« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ЗАТВЕРДЖЕНО ПЛАН ЗАХОДІВ З РЕАЛІЗАЦІЇ ГЕНУГОДИ

ЗАТВЕРДЖЕНО ПЛАН ЗАХОДІВ З РЕАЛІЗАЦІЇ ГЕНУГОДИ

28 грудня на своєму засіданні Уряд затвер­див план заходів з реалізації Генеральної угоди щодо регулювання основних прин­ципів і норм здійснення соціально-еконо­мічної політики і трудових відносин в Укра­їні, укладеної 23 серпня 2016 року між Ка­бінетом Міністрів України, Спільним пред­ставницьким органом об’єднань профспі­лок та Спільним представницьким органом сторони роботодавців.


Генеральна угода, зо­крема, містить спіль­ні домовленості та окремі зобов’язання сторін щодо підвищення конкурентоздатності на­ціонального виробника, забезпечення зростання зайнятості, оплати, умов та охорони праці, соціаль­ного захисту працюючих, низки гуманітарних пи­тань та молодіжної полі­тики.

Як повідомляє прес- центр ФПУ, план заходів затверджено на виконан­ня Заключних положень Угоди, ним передбачено до кінця 2017 року реаліза­цію низки завдань цен­тральними та місцевими органами виконавчої вла­ди у співпраці з державни­ми колегіальними органа­ми, фондами соціального страхування та соціальни­ми партнерами.

 

ЗМІНИ В ОПЛАТІ ПРАЦІ

На засіданні 28 грудня Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери».

Як повідомляє прес-центр ФПУ, проект акта було підго­товлено в зв’язку із змінами до законодавства щодо фор­мування з 1 січня 2017 року схеми по­садових окладів (тарифних ставок) працівників установ, закладів та ор­ганізацій, що фінансуються з бю­джету, виходячи з мінімального по­садового окладу (тарифної ставки), який встановлюється у розмірі, не меншому від прожиткового мініму­му для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Отже, відповідно до рішення Уря­ду, з 1 січня 2017 року посадові окла­ди розраховуються виходячи з роз­міру окладу (тарифної ставки) пра­цівника І тарифного розряду ЄТС, встановленого у розмірі прожитко­вого мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року, а саме – 1600 грн.

Водночас керівникам установ, за­кладів та організацій окремих галу­зей бюджетної сфери задля недопу­щення «зрівнялівки» доручається забезпечити в межах фонду оплати праці диференціацію заробітної плати працівників, які отримують її на рівні мінімальної, за рахунок встановлення доплат, надбавок, пре­мій, залежно від складності, відпо­відальності та умов виконуваної ро­боти, кваліфікації працівника, ре­зультатів його праці.

Реалізація проекту акта буде здійснена в межах видатків, перед­бачених на оплату праці працівни­ків бюджетних установ, закладів та організацій у 2017 році.

 

НЕ ДОПУСТИТИ СКОРОЧЕННЯ ПЕРСОНАЛУ І ПЕРЕВЕДЕННЯ ЛЮДЕЙ НА НЕПОВНИЙ РОБОЧИЙ ДЕНЬ

29 грудня під головуванням віце-прем’єр- міністра України Павла Розенка відбулася селекторна нарада щодо підвищення рівня мінімальної зарплати з 1 січня 2017 року. У нараді взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, керівники міністерств, голови обласних державних адміністрацій, представники центральних органів виконавчої влади та профспілкових організацій.

Як повідомляє прес-служба Мін­соцполітики, одне з основних питань стосувалося до­тримання законодавства щодо оплати праці у зв’язку із встановленням з нового року розміру мі­німальної заро­бітної плати у 3200 грн. Також учасни­ки нара­ди отри­мали роз’яснення, що в об’єднаних тери­торіальних громадах і громадах обласних центрів з’явилися повноваження, згід­но з якими вони мають право контролю за дотри­манням законодавства про працю, здійснювати перевірки як юридичних, так і фізичних осіб – під­приємців, які використо­вують найману працю. Більше того, в разі вияв­лення порушень вони мо­жуть накладати на по­рушників високі штра­фи. До речі, допуск пра­цівника до роботи без оформлення загрожує ро­ботодавцю штрафом у розмірі 17 тис. грн.

Як зазначив міністр соці­альної політики, контро­лювати дотримання за­конодавства орга­нам місцевого самовряду­вання має бути ще й вигідно, адже до місцевого бюджету зарахову­ватиметься 60% податку (ПДФО).

Загалом же для держави вигода полягає у збіль­шенні мінімальної заро­бітної плати та дотри­манні законодавства в сфері зайнятості, розши­ренні кількості платни­ків ЄСВ та збільшенні надходжень до Пенсійно­го фонду. А для грома­дян – це легалізація їх праці, завдяки чому на­копичується страховий стаж.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Андрій РЕВА, міністр соціальної політики України: «Йдеться про те, щоб не допустити скорочення персоналу на підприємствах та в установах і переведення людей на неповний робочий день, на півставки. Якщо хтось таке робитиме, то нестиме відповідальність. Ми наголошуємо на бюджетній сфері, адже на бюджетників дивиться бізнес. Інакше яке моральне право ми маємо вимагати дотримання законодавства від приват­ного сектору економіки?»

07.01.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання