« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Володимир Гройсман – за залучення профспілок до процесу напрацювання законопроектів

Володимир Гройсман – за залучення профспілок до процесу напрацювання законопроектів

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман висловлюється за залу­чення профспілок до процесу напрацювання законопроектів, які необхідно прийняти для врегулювання ситуації у сфері соціального захисту населення в умовах підвищення тарифів та цін. Про це Голова Парламенту сказав під час зустрічі з керівниками всеукраїнських профоб’єднань і профспілок 15 червня, які, у свою чергу, озвучили пропозиції, сформульовані у листі до Уряду, пові­домляє офіційний веб-портал ВРУ.

Зокрема, профспілки напо­лягають на необхідності економічного обгрунтуван­ня тарифів, індексації гро­шових доходів населення з огляду на інфляційні процеси, на­гальній потребі приділити увагу проблемам молоді у питанні пра­цевлаштування. Лідери профспілок заявили, що профспілки нині відлу­чені від політичних процесів, по­збавлені можливості брати участь у здійсненні реформ.

У цьому контексті Голова Верхо­вної Ради наголосив, що сьогодні «треба почути голос профспілок та напрацювати збалансовані рішен­ня, які актуальні і на часі». При цьо­му він застеріг від надмірної полі­тизації цього процесу.

«Соціальна політика – похідна від стану економіки. Потрібно ро­бити все для її розвитку, – зазна­чив очільник Парламенту. – Ключ до вирішення проблем – створення нових робочих місць». Високопоса­довець також наголосив на необхід­ності працювати разом на підставі чітких прогнозів щодо функціону­вання економічного сектору та тен­денцій у сфері ціноутворення.

Володимир Гройсман вважає, що «надійним шляхом розвитку краї­ни є децентралізація врядування, зокрема, фінансова».

Голова Парламенту доручив створити у ВР робочу групу за учас­тю представників профспілок для напрацювання та закріплення на законодавчому рівні механізмів створення нових робочих місць. Він запевнив, що «якість роботи Верхо­вної Ради значно вища, ніж раніше, і що сьогодні депутати характери­зуються високим рівнем конструк­тивності».

Керівник Парламенту вважає, що законодавчі ініціативи, на ухва­ленні яких наполягають профспіл­ки, мають бути ретельно проана­лізовані профільними комітета­ми з метою підвищення їх якості і визначення черговості розгляду у ВР. «Слід визначити перелік пи­тань і законів, необхідних для вре­гулювання ситуації. Маємо спіль­но визначити відповідь на потре­би людей, і ця відповідь має бути адекватною, – заявив він. – Треба об’єднатися і ухвалити неангажова­ні рішення, вибудовувати якісний діалог».

За підсумками зустрічі, у якій взяли участь лідери і представни­ки усіх депутатських груп та фрак­цій, міністр соціальної політики, заступник міністра фінансів, Го­лова Верховної Ради дав низку до­ручень щодо залучення профспіл­кових організацій до процесу під­готовки законодавчих актів у соці­альній сфері.

 

7 ВИМОГ ПРОФСПІЛОК ДО УРЯДУ ТА ВЕРХОВНОЇ РАДИ

15 червня в Інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася прес-конференція на тему «7 вимог профспілок до Уряду та Вер­ховної Ради», повідомляє прес-центр ФПУ.

Перед журналістами ви­ступили Голова Феде­рації профспілок Украї­ни Григорій Осовий, його заступник, керівник анти­кризового профспілкового штабу Сергій Кондрюк, голова Конфедерації вільних проф­спілок України Михайло Воли­нець, голова Профспілки пра­цівників машприладбудуван­ня Анатолій Кубраченко, голо­ва Профспілки працівників держустанов України Тетяна Нікітіна, голова Всеукраїнсько­го профспілкового об’єднання «Єдність» Анатолій Онищук.

Григорій Осовий, зокрема, ак­центував на тому, що проф­спілки – як захисники трудо­вих прав та інтересів найма­них працівників – тривалий час намагаються достукатися до Уряду, Президента і Верхо­вної Ради, тим часом Урядом не зроблено жодного кроку для індексації пенсій і зарплат, тож саме Верховна Рада – як обрана народом представ­ницька влада – має відреагу­вати на вимоги профспілок.

Профспілки наполягають на зниженні тарифів на газ для населення, на індексації пен­сій і зарплат з урахуванням рівня інфляції.

Сергій Кондрюк докладно зупинився на причинах, че­рез які профспілки вимушені виходити на пікети. Він за­значив, що в нинішніх еконо­мічних умовах легально пра­цювати немає сенсу, тому зарплата є дуже низькою, до того ж на деяких підприєм­ствах її місяцями не виплачу­ють. Кричущою є проблемою скорочення робочих місць: мільйони українців втратили можливість заробляти собі на життя. Людей поставили в умови, коли їм нічого не ли­шається, як виїжджати на за­робітки за кордон. Прикро, що до таких кроків змушені вдаватися молоді люди.

Незадовільним є рівень соці­ального діалогу, відтак – не укладено Генеральну угоду на новий строк, не знайдено ме­ханізму врегулювання колек­тивного трудового спору, до якого вступили профспілки з Урядом і роботодавцями.

Більше читайте на сайті ФПУ fpsu.org.ua

20.06.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання