« на головну 18.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Профспілки критично оцінюють проект закону № 2983 «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань»

Профспілки критично оцінюють проект закону № 2983 «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань»

Прийняття ВР цього законопроекту у першо­му читанні спричинило різке невдоволення профспілкових організацій, оскільки документ запроваджує значні обмеження реєстрації профспілок, його норми вносять зміни у поря­док створення та організації діяльності проф­спілок, порушують засади внутрішньої демо­кратії, повідомляє прес-центр ФПУ.

«У разі схвалення цього законопроекту буде запроваджено зміни до чинного законодав­ства, що регулює ді­яльність профспілок, це є несуміс­ним з відповідними міжнародними трудовими стандартами та право­вими зобов’язаннями України», – за­значив у своєму коментарі заступ­ник Голови ФПУ Сергій Українець.

Зокрема, відповідно до закону профспілки для здійснення своєї ді­яльності будуть змушені проходити систему державної реєстрації, отри­муючи дозвіл від органів державної влади, а не повідомляти про неї, як це роблять сьогодні. Це порушення статті 2 Конвенції МОП № 87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію», згідно з якою праців­ники «…мають право створювати на свій вибір організації без попереднього на те дозволу, а також право вступати в такі організації».

На думку Сергія Українця, ав­тори законопроекту упустили той факт, що професійні спілки – це осо­бливий вид громадських об’єднань, діяльність яких захищена конвен­ціями МОП та вітчизняним законо­давством, а також не взяли до ува­ги рішення Конституційного Суду від 18 жовтня 2000 року, яким визна­но, що висування додаткових вимог з реєстрації профспілок рівнознач­но вимозі про попередній дозвіл на утворення профспілки. Конвенція МОП встановлює, що дозвіл на ді­яльність профспілки не потрібен – профспілки визначають свою ді­яльність на основі Статуту, і чин­ний закон про професійні спілки чітко встановлює, що профспілка набуває статусу юридичної особи з моменту схвалення нею Статуту.

Тобто передбачені законопроек­том № 2983 обмеження ускладню­ватимуть процес набуття профспіл­кою права юридичної особи, обмежуватимуть можливість профспі­лок вести колективні переговори й укладати колективні договори, тому що без статусу юридичної осо­би це неможливо.

Існують також інші суперечли­ві моменти законопроекту, в тому числі вимоги надавати різнопла­нову й надмірну інформацію про засновників профспілок. Сергій Українець акцентував на тому, що зазначений законопроект було вне­сено до порядку денного Верховної Ради і прийнято у першому читан­ні 14 липня ц. р. без попередніх кон­сультацій та обговорення з громад­ськістю та профспілками.

Враховуючи ці обставини, 30 лип­ня відбулася нарада СПО об’єднань профспілок, на якій було створено робочу групу з опрацювання пропо­зицій та змін до законопроекту.

31 липня відбулося засідання ро­бочої групи, яка напрацювала свої пропозиції для парламентських ко­мітетів, де законопроект готується до другого читання.

Нагадаємо, що попередньо про­позиції профспілок із категорич­ним протестом проти ухвалення та­кого законопроекту вже направле­но до Голови ВР, Уповноваженого з прав людини, Національного коор­динатора МОП в Україні. Позицію профспілок підтримано МКП, голо­ва якої Шаран Барроу звернулася до Мінсоцполітики та Голови ВР, а також надіслано звернення до МОП з пропозицією дати оцінку цим за­конодавчим новаціям щодо їх від­повідності Конвенціям МОП.

Слід зазначити також, що Уповноважений Верховної Ради України з прав людини надіслав до Коміте­ту Верховної Ради України з питань промислової політики та підприєм­ництва лист із пропозицією провес­ти круглий стіл для напрацювання узгоджених пропозицій, вироблен­ня спільної позиції під час підго­товки законопроекту до другого чи­тання за участю народних депутатів України, зокрема Комітету з питань промислової політики та підприєм­ництва, представників міністерств, Секретаріату Уповноваженого Вер­ховної Ради України з прав люди­ни, спільних представницьких орга­нів об’єднань профспілок та робото­давців, а також Національного коор­динатора Міжнародної організації праці в Україні. Крім того, Комітету запропоновано врахувати висловле­ні СПО об’єднань профспілок та Се­кретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини зауваження та пропозиції до згада­ного законопроекту під час його під­готовки до другого читання.

Федерація профспілок України вживає заходів щодо недопущення прийняття зазначеного законопро­екту в редакції першого читання.

 

ВЛАДО, НЕ ДОПУСТИ БЕЗЗАКОННЯ!

Біля будівлі Одеської обласної ради депутатів перед початком сесії ми­нулого тижня відбулося пікетування, організоване членами профспілки Одеської області. Підставою стала глибока стурбованість членів проф­спілки з приводу звернення проку­ратури регіону до Господарського суду Одеської області з позовом про позбавлення права власності та ко­ристування майном профспілок об­ласті та передачу будівлі Будинку профспілок у власність держави.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, зазначену бу­дівлю Одеська обласна рада профспілок придбала за 1 837 018 рублів, які було спла­чено з профспілкових внесків чле­нів первинних профспілкових орга­нізацій Одеської області.

Сам прецедент позбавлення влас­ника законно придбаного колек­тивного майна створює умови для ослаблення автономії профспілок в Україні, встановленої міжнарод­ним правом, Конституцією Украї­ни, та ліквідації захищеності проф­спілок від зовнішнього втручання, у т. ч. з боку державних органів.

У пікетуванні взяли участь понад 400 осіб, у т. ч. працівники санато­ріїв Одеси.

Зі зверненням членів профспілок Одеської області на адресу голови облас­ної ради можна озна­йомитися на сайті ФПУ fpsu.org.ua

 

ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ В УКРАЇНІ МАЄ СТАНОВИТИ 3,221 ТИСЯЧІ ГРИВЕНЬ

Про це у прес-центрі інформаційної агенції ГолосUA заявив голова Фонду загальнообов’язкового державного соціального страху­вання України на випадок безробіття, перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Водночас Мінфін озву­чив новий рівень зарплати та прожиткового мінімуму на наступний рік. Так, з 1 січня 2016 року планується встановити міні­мальну зарплату на рівні 1,378 тисячі гривень, а про­житковий мінімум – 1330 гри­вень. Про це йдеться у листі Мінфіну головним розпоряд­никам бюджетних коштів. У документі зазначено, що з 1 грудня 2016 року заплано­вано збільшити мінімальну зарплату з 1,378 тисячі гри­вень до 1,543 тисячі гривень.

На думку Сергія Кондрюка, український ринок праці став критично неплатоспромож­ним. «Доцільність виробляти товари та послуги втрачена, тому що переважна більшість українців не можуть їх купу­вати», – зазначив він.

Як повідомляє ГолосUA, пред­ставник профспілок наголо­сив, що з огляду на ситуацію, що склалася в Україні, про­житковий мінімум для пра­цездатної людини цього року має становити 3221 гривню. «Ця сума до копійки порахо­вана Мінсоцполітики та ско­ригована Федерацією проф­спілок України», – пояснив Сергій Кондрюк. При цьому він нагадав, що мінімальна зарплата в Україні сьогодні становить 1218 гривень.

«Багато українців не мають можливості заробити собі на життя, а отже, вони й не ви­трачають грошей на ринку, – заявив заступник Голови ФПУ. – Виходить замкнуте коло». Він також повідомив, що тіль­ки половина вакансій, запро­понованих Державною служ­бою зайнятості, гарантує зарплату близько рівня мінімаль­ної. «Таким чином, криза українського ринку праці пере­буває в такому стані, що йому потрібна вже не терапія, а ре­анімація... Політики, керівни­ки держави, Кабінету Міні­стрів або не хочуть чути про катастрофічну ситуацію на ринку праці, або свідомо уни­кають вирішення проблем», – заявив Сергій Кондрюк.

 

ПРО ВИКОНАННЯ РІШЕННЯ ТРУДОВОГО АРБІТРАЖУ

Для захисту конституційних прав трудівників на працю, достатній рівень життя та своєчас­не отримання заробітної плати СПО об’єднань профспілок відповідно до норм Закону Украї­ни «Про порядок вирішення колективних тру­дових спорів (конфліктів)» висунув вимоги, а в подальшому прийняв рішення про вступ у ко­лективні трудові спори (конфлікти) на націо­нальному рівні з Кабінетом Міністрів України та СПО сторони роботодавців.

Як повідомляє Де­партамент захисту соціально-економічних прав апара­ту ФПУ, вперше в історії укра­їнських правовідносин та соці­ального діалогу на вимогу профспілок відбувся Трудовий арбітраж на національному рівні з розгляду питання сто­совно відповідальності органі­зацій роботодавців за несвоє­часну оплату праці, який зобов’язав роботодавців вжити за­ходів щодо погашення забор­гованості з виплати зарплати.

На виконання рішення Трудо­вого арбітражу з розгляду ко­лективного трудового спору (конфлікту) між СПО об’єднань профспілок та СПО сто­рони роботодавців на націо­нальному рівні від 29.05.2015 № 3 СПО об’єднань профспі­лок 14 липня 2015 року роз­глянув питання «Про резуль­тати роботи примирних орга­нів та подальші дії СПО об’єднань профспілок» і запрова­див постійний моніторинг своєчасної виплати зарплати.

Відповідно до Рішення СПО об’єднань профспілок від 14.07.2015 № 24-1 СПО сторо­ни роботодавців на національ­ному рівні та Національній службі посередництва і прими­рення надіслано оперативну інформацію щодо заборгова­ності з виплати зарплати на підприємствах, що належать до сфери впливу Спільного представницького органу сто­рони роботодавців на націо­нальному рівні; на підприєм­ствах, що належать до держав­ної форми власності; на під­приємствах, що належать до комунальної власності, а також додаткову інформацію про під­приємства, на яких існує забор­гованість із виплати зарплати.

Ознайомитися з інформацією можна на сайті ФПУ fpsu.org.ua

22.08.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання