« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ПРАЦІВНИКИ «АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ» ВИМАГАЮТЬ ПІДВИЩЕННЯ ЗАРПЛАТИ

ПРАЦІВНИКИ «АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ» ВИМАГАЮТЬ ПІДВИЩЕННЯ ЗАРПЛАТИ

11 травня, біля центральних прохідних ПАТ «АрселорМіт­тал Кривий Ріг» відбувся мітинг працівників підприємства, учасники якого виступили з вимогою невідкладного підви­щення заробітної плати.


З а інформацією Профспілки ме­талургів та гірників України, після завершення мітингу учас­ники озвучили свої вимоги без­посередньо перед вищим керівни­цтвом ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Водночас на офіційному сайті ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» з’явилась заява керівництва підприємства з при­воду мітингу працівників:

«ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» по­важає право працівників підприємства на публічне висловлення своєї точки зору. Керівництво ПАТ «АрселорМіттал Кри­вий Ріг» вживає всіх можливих заходів, щоб надати своїм працівни­кам максимальну під­тримку в непростий для металургійної галузі та України період змін.

За результатами мі­тингу Керуючий комітет ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» отримав пе­релік вимог працівників, більшість з яких стосу­ються підвищення рівня заробітної плати та по­ліпшення умов праці. Се­ред мітингувальників визначено 12 осіб, з якими адміністрація має намір вести пере­говорний процес. Також будуть проводити­ся переговори спільно з лідерами проф­спілкових організацій.

У даний момент підприємство пра­цює в штатному режимі, всі виробничі операції – стабільні. До 19 травня 2017 року адміністрація ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» має намір узгодити з профспілко­вими організаціями но­вий колективний дого­вір підприємства, в якому буде затвердже­на нова система оплати праці. Також буде при­йнято рішення про рі­вень підвищення заро­бітної плати, про що буде повідомлено в ході конференції тру­дового колективу 26 травня 2017 року. На підприємстві з початку цього року проводиться робота з упро­вадження нової грейдової системи оплати праці, яка буде більш ґрунтовно враховувати інтереси всіх працівників ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Юрій БОБЧЕНКО,

голова профкому ПАТ «АрселорМіт­тал Кривий Ріг»:

«Так, ми розуміє­мо, що терпіння людей небезмеж­не, бо нинішньої зарплати бага­тьом при існуючому наразі в на­шій країні рівні цін і тарифів не вистачає на найелементарніші потреби. Ті вимоги, які лунали на мітингу, ми вважаємо цілком справедливими, враховуючи важку працю металургів, гірни­ків та коксохіміків».

 

ВИМОГИ ГІРНИКІВ – СПРАВЕДЛИВІ

Трудові колективи чотирьох шахт ПАТ «Криворізь­кий залізорудний комбінат» (КЗРК) призупинили свою роботу, висунувши справедливі вимоги про підвищення заробітної плати. На такі дії працівни­ків штовхнула неможливість домогтися справед­ливої оплати праці шляхом соціального діалогу з роботодавцем у правовому полі України.


В инагорода за важку працю гірників не тільки не до­зволяє їм нормально жити, а й покривати необхідні витрати в умовах постійного зростання цін і тарифів на ЖКГ. Невдоволення в колективах зростає. При по­стійному зменшенні чисельності персоналу виробниче на­вантаження на кожного працівника збільшується. При цьо­му бізнес приносить стабільно високий дохід і залишається ефективним. У той же час реальна заробітна плата людей знижується, що підтверджує аналіз рівня середньої зарпла­ти в доларовому еквіваленті на гірничодобувних підприєм­ствах України.

Чинна Галузева угода ГМК України передбачає підвищен­ня рівня середньої заробітної плати не менше, ніж на 18%. У 2016 році на КЗРК цього рівня не досягнуто – середня зарплата зросла лише на 9%. Аналогічна ситуація і на ін­ших гірничодобувних підприємствах ГМК. Вимоги Проф­спілки металургів і гірників України про підвищення за­робітної плати не знаходять розуміння у роботодавців не тільки на рівні окремих підприємств, а й на рівні галузі.

Свідченням тому є важкі колективні переговори щодо укладення Галузевої угоди в ГМК України на новий тер­мін. Основним каменем спотикання в них є норми за рів­нем тарифу першого розряду і підвищення заробітної пла­ти. Прийняти пропозиції профспілкової сторони робото­давці не згодні. Однак слід врахувати: події, що відбува­ються на КЗРК, є серйозним сигналом усім роботодавцям до відновлення соціальної справедливості по відношенню до людини праці.

Сергій КОМИШЕВ,

голова ЦК Профспілки металургів і гірників України

 

20.05.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання