« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ЩОМІСЯЦЯ ДЕРЖАВА КРАДЕ У СТУДЕНТА 505 ГРИВЕНЬ

ЩОМІСЯЦЯ ДЕРЖАВА КРАДЕ У СТУДЕНТА 505 ГРИВЕНЬ Саме такою є різни­ця між прожитко­вим мінімумом із розрахунку на одну особу (1330 грн) і академічною сти­пендією студента вищого навчально­го закладу III–IV рівнів акредитації (825 грн).

НАПИСАНОГО СОКИРОЮ НЕ ВИРУБАЄШ

Минулого року норма щодо розміру академіч­ної стипендії була пропи­сана у п. 6 статті 62 Зако­ну України «Про вищу освіту» від 01.07.2014. До­слівно це звучало так: «Розмір мінімальної ака­демічної та соціальної стипендій для здобувачів освітніх ступенів вищої освіти не може бути мен­шим, ніж розмір прожит­кового мінімуму з розра­хунку на одну особу на місяць». Отже, керую­чись українським законо­давством, нинішня сти­пендія має становити 1330 грн.

Але реалії українсько­го студента геть інші:

СТИПЕНДІЯ=825 грн + індексація

ГАРАНТ НЕ ГАРАНТУЄ

Шукаючи справедли­вість, студентські проф­спілки звернулися до Президента України. Пе­тиція за номером 1450 на­була серед студентів по­пулярності, й необхідні 25 тисяч електронних голосів були зібрані швидко.

Офіційну відповідь га­ранта довго чекати не до­велося: «Поділяючи стур­бованість громадськості щодо порушеної пробле­ми, хочу зазначити, що у складні часи неоголоше­ної війни у цьому році нам вдалося зробити пев­ні кроки щодо підвищен­ня стипендій. Упевнений, що робота у цьому напря­мі буде продовжена і у наступному році». Отже, студентство України отримало «НІ», яке ви­кликало неабияке обу­рення і роздратованість у студентських колах.

 

«СПРОЩЕНО» СИСТЕМУ ГОЛОСУВАННЯ

Банківська картка або іденти­фікаційний код відтепер бу­дуть єдиним підтвердженням під час реєстрації на офіцій­ному сайті електронних пети­цій до Президента України www.petition.president.gov.ua.

Іще одна можливість достукати­ся до уряду через петиції набу­ває популярності. Кількість звернень на сайті зростає зі швидкістю світла. Громадяни Укра­їни, сподіваючись на розв’язання нагальних проблем, припали до мо­ніторів своїх комп’ютерів.

Здавалося б, уряд має бути задово­лений, адже основної мети досягну­то – у країні зменшилася кількість масових акцій протесту. Проте і тут маємо проблему – популярність де­яких петицій зростає такими тем­пами, що за них голосують занадто швидко.

Програмісти Адміністрації Прези­дента міркували шість діб. Стільки часу сайт був закритий на технічні роботи. Голосування та реєстрація виявилися неможливими. Тим ча­сом час, відведений на голосуван­ня, танув. Та чи варто дивуватися з цього приводу?

Насамкінець хочу зауважити, що для реєстрації на офіційному сайті електронних петицій до Президен­та України ви повинні неодмінно мати під рукою ідентифікаційний код чи банківську картку. Такі об­меження для громадян України за­провадили для забезпечення більш «прозорого» голосування.

 

ЧЕРГОВИЙ ФЕЙК ВІД ВЛАДИ

Зрозуміло, що елек­тронні петиції – це лише один із засо­бів привернути увагу чиновників і сус­пільства до конкретної проблеми. Адже петиція, що набрала понад 25 ти­сяч голосів, не має бути залишена без уваги з боку влади і має приводити до виникнення певних полі­тичних процесів. На ділі маємо ж – чергові відпис­ки і відверте небажання влади шукати шляхи ви­рішення проблем, пору­шених в електронних зверненнях.

Для профспілок першою ластівкою щодо ефектив­ності механізму взаємодії громадян із владою мала стати петиція щодо рей­дерських атак на санато­рій «Лермонтовський» із закликом до Президента України взяти це питання під свій особистий контроль для унеможливлен­ня знищення санаторію. У результаті Президент України визнав профспіл­ковий санаторій держав­ною власністю і доручив Міністерству юстиції розі­братися з цією пробле­мою. Хоча, нагадаю, саме Мін’юст і відбирає рейдер­ським способом профспіл­кову власність.

А що далі? На черзі – сту­дентська петиція № 1450. Понад 25 тисяч студентів в Україні вважають, що стипендію треба підвищу­вати, що, до речі, прописа­но в законі, поданому Уря­дом, прийнятому Верхо­вною Радою і підписано­му Президентом України. Та коли йде мова про соці­альні гарантії для грома­дян, представники влади чомусь завжди прикрива­ються війною.

 

САНКУР ТА ОСВІТЯН ЧЕКАЄ «ЖИТТЯ ПО-НОВОМУ»?

На фінішній прямій іще дві профспіл­кові петиції: пети­ція № 10961 «Від­новлення санаторно-ку­рортного лікування за ра­хунок коштів соціального страхування» і петиція № 12582 «Відновлення га­рантій, передбачених ст. 57 Закону України «Про освіту» щодо розмірів се­редніх посадових окладів освітян». Понад 6,5 млн профспілчан і не тільки чекатимуть відповіді та дій гаранта на найболючі­ші питання суспільства.

P.S.: Відмова Президента – ще не привід здаватися. «Лермонтовці» підготували шини для захисту санаторію, який уже не перший рік намагаються прибрати до рук «слуги на­роду». Не стоять осторонь АТОшники і небай­дужі одесити. Студенти активно обговорю­ють відмову Президента підвищити стипен­дії. Освітяни продовжують збирати підписи під своєю петицією. Та чи буде результат? Час покаже.

12.12.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання