« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ПЕРШОТРАВЕНЬ У КИЄВІ: «РОБОТУ, ЗАРПЛАТУ, ГІДНЕ ЖИТТЯ!»

ПЕРШОТРАВЕНЬ У КИЄВІ: «РОБОТУ, ЗАРПЛАТУ, ГІДНЕ ЖИТТЯ!»

1 травня центр Києва заповнили профспілкові активісти Київської міської ради профспілок, представ­ники всеукраїнських профспілок, ре­гіональних профоб’єднань Федерації профспілок України й активісти Соціал-демократичної партії, до яких приєдналися небайдужі кияни.

С формовані колони урочисто про­йшли ходою Хрещатиком до Євро­пейської площі, скандуючи: «Робо­ту, зарплату, гідне життя!», а також гасла, спрямовані на соціальний захист пра­цівників, молоді і пенсіонерів, за права тру­дового народу.

На Європейській площі відбувся багатотисяч­ний мітинг, присвячений Міжнародному дню со­лідарності трудящих – 1 Травня, який організува­ли ФПУ та СДП.

Першими до людей з трибуни звернулися керів­ники членських організацій і Голова ФПУ Григо­рій Осовий, який, зокрема, зазначив:

«Першотравень – це свято трудящих України. Це державне свято, яке наші недруги хочуть скасу­вати. Хто боїться солідарності трудівників? Чому сьогодні на цій трибуні в день державного свята немає представників державної влади, які повинні привітати всіх вас, – тих, хто своєю працею ство­рює умови для життя мільйонів наших громадян? Ми маємо повернути владу обличчям до праці, до тих людей, які створюють багатство країни. Нас майже 6 мільйонів, об’єднаних у ФПУ, і ми зможе­мо примусити поважати трудовий люд. Але для цього ми маємо бути солідарними.

Сьогодні ми виявляємо солідарність з нашими братами й сестрами в 143 країнах світу, які як дер­жавне свято відзначають 1 Травня – День солідар­ності трудящих. Зокрема, в Бразилії виступають проти рабського кодексу праці, який пропонує вла­да. Страйкують авіапрацівники Італії, які борють­ся за збереження робочих місць. В усіх європей­ських країнах під егідою профспілок проводяться акції за підвищення заробітної плати, проти того, коли капітал і транснаціональні компанії намага­ються поневолити трудових людей.

Тому, шановні друзі, будемо солідарними і дієвими!».

День Міжнародної солідарності трудящих – не лише свято, а й привід публічно виголосити соці­ально-економічні вимоги працівників. Цей День об’єднує всіх, хто готовий вийти і продемонстру­вати владі готовність обстоювати і словом, і ділом свої конституційні права.

Мітинг на Європейській площі висунув п’ять вимог до Уряду, які виголосив у своєму виступі го­лова Київської міської ради профспілок Валентин Мельник.

На мітингу також виступив лідер Соціал-демо­кратичної партії Сергій Каплін.

Про соціально-економічні проблеми та шляхи їх подолання йшлося і у виступах партійних ак­тивістів, які приїхали з різних куточків України, представників громадських організацій та їх об’єднань.

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ


Григорій ОСОВИЙ,

Голова Федерації проф ­спілок України:

«Наше головне гасло – гідна праця. Ми повинні забезпечити кожному, хто хоче і може працю­вати, роботу, але вона має бути гідно оплачу­ваною. Ми започатку­вали курс реформ заро­бітної плати і нарешті повинні провести спра­ведливу пенсійну ре­форму. Я закликаю профспілки до єднання, всіх громадян України – до солідарності. Ра­зом ми – сила! Слава трудівникам України!»

Валентин МЕЛЬНИК,

голова Київської міської ради профспілок:

«На наше переконання, Уряд має перейти на бік трудящих і зробити п’ять кроків: забезпечити кон­ституційне право на своєчасне отримання зарплати і ліквідувати заборгованість з неї, про­водити нову політику за­йнятості, продовжити реформування оплати праці. Ми також вимага­ємо розробити Націо­нальну стратегію рефор­мування безпеки праці та відновити соціальне право на санаторно-ку­рортне лікування, дитяче оздоровлення тощо».

Сергій КАПЛІН,

народний депутат Украї­ни, Представник Феде­рації профспілок у Вер­ховній Раді України:

«У Міжнародний день солідарності трудящих ми маємо сказати рішу­че «ні» знищенню заво­дів і фабрик, незакон­ним звільненням, замо­рожуванням зарплат, пенсій, нелюдським умовам праці, що не МВФ та корумповані парламентські партії по­винні диктувати, як нам жити, а прості люди, які живуть у цій країні».

 

ВОЛОДИМИР САЄНКО: «МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СОЛІДАРНОСТІ ТРУДЯЩИХ 1 ТРАВНЯ – ЦЕ НЕ ОЧІКУВАННЯ СВЯТА, А ПРИВІД ДО ДІЇ!»

«Шановні колеги!

«МИР. ПРАЦЯ. ТРАВЕНЬ». Ці три слова пройшли ви­пробування часом і не втратили своєї актуаль­ності й сьогодні. На жаль, дедалі частіше лунають за­клики скасувати цей важли­вий для мільйонів людей найма­ної праці День, посилаючись на його радянське минуле. Однак важливо зрозуміти, що українці відзначають Міжнародний день солідарності трудящих разом з 1,5 млрд працівників у 143 країнах світу і який вважається саме профспіл­ковим святом ще з ХІХ століття. Основні вимоги, з якими трудящі виходять на вулиці 1 Травня, зрозумілі кожному працівникові: це підвищення оплати та покращення умов праці, скорочення робочого дня й інші вимоги, спрямовані на під­вищення соціальних стандартів.

І вже в СРСР Першотравень перетворився на один гі­гантський агітплакат з метою затвердження пра­вильності комуністичного курсу –колони трудя­щих йшли вулицями під марші та музику політич­ної спрямованості, з гучномовців лунали політичні гас­ла, а з трибун демонстрантів вітали політичні вожді.

Йшлося про «п’ятирічку за три роки», а не про захист прав працівників.

Але таким свято зробила Комуністична партія Радян­ського Союзу і, пізніше, успадкувала Росія та її полі­тичне керівництво, де першотравневі марші і нині про­водяться під прапорами проурядових сил.

В Україні ж після утвердження незалежності цей черво­ний день календаря практично не відзначався профе­сійними спілками, і це дійсно так. Повноцінно день 1 Травня не став приводом для дій працівників, спрямо­ваних на захист своїх конституційних прав, а асоцію­ється з вихідними.

Водночас 2 млрд грн боргів із заробітної плати україн­ських працівників, недостатній рівень їх соціального забезпечення, вкрай низькі стипендії і пенсії, непомірні тарифи і ціни свідчать про те, що нам поки рано назива­ти Першотравень святом, яке втратило свою актуаль­ність. Цей День – можливість консолідувати сили тру­дящих у боротьбі за свої законні права та інтереси і про­демонструвати владі та суспільству готовність проф­спілок до рішучих дій.

Скасовувати 1 Травня в Україні сьогодні не можна, але що дійсно нам необхідно зробити, то це змінити своє ставлення до нього – не лише як до свята, а як до Міжна­родного дня солідарності трудящих, що спонукає до дій за соціальну справедливість, погашення заборгованості перед працівниками, гідну оплату та поліпшення умов праці, як до Дня консолідації профспілкової боротьби.

Ми з вами живемо в нелегкий час, коли робітники, дер­жавні службовці, медики і вчителі, селяни потерпають через скорочення робочих місць, невчасну виплату за­робітної плати, звуження соціальних гарантій, відсут­ність державного фінансування санаторно-курортного забезпечення, високі тарифи на житлово-комунальні послуги, комерціалізацію медицини та освіти.

У таких умовах 1 Травня – не просто право на свято і відпочинок, а наш із вами обов’язок захистити, відстоя­ти, вибороти соціально-економічні права та гарантії трудівників.

Давайте про це не забувати».

Володимир САЄНКО,

заступник Голови ФПУ

12.05.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання