, яку за пільговими путівками люди отримують навіть безкоштовно. Злочин намага­тись їх цього позбавити», – вважає заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко.

БАЗА ОЛІМПІЙСЬКОЇ ПІДГОТОВКИ

Сьогодні деякі профспілкові об’єкти програ­ні остаточно, по деяких триває боротьба. А де­які, завдяки високій професійній майстерності фахівців профільного департаменту під керів­ництвом заступника Голови ФПУ Володимира Саєнка, вдалось зберегти.

Чергової перемоги юристам ФПУ вдалось до­сягти цього місяця – Верховний Суд України ви­знав за профспілками законне право власності на Учбово-спортивну базу олімпійської підготовки «Святошин», за яку боролись з грудня 2014 року.

Прокуратура подала позов до суду щодо витре­бування майна однієї з кращих спортивних баз олімпійської підготовки, колектив якої було на­городжено Грамотою Кабінету Міністрів України «За вагомий внесок у створення належних умов для підготовки провідних українських спортсме­нів до участі в міжнародних змаганнях, розвиток фізичної культури та спорту». Однак, попри зна­чні досягнення і тисячі випускників та олімпій­ських чемпіонів, які проходили навчання саме тут, у «Святошині», об’єкт у спортсменів планува­ли відібрати.

Зміна власника означала для спортивної бази не лише реєстраційні зміни, а й загалом припинення функціонування – Фонд державно­го майна України, за яким органи прокуратури й намагались визнати «право державної влас­ності», не має повноважень щодо управління подібним закладом, а отже, як наслідок, його доля була б вирішена вельми прозаїчно: при­ватизація або передача для господарських по­треб одному з міністерств. І перший, і другий варіант передбачали б припинення функціону­вання бази олімпійської підготовки.

ТРИ РОКИ СУДУ

16.09.2015 рішенням Господарського суду м. Ки­єва заступнику прокурора міста було відмовлено у витребуванні майна Учбово-спортивної бази олім­пійської підготовки «Святошин» на користь Фонду держмайна України, а школу залишено у власності ФПУ. Тоді заступник прокурора подав апеляційну скаргу до Київського апеляційного господарського суду з вимогою про скасування рішення, прийнято­го на користь профспілок. За результатами розгля­ду заяви 14.12.2016 прийнято судове рішення про за­доволення позовних вимог у повному обсязі та пе­редачу спортивної бази ФДМУ.

Відстоюючи своє конституційне право на не­порушність приватної власності, ФПУ було по­дано касаційну скаргу до Вищого господарсько­го суду України, який 22.02.2017 необґрунтовано відмовив у задоволенні вимог та залишив без змін постанову апеляційної інстанції.

Однак, проведений юристами ФПУ аналіз пре­цедентних рішень Вищого господарського суду України виявив, що судді, ґрунтуючись на тотож­них обставинах та посилаючись на однакові нор­ми закону, доходили протилежних висновків. За­значене свідчить про неоднаковість застосування судом касаційної інстанції норм матеріального права, що є правовою підставою для перегляду су­дового рішення Верховним Судом України.

20.03.2017 ФПУ подала до Верховного Суду України заяву про перегляд постанови Вищого господарського суду України від 22.02.2017 з вимо­гою щодо скасування неправосудних рішень ка­саційної та апеляційної інстанцій та зупинення виконання таких рішень з підстав неоднакового застосування норм матеріального права, що спри­чинило ухвалення різних за змістом судових рі­шень. Аргументована позиція департаменту кор­поративних прав та майна ФПУ була викладена на 14 аркушах, а на підтвердження до заяви було додано ще 15 документів.

Загалом у справі відбулось більше 30 засі­дань, кожне з яких вирішувало долю не лише майна спортивної бази, а й десятків вихователів і сотень вихованців.

07.06.2017 Судова палата у господарських справах Верховного Суду України скасувала рішення апеляційної та касаційної інстанцій і залишила в силі рішення суду першої інстан­ції, остаточно закріпивши право власності ФПУ на Учбово-спортивну базу олімпійської підготовки «Святошин».

Приватизувати спортивне майбутнє не вдалось.

Однак, на черзі – ще десятки спірних об’єктів, які належить відстояти ФПУ.

 

22.06.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання