« на головну 18.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ЯК У КИЄВІ ГОСПОДАРІВ НЕ ПУСКАЮТЬ ДО ВЛАСНОЇ ОСЕЛІ

ЯК У КИЄВІ ГОСПОДАРІВ НЕ ПУСКАЮТЬ ДО ВЛАСНОЇ ОСЕЛІ

24 січня під стінами адмі­ністративної будівлі Київ­ської міськпрофради (вул. Хрещатик, 16) від­бувся інформаційний пі­кет столичних профспілок і представників трудових колективів проти рейдер­ського захоплення їхнього приміщення.

Історія даного захоплення бере початок у лютому 2014 року, коли цей будинок постраждав від пожежі під час Революції гідності.

Згодом розпочалися ремонтно-відновлювальні роботи, експлуата­ція будівлі була офіційно забороне­на – як такої, що перебуває в аварій­ному стані. Тож господарі – Об’єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок» – тимчасо­во залишили своє приміщення й пе­реїхали до іншого.

Коли ж відповідно до акта при­ймання-передачі генпідрядник по­вернув власникам будівельний май­данчик, вони так і не змогли ввійти до будівлі: виявилося, що там ціло­добово перебувають невідомі особи, одягнені в камуфляжну форму з шевронами батальйону спеціально­го призначення «Донбас», які ствер­джують, що охороняють будинок на підставі угоди з мером Києва Віталі­єм Кличком.

Спілчанам про цю угоду нічого не відомо, а отримати бодай якісь ко­ментарі з цього приводу від Київ­ського міського голови не вдається. Заступники мера в курсі справи, проте допомогти не можуть.

Жодні спроби профспілок розв’язати проблему не увінчалися успіхом. Не дали результатів ні мир­ні перемовини з рейдерами та їх представниками, ні численні звер­нення до міської влади, ні виклик наряду патрульної поліції (СОГ Шевченківського УП ГУНП у м. Киє­ві), ні офіційна заява фахівців міськпрофради про вчинення злочину й відкриття за цим фактом криміналь­ного провадження. Місцева влада мовчить, правоохоронні органи – бездіяльні.

Єдина особа, яка таки відреагува­ла на цю ситуацію, зокрема на при­їзд наряду Національної поліції м. Києва, – народний депутат Украї­ни від об’єднання «Самопоміч» Се­мен Семенченко, що захищав інтереси осіб, які незаконно зайняли бу­дівлю міськпрофради.

Інформаційний пікет під стінами власної будівлі, зачиненої зсереди­ни на замок, – відчайдушна спроба київських профспілок привернути увагу широких кіл громадськості до факту нечуваного беззаконня, що безперешкодно чиниться в серці сто­лиці, у безпосередній близькості від робочого кабінету мера Києва, непо­далік Адміністрації Президента, Ка­бінету Міністрів та Верховної Ради України.

До місця проведення акції завіта­ли численні працівники столичних ЗМІ, приїхав і представник Федера­ції профспілок України у парламен­ті, народний депутат України Сергій Каплін. Депутат Семен Семенченко, незважаючи на офіційне запрошен­ня, так і не з’явився.

Самі ж рейдери проігнорували, а точніше, відмовилися від пропози­ції пікетувальників переїхати до профспілкового санаторію із зруч­ними ліжками та добрим харчуван­ням, що дало змогу всім присутнім пересвідчитися в істинних намірах загону загарбників, а саме: баналь­ний і, на жаль, вже традиційний «віджим» профспілкового майна. Цього разу – в самому центрі Києва.

У своєму зверненні до присутніх лідер столичних профспілок Вален­тин Мельник зазначив, що подібні випади проти представників най­більшої в Україні громадської орга­нізації можна трактувати як спробу дестабілізувати ситуацію в країні, в якій і без того проблем вистачає, ні­велювати значні здобутки профспі­лок у боротьбі за соціально-еконо­мічні права та інтереси громадян, у справі налагодження соціального діалогу, намагання паралізувати по­дальшу роботу міськпрофради.

Загальні збори профспілкової гро­мади направили офіційні звернення до Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України та Генеральної прокурату­ри України з вимогою посприяти припиненню цього свавілля та звіль­ненню будівлі, розташованої по вул. Хрещатик, 16, від сторонніх осіб, що незаконно там перебувають.

Профспілкові організації столиці вимагають не заважати їхній роботі, не підрізати їм крила брудною дема­гогією, бо на сьогодні саме Київська міськпрофрада є реальною дієвою си­лою, щиро зацікавленою в добробуті киян, здатною ефективно боротися за права найманих працівників.

Вл. інф. Київської міськпрофради

  • ВАЛЕНТИН МЕЛЬНИК, ГОЛОВА КИЇВ­СЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ПРОФСПІЛОК:

«Подібні випади проти представників най­більшої в Україні громадської організації можна трактувати як спробу дестабілізувати ситуацію в країні, в якій і без того проблем ви­стачає, нівелювати значні здобутки профспілок у боротьбі за соціально-економічні права та інтереси громадян, у справі налагодження соціального діалогу, намагання паралізу­вати подальшу роботу міськпрофради».

 

ПРЕДСТАВНИКИ ДП «ЧЕРНІГІВТОРФ» ВИМАГАЮТЬ ВІДМІНИТИ НОВИЙ CТАТУТ

Представники ДП «Чернігівторф» мають на­мір направити звернення до Міністерства енергетики та вугільної промисловості Украї­ни та ДК «Укрторф» з вимогою відмінити ста­тут їх підприємства в новій редакції. Також у зверненні міститься вимога щодо скасування всіх рішень, що були прийняті без узгоджен­ня з профспілковими організаціями та трудо­вим колективом підприємства.

Про це на прес-конференції, що відбулася 23 січня, заявив голова Федерації профспілко­вих організацій Чернігівської області Ігор Москаленко. За його словами, під час підго­товки оновленого тексту статуту ДП «Чернігівторф» не було враховано інтересів колективу та не проведе­но жодних громадських обговорень. Крім того, на думку представників підприємства та профспілок, низка положень статуту відверто порушує норми чинного законодавства, зокрема трудового.

Обурює працівників торфопереробного заводу й нова вимога укладати договори на поставки торфу тільки з дозволу ДК «Укрторф», що значно обмежує повно­важення керівництва підприємства. Усе це унемож­ливлює подальше стабільне функціонування заводу, що останнім часом швидкими темпами нарощує ви­робництво, а також утримує низку соціальних об’єктів с. Смолин.

«Міністерство енергетики та «Укрторф» проводять не­долугу кадрову політику. Відбирають «фахівців», які намагаються зробити щось, але не на користь праців­ників», – зазначив Ігор Москаленко. Окрім того, за його словами, у новій редакції статуту немає пункту про зобов’язання виплати заробітної плати працівни­кам, лише зазначається, що підприємство має вчасно сплачувати податки. А ліквідувати підприємство, відповідно до статуту, можна шляхом реорганізації, а не після перевірки спеціально створеної комісії.

Ігор Москаленко звинуватив «смотрящих», яких на ДП «Чернігівторф» направляє профільне міністер­ство, в тому, що вони просто намагаються розвалити підприємство, аби потім купити його за копійки.

Також стало відомо, що трудовий колектив, разом з профспілками, прийняв рішення з 23 січня розпоча­ти безстроковий страйк. Однак, через те, що влада пішла на переговори, страйкувати тимчасово припи­нили. Проте поновити страйк працівники можуть у будь-який момент, як і використовувати інші методи протесту. Таким чином, поки профільне міністер­ство та ДК «Укрторф» йдуть на поступки, переговори проходитимуть без зупинення виробництва.

За матеріалами сайту «Події і коментарі: Чернігівщина»

  • КОМЕНТАР

Ігор МОСКАЛЕНКО, голова ФПО:

«Міністерство енергетики та «Укрторф» про­водять недолугу кадрову політику. Відбирають «фахівців», які намагаються зро­бити щось, але не на користь працівників».

04.02.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання