« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ЕФЕКТИВНІСТЬ СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ ПРОФСПІЛОК І РОБОТОДАВЦІВ У ДІЇ: ВІДНОВЛЕНО РОБОТУ КОСАРСЬКОГО СПИРТОВОГО ЗАВОДУ

ЕФЕКТИВНІСТЬ СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ ПРОФСПІЛОК І РОБОТОДАВЦІВ У ДІЇ: ВІДНОВЛЕНО РОБОТУ КОСАРСЬКОГО СПИРТОВОГО ЗАВОДУ

Косарське місце провадження діяльності ДП «Укрспирт», яке вже майже 150 років забезпе­чує роботою селян Косарів, що на Черкащині, відновило виробництво. Підприємство просто­ювало місяць – аби повернути людям роботу, до розв’язання конфлікту залучили команду із за­хисту трудових і профспілкових прав ФПУ.

Спиртзавод у с. Косарі зупинився 1 жовтня цього року – відповід­ний наказ було вида­но відразу після того, як проф­спілковий актив не пустив на територію новопризначеного заступника директора Вален­тину Крижню, яка понад 10 ро­ків тому обіймала посаду очільника Косарського вироб­ництва. Робітники кажуть, були впевнені, що новий керів­ник роботу заблокує.

«Протягом одного року, коли вона була директором, підпри­ємство працювало лише на одну четверту виробничої потужнос­ті, було вироблено лише 304 ти­сячі декалітрів спирту, а сьогод­ні виробляється до 100 тисяч де­калітрів (або дал, дорівнює 10 лі­трам, – Авт.) на місяць. Річний прибуток тоді становив 31 тися­чу гривень, а зараз це близько 5–7 мільйонів на місяць. Вдав­шись до значного скорочення персоналу (189 працівників), вона проявила себе як неефек­тивний керівник і залишила про себе негативну думку працівни­ків», – ідеться у зверненні трудо­вого колективу. Водночас, за ін­формацією ДП «Укрспирт», у 2003 році робітники, більша час­тина з яких працює на МПД і досі, підписали колективний лист із проханням залишити Ва­лентину Крижню на посаді ди­ректора підприємства.

Наказ ДП «Укрспирт» № 529 «Про зупинку виробництва на Косарському МПД ДП «Укр­спирт» було видано увечері 30 вересня, досягти ж домовле­ностей про відновлення роботи стратегічного підприємства вдалося лише через місяць – за столом переговорів і завдяки профспілковій команді, яка ак­тивно долучилась до роботи за дорученням Голови ФПУ Гри­горія Осового. У врегулюванні конфлікту брали участь пред­ставники трудівників, керівни­цтва ДП «Укрспирт», Федерації профспілок України та Черкась­кої області, депутатського кор­пусу. Передували конструктив­ному діалогу страйки – трудо­вий колектив тричі перекривав дорогу з вимогою відновлення виробництва.

«Складні й тривалі перемо­вини, однак, завершилися досяг­ненням компромісу – кадрове питання закрите повністю, пані Крижню переведено на роботу на інше підприємство. Вакант­ну посаду тепер зможе обійняти кандидат від трудового колек­тиву. Найголовніше – прийнято рішення про термінове віднов­лення виробництва на Косар­ському МПД з 1 листопада ц.р. Це означає, що люди матимуть роботу, зарплату та соціальний захист. Зможуть піти на пенсію, отримати у разі потреби оплачу­ваний лікарняний, спокійно піти у декретну відпустку, не турбуючись за відрахування. Те, що роботодавці прислухались до профспілок, є ознакою ефек­тивного керівництва та відпові­дального ставлення до трудово­го колективу», – вважає заступ­ник Голови ФПУ Володимир Саєнко.

Крім того, було прийнято рі­шення про підняття співробіт­никам Косарського МПД зарплати – загалом до кінця цього року на понад 40%. Згідно з по­передніми домовленостями ця сума зросте ще на 10% на почат­ку 2017 року. Станом на сьогодні середня зарплата на підприєм­стві сягає понад 5 тисяч гривень.

«Це перемога не лише Феде­рації профспілок і 173 трудівни­ків, а й усього селища, адже ва­гома частина соціальної сфери, від дитсадка до лікарні, утриму­ється за рахунок Косарського спиртзаводу», – зазначає голова Федерації профспілок Черкась­кої області Петро Шевченко.

Вмикати потужності поча­ли після особистої зустрічі ро­бітників, команди із захисту трудових і профспілкових прав Федерації профспілок України, представників керівництва концерну та місцевої влади. За­вод запустили згідно з Дозво­лом № 5 «На відновлення ви­робничої діяльності» від 31.10.2016 р. за умови виконан­ня нормативної добової потуж­ності 3490 дал чистого спирту.

Реалізацію продукції, яка за якісним складом вважається однією з найкращих в Україні, гарантували в керівництві кон­церну, однак трудовий колек­тив усе ж налаштований скеп­тично – крім відновлення ви­робництва, керівник «Укрспир­ту» представив робітникам но­вого в.о. директора. Олексій Се­менов, який на постійній осно­ві обіймає посаду начальника виробничого управління ДП «Укрспирт», керуватиме косар­ським заводом на час хвороби діючого директора Станіслава Радченка.

Володимир Саєнко заува­жує, що хвилювання робітни­ків спиртзаводу, викликані за­планованою процедурою при­ватизації ДП «Укрспирт» і ка­дровими рішеннями керівни­цтва концерну, наразі не вщух­ли повністю.

«Завдання профспілок – за­безпечити трудівникам гідні умови праці, своєчасну зарпла­ту, яка відповідає та перевищує прожитковий мінімум, гаранту­вати соціальний захист. Однак, попри позитивне вирішення си­туації на Косарському МПД, враховуючи занепокоєність тру­дового колективу, у межах ком­петенції ми і надалі стежитиме­мо за ситуацією на підприємстві для недопущення порушень прав робітників», – пообіцяв за­ступник Голови ФПУ.

Одна з причин приватизації спиртового концерну, до якого входить 41 виробничий май­данчик, – боротьба з тіньовим горілчаним бізнесом. Продава­ти потужності ДП «Укрспирт» почнуть після передачі Фонду державного майна, заверши­тись процедура може до кінця цього року. Загалом від розпро­дажу монополії на виробни­цтво та реалізацію спирту дер­жава планує отримати від 200 до 400 млн доларів.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Ліна ДУШЕЙКО, голова Косар­ської сільської ради:

«Те, що завдя­ки профспіл­кам люди тепер матимуть стабільну заробітну плату, робоче місце, – однозначно дуже важливо. Адже людям як ніколи потрібно відчува­ти якусь упевненість у за­втрашньому дні, утримува­ти свою родину. Також дуже важливим є фактор відновлення надходжень до бюджету району. Косарське МПД сплачує значну части­ну коштів, за рахунок яких утримуються і дитячі садки, і школи, і соціальна сфера».

Сергій РУДИК, народ­ний депутат України: «У мене щодо профспі­лок було уявлення, що вони займаються збо­ром внесків, а коли по­трібно, то їх на вулиці не виведеш. Бачив безліч випадків, коли профспілки мали би бути активнішими. І коли я побачив роботу ФПУ в контек­сті Косарського спиртзаводу, це стало для мене приємною несподіванкою. Взагалі останні події, коли профспілки проявляють активну позицію, наполяга­ють на першочерговому захисті трудо­вих прав працівників – це важливі тен­денції. З огляду на те, що в Україні тяж­ка економічна ситуація, маємо багато охочих наступити на права людей. Хтось мусить ці права захищати. Тому я маю надію, що профспілки й надалі триматимуть руку на пульсі всіх подій».

Олег ДРОЖ­ЖІН, т. в. о. директора ДП «Укр­спирт»:

«Ми вирішили запропонува­ти на посаду в. о. директора Косарського МПД людину, що має незаплямовану ре­путацію і тверду громад­ську позицію. Олексій Семе­нов – найкращий кандидат, адже він був активним учас­ником Майдану та АТО, а досвід роботи на виробни­цтві дасть йому можливість забезпечити швидкий за­пуск підприємства та його безперебійну роботу».


СУД СКАСУВАВ РІШЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ

Рішення постійної адміністративної ко­легії Антимонопольного комітету Украї­ни щодо скасування результатів тенде­ра на закупівлю путівок на реабілітацію інвалідів визнано протиправним. Відпо­відну ухвалу прийняв Окружний адмі­ністративний суд міста Києва.

Згідно з рішенням АМКУ в червні були скасовані результати тендерних закупі­вель путівок на реабілітаційне лікування людей з обмеженими можливостями. За­галом скасовано закупівлі щодо шести лотів, що позбавило 1029 людей з інвалідністю необ­хідної реабілітації. На думку АМКУ, в конкурсі брали участь пов’язані особи, що забезпечило їм прерогативу під час проведення тендера і вплинуло на результати закупівель.

«Справді, свої заявки на конкурс подали два учасники, які є дочірніми підприємствами «Укрпрофоздоровниці»: санаторії «Слов’янський» і «Куяльник». Однак ці санаторії подавали свої пропозиції на різні лоти, рішення за якими при­ймали окремо й незалежно. Крім того, подібна ситуація вже спостерігалася минулого року – тоді суд також став на наш бік», – пояснює юрист ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Юрій Багатченко.

У тому, що АМКУ не мав законних підстав ска­совувати результати тендерів, запевняли також у Міністерстві економічного розвитку і торгів­лі. Так, у своєму роз’ясненні відомство поясню­вало, що оскільки пов’язані особи брали участь у торгах за різними лотами, це «виключає ви­никнення між зазначеними особами будь-яких правовідносин, спрямованих на порушення до­бросовісної конкуренції між учасниками».

Однак, попри позицію держорганів, значний суспільний резонанс і наявність прецедентів, АМКУ, за висновками суду, неправомірно спро­вокував значну затримку проходження реабілі­тації, а отже, ускладнення стану людей з обме­женими можливостями.

За словами заступника Голови ФПУ Володи­мира Саєнка, вчасне забезпечення реабілітацій­ного лікування може не лише допомогти людям з інвалідністю уникнути погіршення здоров’я, а й навіть встати з інвалідного візка, пересуватися самостійно. Так, близько 15% інвалідів на візках після курсу реабілітації в санаторії «Слов’янський» повертаються додому вже на власних но­гах, лише за допомогою палички.

Наразі, зазначають фахівці, гроші з проведених, однак не реалізованих через судовий процес пу­тівок, залишаються у «підвішеному» стані. За­безпечити заїзди за ними не дозволять терміни, адже тривалість реабілітації становить 35 діб, що унеможливлює проведення відновлюваль­ного лікування цього року.

Водночас 1 листопада відбулося розкриття кон­курсних пропозицій з оздоровлення інвалідів з наслідками травм та захворюваннями хребта і спинного мозку – Фондом соціального захисту ін­валідів було закуплено 977 путівок за 12 лотами загальним терміном 34 195 днів. Перші заїзди в са­наторії-переможці очікуються вже 17 листопада. Зокрема, санаторії ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» «Слов’янський» і Клінічний санаторій ім. Пирого­ва («Куяльник») проведуть відновлювальне ліку­вання для 250 і 300 осіб відповідно.

Сторінку підготувала Тетяна МАЛАШЕНКО,

спеціально для «ПВ»

 

 

12.11.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання