« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ЦІЛЬ № 1: ПОДОЛАННЯ БІДНОСТІ

ЦІЛЬ № 1: ПОДОЛАННЯ БІДНОСТІ

17 жовтня уся світова спіль­нота відзначає Міжнарод­ний день боротьби з бідніс­тю, визначений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН, ухваленою 22 грудня 1992 року. У 2000 році Деклара­цією Тисячоліття ООН було визначено цілі розвитку до 2015 року, відомі як Цілі Розвитку Тисячоліття. Того ж року Україна приєднала­ся до Декларації Тисячоліт­тя. Подолання бідності є Ціллю № 1, встановленою для України Цілями Розвитку Тисячоліття.

За інформацією Департамен­ту захисту соціально-еконо­мічних прав апарату ФПУ, скорочення масштабів цього явища є одним із пріоритетних на­прямів діяльності профспілок, адже бідність як постійне джерело соціального напруження стримує розвиток України на шляху до до­сягнення європейських стандартів життя.

У 2015 році завершується термін, і Кабмін має звітувати про вико­нання Україною Цілей Розвитку Тисячоліття.

Україна та її народ вибороли пра­во на гідне життя, на європейське майбутнє та втілення в життя євро­пейських цінностей і стандартів.

Однак, підсумовуючи дії Уряду з виконання Цілей Розвитку Тися­чоліття стосовно подолання бід­ності, слід зазначити, що в країні так і не відбулося очікуваних пози­тивних змін: військовий конфлікт на сході країни, рецесія економіки, відсутність ефективних реформ, девальвація національної валюти, стрімке зростання цін на товари і послуги та відповідне багатократ­не підвищення комунальних тари­фів в умовах зростання заборгова­ності з виплати заробітної плати, знецінення розмірів основних дер­жавних соціальних стандартів та гарантій і надалі поглиблюють зу­божіння населення. Усе це є пору­шенням конституційного права громадян своєю працею заробити собі на достатній рівень життя.

Свобода від бідності – це не тіль­ки права людини. Насамперед – це обов’язок держави! Тому Міжна­родний день боротьби з бідністю – добра нагода активізувати зусилля органів влади, бізнесу, всього сус­пільства для подолання цього га­небного явища.

ФПУ закликає державу та бізнес бути соціально відповідальними, забезпечувати трудові права пра­цюючих – передусім своєчасно ви­плачувати гідну заробітну плату. Ефективна боротьба проти біднос­ті та злиденності неможлива без розвитку громадянського суспіль­ства, активної участі людей у при­йнятті рішень, зокрема щодо роз­поділу ресурсів, контролю за їх ви­користанням та викоренення корупції.

Бідність можна подолати лише щоденною працею в умовах зроста­ючої економіки. Тільки спільними зусиллями ми зможемо досягти ба­жаного – добробуту для кожної української родини!

 

РОЗБУДОВА СТАЛОГО МАЙБУТНЬОГО: ВИКОРІНИМО БІДНІСТЬ ТА ДИСКРИМІНАЦІЮ РАЗОМ

Боротьба з бідністю продо­вжує залишатись у центрі уваги Цілей Розвитку Тися­чоліття і розроблення по­рядку денного розвитку після 2015 року.

Цього року Міжна­родний день бо­ротьби з бідніс­тю має особливе значення з огляду на те, що він стане першим після офіційного при­йняття Цілей сталого розвитку Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй. У цій новій програмі розви­тку, призначеній для за­міни та перенесення на майбутнє цілей, сформу­льованих у Декларації тисячоліття, усі країни беруть на себе зобов’язання «покласти край бідності в усіх її формах і масштабах».

 

ПРОФСПІЛКИ ПРОТИ ВИОКРЕМЛЕННЯ УПРАВЛІНЦІВ ДЕРЖАВНОГО СЕКТОРУ В ЯКУСЬ ЕЛІТНУ КАСТУ

На засіданні Кабміну 7 жовтня було роз­глянуто проект ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо укла­дення контрактів окремими категорія­ми працівників суб’єктів господарю­вання державного сектору економіки».

В документі передба­чається внести змі­ни до закону про оплату праці таким чином, щоб поширити контрактну форму оплати праці не тільки на керів­ників державних підпри­ємств, а й на їхніх заступ­ників, а також на керівни­ків структурних підрозді­лів та їхніх заступників.

Ця норма виклика­ла заперечення з боку СПО об’єднань профспі­лок, про що зая­вив під час обго­ворення повно­важний представник профспілкової сторони – Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий: «Відпо­відно до запропонованої Мінекономіки норми, практично весь управлін­ський апарат акціонерних товариств, державних під­приємств переходить на особливу форму оплати праці. У СПО об’єднань профспілок з цього приво­ду є заперечення з деяких причин. Зокрема, як відо­мо, контрактна форма оплати праці застосову­ється у тих випадках, коли неможливо застосо­вувати звичайні форми трудового договору та оплати праці. Ми не вба­чаємо, що на державних підприємствах є якісь осо­бливі умови, при яких не­обхідно виділяти весь управлінський персонал в якусь окрему елітну кате­горію з особливою фор­мою оплати праці. Весь фонд оплати праці під­приємства наробляється зусиллями як персоналу управлінців, так і праців­никами, інженерами, фа­хівцями. Це сукупний ре­зультат їх праці. Бюро­кратія, як завжди, прагне досягти для себе кращих умов. Але таким чином у трудових колективах створюється внутрішній конфлікт, коли директор своїми наказами буде укладати контракти з ке­рівниками структурних підрозділів та їхні­ми заступника­ми, фактично призначаючи їм зарплату, роз­мір якої буде утаємничений від всіх учасників вироб­ництва, тоді як рядовим працівникам за їхню пра­цю платитимуть набагато менше.

Якщо потрібно заохочува­ти управлінців працюва­ти високоефективніше, то й зараз в єдиних прави­лах формування системи оплати праці є можливос­ті встановлювати на під­приємствах ті посадові оклади, які необхідні для матеріального стимулю­вання, при цьому не виокремлювати управлін­ців від трудового колек­тиву за формою оплати».

 

«НОБЕЛЬ» ЗА БІДНІСТЬ

Нобелівську премію з еко­номіки присудили за аналіз бідності та добробуту.

Лауреатом Нобелівської премії 2015 року з економі­ки став професор Прін­стонського університету (США) Ангус Ді­тон, який удостоєний нагороди «за аналіз спожи­вання, бідності та добробуту». «Його дослідження виявили важливі підводні камені при порівнянні масштабів бідності... Дітон також зробив внесок у знаходження найкращих шляхів порівняння добро­буту в контексті часу і країн», – наголошується в ре­лізі Нобелівського комітету.

 

 

18.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання