« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ: У ПОШУКАХ КОМПРОМІСІВ

СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ: У ПОШУКАХ КОМПРОМІСІВ

17 листопада у Міністерстві соціальної політики відбулася робоча зустріч міністра соцполітики Андрія Реви з представниками Профспілки металургів і гірників України.

У заході також взяв участь і виступив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федера­ції профспілок України Григорій Осовий.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, відкриваючи зустріч, міністр соцполітики наголо­сив на тому, що питання со­ціально-економічного захисту пра­цівників, усіх громадян країни – прі­оритет для Уряду та Міністерства соцполітики. Він запевнив, що дуже добре знає проблеми трудівників, зокрема металургів та гірників. Ан­дрій Рева проінформував присутніх про заходи та плани відомства щодо вирішення найбільш гострих про­блем, які зараз турбують людей, за­пропонував обговорити їх та спіль­ними зусиллями шукати шляхи їх вирішення. Особливу увагу високопосадовець приділив питанню зростання міні­мальної заробітної плати як першого кроку Кабміну до покращення со­ціальних стан­дартів у країні. Міністр наголо­сив, що кроки з під­вищення розміру мі­німальної зарплати сприятимуть посиленню контролю за тіньовою зайня­тістю і протидіятимуть порушенню прав людини у сфері оплати праці.

Григорій Осовий акцентував ува­гу на двох конкретних і надзвичай­но болючих на сьогодні проблемах: реформування системи оплати пра­ці та Списки № 1 і № 2 і закликав ви­рішувати ці питання шляхом соці­ального діалогу. Голова ФПУ також порушив тему підвищення міні­мальної зарплати. Він вважає, щоб 3200 відбулися, потрібно, аби законо­давці проголосували за це рішення та ухвалили закон про Державний бюджет, таким чином започаткував­ши реформу оплати праці. Тим біль­ше, що такий масштабний проект з реформи оплати праці вже ідеоло­гічно й концептуально опрацьова­ний. Соціальні партнери одностайні у тому, що цю реформу в країні по­трібно проводити негайно.

Позицію профспілки металургів і гірників висловили голова ЦК ПМГУ Сергій Комишев, його за­ступник Олександр Рябко, проф­спілкові лідери як територіальних, так і первинних організацій підпри­ємств галузі. Промовці говорили про погіршення рівня та якості життя трудящих, про збурення лю­дей із приводу «захмарних» цін на комунальні послуги. Наголошува­лося, що з цими наболілими питан­нями люди йдуть не до Уряду чи політиків, а звертаються в профспілковий комітет під­приємства. Зо­крема, Олександр Рябко зазначив, що, як і раніше, зараз надзви­чайно гостро стоїть питання оптимізації Спис­ків № 1 і № 2. Тому профспілка металургів і гірників і запропонувала провести таку зустріч із міністром соціальної політики. Зазначалося, що профспілка підтверджує свою готовність брати участь у відкрито­му діалозі з Урядом і всіма гілками влади задля забезпечення трудових гарантій працівників галузі. Наго­лошувалося, що дотримання закон­них інтересів людини праці має бути № 1 під час упровадження Уря­дом усіх економічних нововведень.

Делегація передала міністрові Ан­дрію Реві профспілковий варіант Списків № 1 і № 2. Досягнуто домов­леності, що спеціальна робоча група опрацює ці пропозиції упродовж 1,5 місяця, і до кінця цього року має бути вироблено компромісний варіант.

Після завершення зустрічі голова ЦК ПМГУ Сергій Комишев, згідно із досягнутими домовленостями, на­правив міністру соцполітики Ан­дрію Реві підготовлений профспіл­кою проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабіне­ту Міністрів України від 24.06.2016 р. № 461» з проханням дати доручення структурним підрозділам міністер­ства терміново підготувати цей про­ект для розгляду Урядом у грудні 2016 року.

Після завершення розмови з міні­стром відбулася зустріч Голови ФПУ Григорія Осового з представниками профспілок галузі, яка пройшла у ді­ловій та конструктивній атмосфері.

 

ПРОФСПІЛКИ ПРОСЯТЬ ПРО ВЕТО

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий звернувся до Прези­дента України Петра Порошенка з прохан­ням накласти вето на закони України «Про внесення змін до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяль­ності» щодо лібералізації системи держав­ного нагляду» і «Про тимчасові особливос­ті здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяль­ності» як такі, що створюють умови для масового порушення трудових прав пра­цюючих, та їхніх прав на життя і здоров’я під час праці, й повернути ці законодавчі акти на повторний розгляд Верховної Ради, запропонувавши вивести з-під дії зазначених законів державний нагляд у сфері праці, охорони праці та зайнятості населення, повідомляє прес-центр ФПУ.

Нагадаємо, що Верховна Рада України 3 лис­топада ухвалила у другому читанні ЗУ «Про внесення змін до Закону України «Про осно­вні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо лібералізації системи державного нагляду», яким встановила до 31 грудня 2017 року мораторій на проведення орга­нами державного нагляду та контролю планових за­ходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

 

ЗІРВАНО ЗАСІДАННЯ ПРАВЛІННЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ

На 16 листопада було повторно призначено за­сідання правління новоствореного Фонду со­ціального страхування України, яке 9 листопа­да не відбулося з вини сторони роботодавців.

Як повідомляє Управління соціального стра­хування і пенсійного забезпечення апарату ФПУ, на засідання виносилися питання, які мали розблокувати процес об’єднання фон­дів соціального страхування, що розпочався майже два роки тому (1 січня 2015 року), а також гостро не­обхідний переселенцям та учасникам антитерорис­тичної операції проект Порядку надання матеріаль­ного забезпечення окремим категоріям громадян.

На жаль, засідання правління Фонду знову не відбу­лося. Із 7 членів правління від сторони роботодавців були присутні лише 2, і один член правління надав довіреність (для проведення засідання правління необхідна участь не менше 4 членів правління від кожної сторони).

Присутні члени правління Фонду домовилися про­вести позачергове засідання на початку грудня.

26.11.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання