« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Передстрайк: ефективно відповідати викликам часу

Передстрайк: ефективно відповідати викликам часу

Якою має бути позиція профспілок у сучасних умовах, коли в країні різко по­гіршується рівень життя, зменшуються реальні зарплати та пенсії, швидкими темпами зростає заборгованість із виплати заробітної плати? Якими мають бути форми та методи дій профспілок, їх роль у підвищенні ефективності ви­рішення наболілих проблем, що турбують людину праці? Ці та інші актуаль­ні питання були головними під час консультативної наради щодо підготовчої роботи з організації попереджувальних акцій протесту, страйків, що відбу­лася 11 серпня. У заході взяли участь члени СПО об’єднань профспілок, ке­рівники членських організацій та структурних підрозділів ФПУ. Вів засідання перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, консультатив­на нарада відбу­лась у рамках ви­конання рішення СПО об’єднань профспілок «Про результати роботи примирних органів та по­дальші дії СПО об’єднань профспілок» від 14 липня 2015 року в частині здій­снення всеукраїнськими профспілками підготов­чої роботи з організації попереджувальних ак­цій протесту і проходи­ла у форматі «мозкового штурму».

Відкрив нараду пер­ший заступник Голо­ви СПО об’єднань проф­спілок, заступник Голо­ви ФПУ Сергій Кондрюк, який охарактеризував соціально-економічну ситу­ацію в Україні, стан забез­печення конституційних, соціально-економічних та трудових прав членів профспілок, поділився власним баченням мож­ливого розвитку подій та сценаріїв подальшого на­ступу профспілок з метою захисту законних прав та інтересів людини праці.

Торкнувшись пробле­ми можливого загострен­ня восени соціально-економічної ситуації у країні, Сергій Кондрюк наголосив, що профспіл­кам необхідно вже зараз ретельно підготуватися до цього, бути в авангарді працівників. Та для цьо­го треба знати їхні дум­ки та настрої. «Страйк – це не єдиний захід впли­ву на владу, щоб змусити її поважати людину пра­ці, проводити адекватну соціальну політику, – за­уважив він. – Готуючись до страйків, ми маємо та­кож шукати альтернатив­ні форми і методи громад­ського впливу».

Одне з головних запи­тань – до чого готувати­ся профспілкам у вересні-жовтні? До погіршення соціально-економічної ситуації та соціального вибуху, страйку чи соці­ального діалогу?

Що треба зараз робити профспілковим коміте­там, профспілковому ак­тиву? Проводити моніто­ринг заборгованості із ви­плати зарплати – нині 300 тисяч (!) українців мають справу із заборгованістю, що є грубим порушенням конституційного права на гідний рівень життя. Галу­зеві та регіональні проф­спілки мають організову­вати навчальні семінари з питань права трудівників на страйк та розповідати про його практичне вті­лення у життя. Треба ви­вчити питання, які новіт­ні загрози слід очікувати цього та наступного року, бути готовими до соціаль­них вибухів та використа­ти широкий спектр захо­дів впливу на владу.

У виступі Сергія Кон­дрюка, учасників нара­ди пролунали конкретні, конструктивні пропози­ції, які допоможуть сфор­мувати «дорожню карту» дій профспілок для забез­печення прав та інтересів працюючої людини.

Так, керівник Департа­менту міжнародної робо­ти апарату ФПУ Василь Шилов проінформував про досвід проведення акцій протесту, зокрема страйків, в країнах Євро­союзу. Особливу увагу він приділив законодавчому забезпеченню цієї сфери в Європі та в Україні.

Заступник голови Кон­федерації вільних проф­спілок України Анатолій Акімочкін акцентував увагу на ретельній під­готовці таких акцій, як страйки. Він зауважив, що в українському зако­нодавстві дуже багато «бі­лих плям» у цій сфері, і це на користь владі та робо­тодавцям, а не простим працівникам.

Заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий розповів про хід та підсумки опи­тування членів профспі­лок щодо подальших дій ФПУ в разі ігнорування Урядом Вимог профспі­лок, яке проводилося на виконання рішення Пре­зидії ФПУ від 5 лютого 2015 року.

Про необхідність та важливість соціальної ідеології для профспілок говорив голова Профспіл­ки атестованих праців­ників органів внутріш­ніх справ України Анато­лій Онищук. Він закликав більш активно та жорстко вести діалог з владою та роботодавцями. Та головне, впевнений він, – це ін­формаційне забезпечення дій та акцій профспілок, адже люди мають знати, хто справді є захисником їхніх прав та інтересів.

Питання, як готувати­ся та проводити страйк, стали головними у ви­ступі заступника голови Профспілки трудящих металургійної та гірни­чодобувної промисловос­ті України Олександра Рябка. Він вважає, що проводити страйк тільки в одній галузі малоефек­тивно, треба, якщо до цьо­го дійде, організовува­ти всеукраїнську акцію. Крім того, Олександр Рябко запропонував про­вести всеукраїнські збо­ри керівників профкомів великих підприємств, на яких окреслити майбут­ні дії.

На нараді зі своїми про­позиціями також висту­пили заступник голови Профспілки працівників вугільної промисловос­ті України Валерій Мам­ченко, керівник управлін­ня соціального діалогу та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ Олена Лобченко, ві­домий політолог Юрій Буздуган та ін.

Було вирішено продо­вжити консультації.

 

ГОЛОВА ФПУ ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ ЗУСТРІВСЯ З ГЛАВОЮ АП БОРИСОМ ЛОЖКІНИМ

Відбулася робоча зустріч Голови Спільного представницького органу об’єднань проф­спілок, Голови Федерації профспілок України Григорія Осового з Главою Адміністрації Пре­зидента України Борисом Ложкіним.

Зустріч було ініційовано на виконання рішень Ради ФПУ і СПО об’єднань профспілок, пов’язаних із необхідністю подолання кри­тичного стану в соціально-трудовій сфері та прийняття відпо­відних законодавчих і управлін­ських рішень.

Під час розмови Григорій Осо­вий акцентував увагу на зонах високої соціальної напруги в трудових колективах, що останнім часом набувають усе більших масштабів. Серед них, зокрема, зростання безробіт­тя, заморожування зарплат, пенсій та соціальних виплат, багаторазове підвищення цін і тарифів, збільшення боргів із зарплат – за останніми дани­ми, сума заборгованості сягну­ла 1 млрд 900 млн грн.

Глава АП взяв до уваги інфор­мацію та оцінку профспілками ситуації, що склалася у сфері праці і трудових відносин. Він з великою увагою поставився до законодавчих пропозицій, які підтримані профспілками і подані до ВР, та запевнив, що в АП ці питання буде вивчено і взято до уваги.

Досягнуто домовленості, що зустрічі в робочому форматі між керівництвом АП і ліде­рами профспілок будуть про­довжені.

 

РЕАЛІЗАЦІЯ УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ЄС: ПІДВИЩУВАТИ РОЛЬ ПРОФСПІЛОК

Актуальні питання підготовки фінальної части­ни рекомендацій Агентства модернізації Украї­ни у сфері інтеграції з ЄС, можливість реалізації перших пілотних проектів, а також участь і роль профспілок у цій важливій справі обговорено під час зустрічі керівництва ФПУ з технічним ди­ректором одного із секторальних напрямів АМУ др. Петрою Ерлер та експертом АМУ Гернатом Престцельским, яка відбулася на їхнє прохання 6 серпня, повідомляє прес-центр ФПУ.

З профспілкової сторони у зустрічі взяли участь в. о. Голови ФПУ Воло­димир Саєнко, заступ­ник Голови ФПУ Сергій Кон­дрюк, співробітники апарату Федерації.

Захід відбувся у рамках здій­снення профспілками громад­ського контролю за реалізаці­єю Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Тому, зрозумі­ло, і теми для обговорення торкалися тих проблем, які за­раз турбують членів профспі­лок, усіх працівників України.

Під час зустрічі обговорено перспективи розвитку вітчиз­няної економіки та ринку праці у зв’язку із набуттям чинності 1 січня 2016 року Договору про зону вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. Представники профспілок проінформували експерта АМУ про соціально-економічну ситуацію в Україні та дії ФПУ, її членських органі­зацій щодо захисту законних прав та інтересів працівників.

Зокрема, було презентовано позицію профспілок стосовно низки соціальних законопро­ектів, ініційованих профспіл­ками, але досі не проголосо­ваних у парламенті. Йшлося про те, що за відсутності в кра­їні реального соціального діа­логу всі спроби СПО об’єднань профспілок, ФПУ, її членських організацій «достукатися» до влади так і залишилися без адекватної реакції.

15.08.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання