« на головну 18.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

РОБОЧА ЗУСТРІЧ З ГЛАВОЮ ДЕРЖАВИ

РОБОЧА ЗУСТРІЧ З ГЛАВОЮ ДЕРЖАВИ

Відбулася робоча зустріч Пре­зидента України Петра Поро­шенка з Головою ФПУ, Співголо­вою НТСЕР Григорієм Осовим, заступником Голови ФПУ Воло­димиром Саєнком і представни­ком профспілок України у пар­ламенті Сергієм Капліним.

Профспілковий лідер поінформу­вав Президента України про ді­яльність профспілок у сфері за­хисту законних прав та інтересів працівників.

Учасники зустрічі обговорили існую­чі проблеми у сфері зайнятості та опла­ти праці, шляхи відродження соціально­го діалогу, окремі питання діяльності Національної тристоронньої соціально-економічної ради, розширення можли­востей використання матеріально-тех­нічної бази профспілок для санаторно-курортного лікування не лише застрахо­ваних осіб, а й учасників АТО, тимчасо­во переміщених осіб, соціально незахи­щених верств населення та інших категорій громадян, які потребують оздоровлення.

Глава держави визначив відповідаль­ну особу від Адміністрації Президента України для постійних контактів і взає­модії з профспілками.

Петро Порошенко висловив бажання провести зустріч у більш широкому фор­маті з профспілковими лідерами та акти­вом і дав відповідні доручення щодо під­готовки такої зустрічі.

 

ІНІЦІАТИВА ФПУ – СТВОРЕННЯ ЦЕНТРУ З ПІДТРИМКИ ТРУДОВИХ МІГРАНТІВ

Унаслідок глибокої політичної та економічної кризи Україна сьогодні значно відстає від таких країн, як Поль­ща, Словаччина, Болгарія і Румунія. А ще на початку 90-х років за рівнем економічного розвитку наша дер­жава майже не поступалася цим країнам. Нині ж заробітна плата українців у 5–8 разів менша, ніж у поляків, словаків, болгар та румунів.

Збройний конфлікт на сході та падіння еконо­міки спонукають пра­цездатних громадян України до активних пошуків кращої долі за кордоном. За статистикою, за роки незалеж­ності кількість заробітчан, що виїхали за кордон, зросла із 7 до 15%. Переважна кількість українців їде на сезонні заро­бітки, аби вижити.

Суттєво змінилася географія трудової міграції: до Польщі бажають виїхати 30% потенцій­них трудових мігрантів (у 2006 році таких було тільки 7%), до Німеччини – також 30%, до Іта­лії – 19%, США – 15%, й очікува­но різке падіння спостерігаєть­ся щодо Росії – від 18% у 2011 році до 12% на сьогодні.

Тож Польща є однією з найпо­пулярніших країн для україн­ських заробітчан. Більше 95% трудових мігрантів у Польщі родом з України. За деякими оцінками, тут офіційно працю­ють до 1 млн, неофіційно – по­над 2 млн українських заробіт­чан. Проте, із збільшенням по­току заробітчан зростає і кіль­кість зловживань щодо україн­ських працівників. Невиплата заробітної плати та елементар­не недотримання соціальних стандартів призводять до того, що українці часто почувають­ся безправними і не знають, куди звернутись по допомогу.

За даними Світового банку «Міграція та грошові перека­зи», опублікованими наприкін­ці 2010 року, майже 6,6 млн українців перебувають за кор­доном, що становить 15% насе­лення країни. А в 2015 році об­сяг грошових переказів у відсо­тках до ВВП України становив рекордних 6%!

Однак, в Міжнародній органі­зації праці ви­словлюють за­непокоєння з приводу того, що третина тру­дових мігрантів є незахищеною з огляду на умови перебування та оплату праці, а також дотриман­ня соціальних стандартів.

За даними Дер­жавної служби статистики України, порів­нюючи 2014 та 2015 роки, спо­стерігається зменшення кіль­кості працівни­ків на промисло­вих підприємствах на 6% (133,5 тис. осіб), на будівельних під­приємствах – на 9% (18 тис. осіб), на транспортних підпри­ємствах – на 3% (8 тис. осіб), у сфері нефінансових послуг – на 4,5% (61,4 тис. осіб).

Таким чином, тенденція змен­шення кількості робочих місць в Україні призводитиме до збільшення потоку трудових мігрантів, і як наслідок, потен­ційного зростання рівня неле­гальної праці.

У Європі цій про­блемі приділя­ється досить ба­гато уваги з боку профспілок. Єв­ропейська конфе­дерація профспі­лок (ЄКП) у рам­ках програми із захисту незареє­строваних робіт­ників закликає Європейський Союз робити більше для неза­реєстрованих трудових мігран­тів через Євро­пейський соці­альний фонд, Фонд із захисту, міграції та інте­грації, а також щорічний цикл координації економічної політики.

«...Експлуатація незареєстро­ваних робітників негативно впливає на самих працівників, членів їх родин та суспільство в цілому. Настав час пролити світло на цю армію прихованих працівників та виступити на захист інтересів кожного. За­хист незареєстрованих робіт­ників є обов’язком профспі­лок», – заявила секретар ЄКП Ліна Карр.

Профспілки, покликання яких – захищати права трудя­щих, не можуть залишити поза увагою негативну тенденцію зростання кількості порушень щодо українців за кордоном, які все частіше вимушені пра­цювати й жити у неналежних, а подекуди й рабських, умовах, не маючи змоги захистити свої права.

«Потрібно боротись не з наслід­ками, а з причиною», – наголо­шує заступник Голови ФПУ Во­лодимир Саєнко.

Наразі у Федерації профспілок України розпочато процес ство­рення Центру з підтримки тру­дових мігрантів, завдання яко­го – насамперед упереджувати випадки нелегальної праці та створювати умови для захисту прав трудових мігрантів.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Володимир САЄНКО, заступник Голови Феде­рації профспі­лок України:

«Ми розуміємо, що економіка України за де­кілька років не зрівняється з економіками країн Європи. Варіант тимчасового працевлаштування в Європі, при скороченні робочих місць в Україні, є гарною альтернати­вою збереження кваліфікова­них кадрів. Ми будемо слід­кувати за легальним, прозо­рим та простим процесом тимчасового, наголошую – тимчасового, працевлашту­вання за кордоном члена профспілки».

 

 

 

04.02.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання