« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

НАКАЗАНО ВИЙТИ З ПРОФСПІЛКИ, або ЯК «ГЕРОЙ УКРАЇНИ» БОРЕТЬСЯ З ПРОФСПІЛКОВОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ

НАКАЗАНО ВИЙТИ З ПРОФСПІЛКИ, або ЯК «ГЕРОЙ УКРАЇНИ» БОРЕТЬСЯ З ПРОФСПІЛКОВОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ

У публічному акціонерному товаристві «Сали­вонківський цукровий завод», що в смт Гребін­ки Васильківського району Київської області, розгорівся конфлікт між адміністрацією під­приємства і профспілковим комітетом. Причи­на – невиконання роботодавцем зобов’язань за колективним договором у частині перераху­вання утриманих із заробітної плати працівни­ків членських профспілкових внесків на раху­нок первинної профспілкової організації, не­сплата коштів на культурно-масову, фізкуль­турну і оздоровчу роботу.

За словами голови первинної профорганізації Київської обласної профспілкової ор­ганізації працівників харчо­вої та переробної промисловості у ПАТ «Саливонківський цукровий завод» Наталії Руденко, все почало­ся у грудні 2015 року після її пись­мового звернення до керівництва підприємства щодо невиконання п. 7.9 Колективного договору, пору­шення статті 250 Кодексу законів про працю України та статті 44 За­кону про профспілки щодо відраху­вання коштів на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу. Власник підприємства Герой Укра­їни Тетяна Засуха у різкій формі відмовилася усувати вказані пору­шення та заявила, що профспілки їй на підприємстві не потрібні. У свою чергу, вона вимагала надати інформацію про фінансову діяль­ність профкому, дала вказівку в. о. директора Олександру Сідлецько­му та головному бухгалтеру Тетяні Піскаленко не виплачувати заро­бітну плату тим працівникам, які не напишуть заяви про вихід із профспілки.

Цукровий завод – це підприєм­ство із сезонним характером робо­ти. І працівники тут здебільшого працюють за строковими договора­ми. Тому після закінчення сезону переробки цукрових буряків напри­кінці грудня 2015 року робітників викликали до адміністрації та, на­тякаючи на залишення без повного розрахунку і в подальшому непри­йняття на роботу, примушували пи­сати заяви про вихід із первинної профорганізації.

28 грудня голові первинки Ната­лії Руденко працівник «Нової по­шти» приніс пакет із заявами, в яких працівники підприємства по­відомляли про вихід із профспілки. Як стало відомо «ПВ», заяви від чле­нів профспілки примусово збирала головний бухгалтер заводу. До профкому із заявами про вихід з профспілки жоден спілчанин осо­бисто не звертався. До речі, серед заяв були й такі, що їх написала одна особа по кілька разів, і датова­ні різними числами.

29 січня 2016 року в профком ПАТ «Саливонківський цукровий завод» надійшла заява від членів профспілки про порушення керів­ництвом підприємства їхніх прав шляхом примусу до написання заяв про вихід з профспілки.

8 лютого Олександру Сідлецько­му було направлено подання профкому з вимогами негайно вжити за­ходів для усунення порушень прав членів профспілки.

У відповіді на це подання керів­ник заводу заперечив факт тиску на працівників і цинічно зазначив, що з лав первинної профорганізації вони вийшли добровільно.

З метою врегулювання проблеми голова профкому звернулася до Ки­ївської обласної профспілкової ор­ганізації працівників харчової та переробної промисловості, до скла­ду якої входить первинка.

Голова обласної профорганіза­ції Галина Карнатова 15 лютого особисто зустрілася з керівником цукрозаводу, ознайомила його з нормативно-правовими докумен­тами, якими регулюється діяль­ність профспілки. Проте належної відповіді та реагування так і не отримала.

З метою забезпечення ефектив­ного захисту прав членів профспіл­ки відповідною постановою прези­дії Київської обласної профспілко­вої організації працівників харчо­вої та переробної промисловості від 4 лютого ц. р. Наталії Руденко були надані повноваження профспілко­вого представника.

19 лютого на нараді спеціалістів цукрозаводу власниця Тетяна Засу­ха публічно вимагала від Наталії, яка працювала начальником зміни, написати заяву про звільнення з ро­боти за власним бажанням, оскіль­ки, на її думку, на підприємстві профспілка не потрібна.

Профлідеру фактично було «ого­лошено війну», обмежено доступ до будь-якої інформації, яка стосуєть­ся трудових прав членів профспіл­ки та виконання умов колдоговору. Працівникам заводу було рекомен­довано не спілкуватися з головою первинки.

До вирішення проблеми підклю­чилися ЦК Профспілки працівни­ків агропромислового комплексу України та Правова інспекція праці ФПУ.

26 лютого у профкомі заводу від­булася зустріч з працівниками представника ЦК Профспілки АПК – адвоката Людмили Дідурик, голо­ви Київської обласної профоргані­зації Галини Карнатової та заступ­ника керівника правової та техніч­ної інспекцій праці – головного пра­вового інспектора праці ФПУ Ірини Сидоряк. Присутніх на зустрічі було поінформовано про право пра­цівників на об’єднання у профспіл­ки, про шляхи захисту трудових і профспілкових прав та про питан­ня, які має право вирішувати проф­спілковий комітет.

Як вважає Наталія Руденко, од­ним із таких важливих питань є, зокрема, захист житлових прав працівників підприємства. Так, за зверненням члена профспілки профспілковим лідером заводу було ініційовано проведення 15 бе­резня ц. р. зборів ( на них були при­сутні журналісти «ПВ») мешканців двох гуртожитків підприємства для привернення уваги керівни­цтва заводу та місцевої влади до необхідності проведення ремонту покрівлі та необґрунтованого збільшення розміру оплати за ко­мунальні послуги. Після зборів відповідне звернення було спрямо­ване до голови селищної ради, ви­рішення цього питання перебуває на контролі профорганізації.

Особливо важливим Наталія Ру­денко вважає питання громадсько­го контролю за дотриманням трудо­вих прав членів профспілки.

За її словами, останнім часом ке­рівництво заводу грубо порушує трудове законодавство та умови колдоговору: затримує виплату зарплати, не забезпечує працівни­ків спецодягом, не надає щорічних основних і додаткових відпусток, порушує порядок залучення праців­ників до роботи у вихідні дні, систе­матично затримує перерахування профкому профвнесків і коштів на культурно-масову та оздоровчу ро­боту. На підприємстві не приділя­ється належної уваги охороні праці. Минулого року в цеху заводу заги­нув працівник, але висновків не зроблено і заходів для недопущен­ня подібних випадків не вжито.

До речі, наявність цих та інших порушень було підтверджено ре­зультатами перевірки дотримання законодавства про працю та охоро­ну праці, яка за ініціативи та участі Федерації профспілок України про­водилася 5 квітня Головним управ­лінням державної служби України з питань праці у Київській області.

Працівники заводу розповіли «Профспілковим вістям» про пору­шення своїх профспілкових прав, тиск із боку керівництва з вимогою виходу з профспілкової організації, а також про те, хто і як їм погрожу­вав неприйняттям на роботу в ново­му сезоні та позбавленням заробіт­ної плати за листопад-грудень. На їхню думку, усе це створює на під­приємстві нервову обстановку, люди занепокоєні своїм майбутнім.

Виконувач обов’язків виконавчо­го директора заводу Олександр Сід­лецький відмовився телефоном дати коментарі журналістові «ПВ» і висловити власну точку зору щодо причини конфліктної ситуації на підприємстві.

P. S. З метою припинення тиску з боку власника та керівництва заво­ду на своїх колишніх колег та одно­сельців Наталія Руденко звільнила­ся з роботи, однак продовжує вико­нувати повноваження профспілко­вого представника на підприємстві.

Незважаючи на спроби робото­давця зруйнувати профспілкову ор­ганізацію, вона продовжує діяти на підприємстві. Справжній профлі­дер Наталія Руденко не має наміру припиняти захист трудових, соці­ально-економічних прав працівни­ків ПАТ «Саливонківський цукро­вий завод» і контролювати виконан­ня умов колективного договору. По­бажаємо їй успіху!

Тетяна РУБАН, «ПВ»

Фото Кирила ЛАТИШЕВА

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
ЛЮДМИЛА ДІДУРИК, адво­кат ЦК Проф­спілки працівни­ків АПК України:

«Ми вважаємо грубим порушен­ням прав профспілок здійснен­ня тиску на профспілкового лі­дера, який обстоює інтереси працівників. Профспілка також не збирається залишати на са­моплив справу щодо неперера­хування профспілкових внесків та допоможе профспілковому лідеру підприємства підготува­ти необхідні документи до суду».

Галина КАРНАТОВА, голова Київ­ської обласної профорганізації працівни­ків харчової та переробної промисловості:

«Люди мають відчути увагу та підтримку з боку проф­спілки, в лавах якої вони пе­ребувають. Вони повинні бути впевнені, що профспіл­ка їм потрібна, профспілка – це та організація, яка, незва­жаючи на тиск роботодавця, буде з цим боротися та об­стоювати їхні інтереси».

ІРИНА СИДОРЯК, заступник керівника правової та технічної інспекцій праці – головний пра­вовий інспектор праці ФПУ: «Статтею 12 ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяль­ності» визначено, що профспілка у своїй діяльності незалежна від роботодавців, їм не підзвітна і не підконтрольна. Втручання у її статутну діяльність забороняється. ФПУ засу­джує факт порушення профспілкових прав у ПАТ «Саливонківський цукровий завод» та за­лишатиме на контролі цю ситуацію. Про неї буде повідомлено органам влади та місцевого самоврядування, а також міжнародним органі­заціям. Що стосується первинки, то їй надава­тиметься вся необхідна правова, організаційна та інформаційна допомога».

29.04.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання