« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

НА ЧАСІ – НАЛАГОДЖЕННЯ ДІАЛОГУ УРЯДОВЦІВ ІЗ ПРОФСПІЛКАМИ

НА ЧАСІ – НАЛАГОДЖЕННЯ ДІАЛОГУ УРЯДОВЦІВ ІЗ ПРОФСПІЛКАМИ

Відбулася робоча зустріч Го­лови Федерації профспілок України Григорія Осового з першим віце-прем’єр- міністром – міністром еконо­мічного розвитку і торгівлі України Степаном Кубівим.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, це була робоча зустріч керів­ництва ФПУ та галузевих профспілкових організацій промислового й оборонного секторів економіки із чиновником такого ви­сокого рангу для обговорення питань, пов’язаних із налагодженням ефек­тивного діалогу урядовців із проф­спілками та роботодавцями з питань розвитку вітчизняного виробництва, стабілізації роботи трудових колек­тивів, подолання заборгованості із за­робітної плати, спрямування інвести­цій на модернізацію і оновлення основних виробничих фондів підпри­ємств, подолання проблем у соціаль­но-трудовій сфері та створення умов для продуктивної гідної праці.

Слід зазначити, що цій зустрічі за ініціативи профспілок передувало доручення віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка про проведен­ня робочих зустрічей представників центральних органів виконавчої вла­ди із профспілками для визначення проблемних питань розвитку провід­них галузей економіки та напрацю­вання шляхів їх вирішення, необхід­ності дотримання принципів соціаль­ного діалогу і відповідних норм ре­гламенту Кабміну при підготовці до розгляду на засіданні Уряду проектів нормативних актів стосовно соціаль­но-трудової сфери, зокрема щодо їх попереднього погодження з проф­спілками.

У рамках виконання цього доручення від­булися зустрічі в Мінсоцполітики, Мінмолодьспор­ту, Міністерстві культури, готу­ються зустрічі в міністерствах інфраструктури, агропромислово­го комплексу і продовольства.

Під час зустрічі з першим віце-прем’єром Григорій Осовий наголо­сив, що для вирішення окресле­них проблем профспілки напрацюва­ли чимало пропозицій, які потребува­тимуть подальшого просування, у т.ч. за участі Міністерства економіч­ного розвитку і торгівлі, а також вра­хування у відповідних законодавчих актах та нормативних документах Уряду.

Для подальшого проведення такої системної роботи профспілки запро­понували створити при Мінеконом­розвитку Тристоронню соціально-економічну раду, як це передбачено законом про соціальний діалог в Україні. Пропозицію профспілок було підтримано. Сто­рони вирішили розпочати ро­боту над про­ектом Поло­ження про раду та деле­гувати своїх представників до її складу.

Також було порушено питання про необхідність за­вершення переговорів з укладення галузевих угод із профспілками. «Укладення таких угод стане імпульсом для вироблення узгоджених на тристоронній основі позицій стосовно нормативних доку­ментів, – зазначив Григорій Осовий. – Це значно прискорить їх ухвалення Урядом і парламентарями».

Це питання знайшло розуміння з боку першого віце-прем’єр-міністра. Він повідомив, що триває опрацювання пропозиції профспілок щодо необхід­ності створення при Міністерстві еко­номрозвитку окремого підрозділу з пи­тань розвитку промислової політики.

  • ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК

Під час зустрічі профспілковий лідер порушив надзвичайно важливе питання стосовно шокового підвищення цін на газ і тарифів ЖКГ для населення.

Голова ФПУ зазначив, що позиція Уряду профспілкам відома: це подолання корупції в енергетичній галузі, створення передумов для енергетичної незалежності країни у газовому секторі, раціональне використання при­родних ресурсів тощо. Проте шокове підвищення ціни на газ, запропоноване Урядом, у більшості громадян ви­кликало неприйняття та обурення. Через це, зазначив Григорій Осовий, профспілки вважають, що в умовах, коли у більшості трудящих аж занадто низькі зарплати, зростають борги із зарплат, реальна зарплата вже два роки поспіль знижується, не можна вдаватися до таких різких кроків, адже абсолютно переважна більшість праців­ників буде поставлена в умови, коли вони будуть змушені звертатися по допомогу до держави.

Лідер профспілок нагадав, що наразі питання підвищення ціни на газ і комунальних тарифів для населення активно обговорюється у трудових колективах, триває всеукраїнський збір підписів за скасування цього рішення. Відтак профспілки закликають Уряд до конструктивного обговорення шляхів пом’якшення наслідків підвищення оплати комуналки для людей.

Григорій Осовий запропонував, як варіант, пом’якшення цінового удару через зростання доходів населення, зокрема, підвищення мінімальної зарплати, пенсії та приведення їх у відповідність до закону про прожитковий мінімум. Тобто, за словами лідера профспілок, потрібно вдвічі підвищити мінімальні соціальні стандарти, щоб не допустити зниження життєвого рівня людей. Також профспілки пропонують інший, так званий комбінований варіант вирішення цього питання, – часткове підвищення зарплати й одночасне зниження ціни на газ.

«Визначальним фактором нашої спільної роботи у цьому напрямі має стати недопущення зниження життє­вого рівня людей», – наголосив Голова ФПУ.

У свою чергу, Степан Кубів запевнив, що розуміє позицію профспілок і висловив упевненість, що заходи ефек­тивного соціального захисту населення мають обговорюватися під час наступних перемовин Уряду із соціальни­ми партнерами, зокрема й профспілками.

 

ТОП РОЗЧАРУВАНЬ

МКП ВІДНЕСЛА УКРАЇНУ ДО П’ЯТОЇ КАТЕГОРІЇ КРАЇН, У ЯКИХ ВІДСУТНІ ГАРАНТІЇ ПРАВ ПРОФСПІЛОК ТА ПРАЦІВНИКІВ, А ПРОФСПІЛКОВІ АКТИВІСТИ СТИКАЮТЬСЯ З ФІЗИЧНИМ НАСИЛЛЯМ ТА ПОГРОЗАМИ

ФПУ плідно співпрацює з Пан’європейською ра­дою та Міжнародною конфедерацією профспі­лок. Протягом квітня-червня представники ФПУ взяли участь у п’яти заходах ПЄРР/ МКП. ФПУ долучилася до популяризації щоріч­ного огляду дотримання прав профспілок у світі. Зокрема, представники ФПУ взяли участь у пре­зентації щорічного огля­ду під час роботи Міжна­родної конференції пра­ці. В огляді МКП відне­сла Україну до п’ятої ка­тегорії країн, у яких від­сутні гарантії прав проф­спілок та працівників, а профспілкові активісти стикаються з фізичним насиллям та погрозами.

У квітні підписано Ме­морандум про взаєморо­зуміння щодо реалізації Програми гідної праці МОП для України на 2016–2019 роки, яка має сприяти реалізації гід­ної праці як ключового компонента національ­ної стратегії розвитку, а також дозволить вико­ристовувати знання, ін­струменти, інформацій­ні можливості МОП і по­силення співпраці.

ФПУ та її членські орга­нізації у червні взяли участь у Міжнародній конференції праці в Же­неві, під час якої відбу­лася дискусія про довго­строкові перспективи у сфері праці, пошук но­вих моделей розвитку, а також про роль соціаль­них партнерів у реаліза­ції Порядку денного ста­лого розвитку до 2030 року та ініціативи МОП «Кінець бідності».

Триває активна співпра­ця ФПУ з Об’єднаною профспілкою робітників Данії. Для просування інтересів трудящих ФПУ прагне максимально ви­користовувати Платфор­му громадянського сус­пільства Україна–ЄС, в якій цьогоріч головує профспілкова сторона.

Уперше профспілки не змогли зустрітися з чле­нами місії МВФ, яка про­ігнорувала пропозиції щодо обговорення аль­тернатив політики жор­сткої економії, яку нав’язує Україні Фонд. І це зрозуміло, адже наве­дено достатньо перекон­ливих аргументів, які свідчать про хибність неоліберальної політи­ки МВФ, Європейської комісії та Європейсько­го центрального банку. ФПУ проінформувала про це офіс МКП у Ва­шингтоні, який співпра­цює із штаб-квартирою МВФ, і вимагає пояс­нень з цього приводу.

ДОРОЖНЯ КАРТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ ГІДНОЇ ПРАЦІ МОП ДЛЯ УКРАЇНИ 2016– 2019 рр. ҐРУНТУВАТИМЕТЬСЯ НА ТРЬОХ ПРІОРИТЕТАХ:

  • сприяння зайнятості
  • ефективний соціальний діалог

  • покращення соціального захисту і умов праці

24.06.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання