« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Продовжуємо правозахисну співпрацю в оновленому форматі

Продовжуємо правозахисну співпрацю в оновленому форматі

У рамках реорганізації системи державного управління Постановою Кабіне­ту Міністрів України від 8 квітня 2014 року № 442 об’єднано Державну службу праці й Державну службу гірничого нагляду та промислової безпеки України.

Протягом 10 міся­ців сторони со­ціального діа­логу працюва­ли над підго­товкою Положення про нову об’єднану Державну службу України з питань праці, в якому після три­валих дискусій відновле­но обмежені раніше по­вноваження органів дер­жавного нагляду в сфері праці, передусім вільно­го доступу до виробни­чих, службових, адміні­стративних приміщень і об’єктів виробництва та проведення перевірок від­повідно до вимог закону без попереднього повідо­млення, в будь-яку робочу годину доби фізичних та юридичних осіб, які вико­ристовують найману пра­цю. Це відповідає нормам ратифікованих Україною конвенцій № 81 та № 129 МОП про інспекцію пра­ці. Положення затвердже­но Постановою Уряду від 11 лютого 2015 року № 96 з урахуванням позиції профспілок.

За ініціативою Федера­ції профспілок України 31 березня відбулася кон­сультативна зустріч гру­пи профспілкових ліде­рів Спільного представ­ницького органу всеукра­їнських профспілкових об’єднань з керівництвом служби. Сторона Держпраці була представлена головою Романом Черне­гою, заступником голови Держгірпромнагляду Сте­паном Дунасом, фахівця­ми відомства.

З боку профспілок участь у заході взяли за­ступник Голови ФПУ Сер­гій Українець, перший за­ступник голови Профспіл­ки працівників вугільної промисловості України Валерій Мамченко, за­ступник голови Профспіл­ки трудящих металургійної і гірничодобув­ної промисло­вості України Олександр Ряб­ко, перший за­ступник голови Профспілки за­лізничників та транспортних будівельників України Михай­ло Сенчак, ке­рівник депар­таменту охоро­ни праці ФПУ Юрій Андрієвський, за­ступник керівника депар­таменту правового захис­ту ФПУ Ірина Сидоряк.

У ході обміну думками профспілковці вислови­ли глибоку стурбованість ситуацією, що склалася в Україні щодо порушен­ня трудових прав праців­ників. На сьогодні, за да­ними державних органів, поза захисною дією тру­дового законодавства пе­ребувають 4,5 млн грома­дян, праця яких викорис­товується без оформлення трудових відносин.

Трудові договори під­міняються сурогатни­ми формами, такими як цивільно-правові угоди, оформлення працівни­ків суб’єктами підприєм­ницької діяльності, за­стосування аутсорсингу. Близько 200 млрд грн за­робітної плати виплачу­ється нелегально без спла­ти податку та єдиного со­ціального внеску, втричі зросла заборгованість із заробітної плати. Масово приховуються факти вироб­ничого трав­матизму, в 2014 році впер­ше за остан­ній час через обмеження пе­ревірок зрос­ла кількість виробничих травм із смер­тельним на­слідком.

Наведені дані свідчать про стрімке по­гіршення ситуації у сфе­рі дотримання трудових прав, у тому числі чле­нів профспілок. Однією з основних причин такої ситуації стало фактичне позбавлення законодав­цем державних інспекто­рів праці права виконува­ти свою роботу в трудових колективах у 2014 та 2015 роках.

«Масштаби правопору­шень у сфері праці потре­бують активного спільно­го реагування як органів державного нагляду, так і громадського контролю профспілок», – наголосив заступник Голови ФПУ Сергій Українець. Він та­кож зазначив, що проф­спілки доклали багато зу­силь у боротьбі за збере­ження і повноцінне функ­ціонування в Україні ор­ганів державного нагля­ду, відновлення їх повно­важень у відповідності до міжнародних зобов’язань України.

Керівники Держпраці з перших уст отримали ін­формацію про стан дотри­мання трудових прав та проблеми правозахисної роботи профспілок у про­відних галузях економіки країни: вуглевидобуван­ні, металургії, на тран­спорті.

Учасники заходу об­говорили низку актуаль­них питань, зокрема щодо координації державно­го нагляду і громадсько­го контролю профспілок у сфері праці й охорони пра­ці, необхідності оновлен­ня Угоди про співробіт­ництво між Держпраці і ФПУ, перспектив забезпе­чення діяльності органів служби в повній відповід­ності до норм конвенцій № 81 і № 129 МОП, участі представників профспі­лок у роботі дорадчих ор­ганів Держпраці, коорди­нації інформаційної робо­ти та сприяння навчанню інспекторів праці проф­спілок, інших представни­ків профспілкових органі­зацій з охорони праці й т. ін. Сторони наголосили на необхідності тісної співпраці органів державного нагляду та профспілкових організацій, особливо на рівні трудових колекти­вів, для гарантованого за­безпечення законних тру­дових прав, збереження життя і здоров’я працівни­ків під час виконання тру­дових обов’язків.

Насамкінець Роман Чер­нега зазначив: «Впевне­ний, що спільними зусил­лями ми налагодимо ефек­тивний механізм роботи. Основне завдання для нас сьогодні – щоб наша робо­та полегшила трудову ді­яльність згідно з нормами чинного законодавства та захистила пересічного гро­мадянина України на робо­чому місці».

Учасники зустрічі до­мовилися про підготов­ку Угоди про співпрацю та створення спільної ро­бочої групи для розроб­ки пропозицій Уряду з на­гальних питань.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

Охорона праці очима дітей Чернігівщини

Дитяча творчість може стати не тільки простором для втілення оригінальних мис­тецьких ідей, а й дієвим механізмом профі­лактики травматизму та виховання культури безпечної праці на виробництвах у підроста­ючого покоління.

Віталій КОПИШ

Це переконливо демон­струє Всеукраїнський конкурс дитячого ма­люнка «Охорона праці очима дітей», що вже не один рік користується неабиякою популярністю серед учнівської молоді Чернігівщини. 27 бе­резня в Навчально-методичному центрі профспілок було оголошено результати черго­вого творчого змагання.

Члени оргкомітету відібрали найкращі дитячі роботи та спільним рішенням визначили імена переможців обласного етапу конкурсу в кожній віко­вій категорії. Активну участь у творчих змаганнях взяли учні загальноосвітніх та позашкіль­них навчальних закладів у трьох вікових категоріях, пере­можцями в яких стали:

– перша група: автори робіт віком від 6 до 10 років (Ігор Доценко, 9 років, Чернігівська спеціалізована ЗОШ Іступеня № 36, назва малюнка «Як розбити яєчко і вижити»);

– друга група: автори робіт ві­ком від 11 до 14 років (Лілія Гаєва, 13 років, ЗНЗ № 29 м. Чернігова, назва малюнка «Працю хлібороба поважай, правила безпеки знай»);

– третя група: автори робіт ві­ком від 15 до 18 років (Вале­рія Луговська, 15 років, ЗОШ № 20 м. Чернігова, назва ма­люнка «Дари людям»).

 
 

З турботою про трудові колективи

Небагато підприємств сьогодні можуть по­хвалитися своєчасною виплатою заробітної плати, пільговим харчуванням і відпочин­ком, безкоштовним лікуванням співробіт­ників та активною культурно-масовою ді­яльністю. Усе це працює та виконується на харківському заводі «Електроважмаш».

Вікторія ЗОВА

м. Харків

Днями відбулася кон­ференція трудового колективу заводу з підбиття підсумків виконання колективного до­говору в 2014 році й укладен­ня нового на 2015–2017 роки.

Як зазначив директор заводу Володимир Глушаков, «керів­ництво та профспілковий ко­мітет працюють з повною від­дачею сил, щоб наше підпри­ємство могло розвиватися й далі». За словами директора, незважаючи на складну еко­номічну ситуацію в країні, на заводі вона стабільна, збіль­шується кількість замовлень та контрактів, і з 1 квітня в основних цехах буде повно­цінний робочий тиждень.

Голова профкому заводу Ва­силь Канунніков зауважив, що в новому колдоговорі, як і по­передньому, який визнаний кращим серед підприємств ма­шинобудування в Україні, збе­режено всю соціальну програ­му. Це пільгове оздоровлення та санаторне лікування праців­ників, пільгове харчування, культурно-масова та спортивна робота. Він також підкреслив, що зарплата на «Електроваж­маші» виплачується вчасно і стабільно, в той час як на бага­тьох підприємствах Харківської області існує заборгованість. «Всі розділи колдоговору вико­нуються, і керівництво підпри­ємства не боїться брати на себе відповідальність за до­бробут робітників і виконувати всі соціальні зобов’язання», – додав Василь Канунніков.

Директор заводу повідомив, що адміністрація та профорга­нізація «Електроважмашу» продовжують піклуватися про пільговий відпочинок трудя­щих. Так, у 2015 році працівни­ки підприємства та їхні діти зможуть відпочити на базах Азовського і Чорного морів за цінами 2014 року. Минулоріч кожен п’ятий електроважмаші­вець і діти працівників оздоро­вилися на морі та в дитячих та­борах. Невипадково первинку заводу «Електроважмаш» було відзначено грамотами «Краще оздоровлення дітей у 2014 році» від Федерації профспілок України й Об’єднання профспі­лок Харківської області.

На заводі також існує традиція заохочувати кращих працівни­ків, присвоюючи їм звання «Кращий працівник року» та «Почесний електроважмаші­вець» із виплатою грошових винагород. На підприємстві мотивують персонал і не забу­вають про його ветеранів.

11.04.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання