« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Україна має колосальний потенціал для співробітництва з Європою

Україна має колосальний потенціал для співробітництва з Європою

У Відні (Австрія) пройшов міжнародний форум «Україна завтра», орга­нізований Федерацією роботодавців України за участі профспілок, впли­вових бізнесменів та по­літиків з України, Австрії, Великої Британії, Німеч­чини, Польщі, Франції.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, мета форуму – налаго­дження діалогу з європей­ськими країнами для отри­мання підтримки в питаннях прове­дення реформ, відновлення економі­ки України та залучення необхідних для цього інвестиційних ресурсів.

У роботі форуму «Україна за­втра» взяв участь та виступив го­лова Профспілки авіабудівників України Ярема Жугаєвич. У своєму виступі 3 березня він сказав: «Проф­спілки України, які є складовою єв­ропейського профспілкового руху, дуже стурбовані тією економічною та соціальною ситуацією, що скла­лася зараз в Україні. Напевно, це один з найскладніших періодів в історії незалежної України.

Під впливом внутрішніх і зо­внішніх чинників відбувається ка­тастрофічне падіння рівня життя, продовжують загострюватись кри­зові явища на ринку праці, спосте­рігається катастрофічне падіння зайнятості.

За офіційною статистикою, нині економічно активне населення ста­новить 18 мільйонів, однак тільки 8 мільйонів українців мають постій­ну роботу. Потребує невідкладно­го вирішення питання працевлаштування тимчасово переміщених осіб із зони військового конфлік­ту на Сході. Самостійно Україні без донорської допомоги з цією ситуа­цією важко впоратися. Ми очікуємо від Євросоюзу, з ким Україна уклала Угоду про асоціацію, пришвидшення проведення донорської конференції.

Ще одна критична проблема на ринку праці – це поширення неле­гальної зайнятості – без юридично­го оформлення трудових відносин, тобто абсолютно безправні та без на­лежного соціального захисту працю­ють 4,6 мільйона громадян. Детініза­ція цієї сфери праці, на чому рішуче наполягають профспілки, дозволи­ла б не вдаватися до таких жорстких заходів бюджетної економії, як це зараз робить Уряд, викликаючи сус­пільне невдоволення і протести.

Шановні учасники Форуму!

Ми чудово усвідомлюємо, що для стабілізації економічної ситу­ації, окрім залучення зовнішніх інвестицій, потрібно значно під­няти платоспроможність населен­ня, щоб вироблені товари і послуги було кому споживати. Мені приєм­но чути у виступі Голови Федера­ції роботодавців України, що зарплата українців повинна бути гід­ною. Сьогодні в Україні найнижча середня зарплата в Європі – близь­ко 100 євро на місяць. Це неприпус­тимо для європейської країни, де зарплата – це важливий інвести­ційний ресурс, що спрямовується на освіту, медицину, житлове бу­дівництво, туризм, оздоровлення.

Надмірна девальвація націо­нальної валюти, падіння промис­лового виробництва, особливо на Донбасі – індустріальному центрі України, викликає напругу в сус­пільстві та позначається на рівні життя людей.

Людям потрібна робота і ста­більність. Людям не потрібна ві­йна. Необхідно шукати мирне вирі­шення подій на сході та розпочати реформи, на які давно очікує укра­їнське суспільство. Тим більше, що Україна так багата природними ре­сурсами і талановитими людьми.

Ми однозначно поділяємо стур­бованість своїх соціальних парт­нерів – роботодавців в оцінці си­туації в Україні. І підтримуємо їх пропозиції щодо виправлення ста­новища стосовно налагодження конструктивного соціального діа­логу з владою. У нас сьогодні одна задача – збереження підприємств і робочих місць. Ми вважаємо, що продуктивна зайнятість – це осно­ва благополуччя наших співвітчиз­ників і країни в цілому.

Ми і Федерація роботодавців України звертаємося до європейських країн за підтримкою. У першу чер­гу, нам потрібні знання і досвід ре­формування країн Східної Європи. Реформи, проведені в Німецькій Демократичній Республіці, Поль­щі, продемонстрували, що реформи можливі. Головне – об’єднати на­вколо цього суспільство...

Я очолюю Профспілку авіабудів­ників України, що об’єднує близько 70 тисяч працюючих у високотехно­логічній і «красивій» галузі. Незва­жаючи на непрості до цього часу умови господарювання в Україні, завдяки керівникам підприємств, тобто роботодавцям, і Профспілці галузі вдалося зберегти авіабуду­вання. Це сьогодні одна з найбіль­ших машинобудівних галузей у країні. Україна входить в десятку світових авіакосмічних країн сві­ту, які мають замкнутий цикл про­ектування і виробництва літаль­них апаратів різного призначен­ня. В Україні впевнено працюють київське літакобудівне Держав­не підприємство «Антонов», запо­різьке моторобудівне акціонерне товариство «Мотор Січ», харків­ська агрегатобудівна корпорація «ФЕД», десятки інших підприємств і конструкторських бюро, що ство­рюють і виготовляють по коопера­ції необхідні авіаційні агрегати та обладнання. Галузь готова сьогод­ні до широкого співробітництва з авіаційними фірмами Європи. Ми розуміємо, що це принесе нашим робітникам і хорошу роботу, і гід­ну зарплату. Це також вигідно і Єв­ропі, тому що в наш вік великих швидкостей в обміні інформацією, необхідності частого і швидкого пе­реміщення по континентах людей, різноманітної продукції альтер­нативи літакам немає. Літаків по­трібно все більше і різних. А тому залучення українських авіабудів­ників до солідарної участі у євро­пейській кооперації з виробництва літаків прийде всім на користь.

Досягнення українських авіабу­дівників навіть у нинішніх реаліях України дозволяє мені впевнено за­являти в розмові з партнерами, що кожний, хто хоч що-небудь зробить для української авіапромисловості – приречений на успіх!

Я впевнений, що такий же коло­сальний потенціал для співробіт­ництва з Європою є і в інших галу­зях економіки України!

У Федерації профспілок України, яку я також представляю, є теж ба­гато пропозицій у сфері розвитку ту­ризму і курортів. Сподіваюсь, вони теж найдуть своє позитивне вирі­шення в нашій подальшій співпраці на основі рішень нашого Форуму...

Вважаємо, що першим кроком на шляху відродження нашої дер­жави має стати відновлення симво­лу нової ери в історії України – Бу­динку профспілок на Майдані Не­залежності.

Профспілки готові надавати свою підтримку Агентству модер­нізації України. Ми також готові надавати всю інформацію про люд­ський капітал, трудові ресурси, які є в Україні.

При налагодженні нашої робо­ти, я впевнений, наші масштаб­ні спільні проекти дозволять нам принести мир на всьому Європей­ському континенті на довгі роки. При цьому люди будуть отримува­ти гідну зарплату – таку, яку вони по праву заслуговують...

Користуючись нагодою поспіл­куватися з елітою українських робо­тодавців, котрі тут присутні, хочу ще раз від себе, як представника профспілок сфери виробництва і по­слуг, засвідчити мою велику пова­гу до Вас, підтвердити своє бажан­ня конструктивно співпрацювати. Оскільки я виходець з авіапромис­ловості, то використаю такий авіа­ційний європейський термін, як «пеленг». Роботодавці та профспіл­ки зобов’язані впоратися з нашими спільними задачами з реформуван­ня української економіки на краще. Разом. Ви, як ведучі, попереду, а ми, як відомі, за Вами в лівому чи пра­вому пеленгу трохи позаду, підтри­муючи і підстраховуючи Вас!

Хочу особливо подякувати на­шим зарубіжним друзям, які відгук­нулись у важкий для України час і простягнули руки для допомоги!»

 

ПРАЦІВНИКАМ – ГІДНІ УМОВИ ПРАЦІ

Профспілки вимагають відображення у тек­сті Генеральної угоди на новий строк гаран­тій забезпечення гідних умов праці. Такий висновок можна зробити, аналізуючи низ­ку конкретних та конструктивних пропози­цій, які представники Федерації профспілок, її членських організацій внесли 10 березня на засіданні тристоронньої робочої групи з опрацювання підрозділу «Умови праці» роз­ділу ІІ Генеральної угоди. У заході взяв участь заступник Голови ФПУ Сергій Українець.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, цю ро­бочу групу було створено відповідно до домовленос­тей, досягнутих на засіданні Спільної робочої комісії для ведення колективних пере­говорів і підготовки проекту Генеральної угоди на новий строк, що відбулася 23 лютого.

Нагадаємо, що під час засі­дання була визначена попе­редня структура Генеральної угоди, яка складається із трьох основних розділів:

– Розділ І. «Підвищення кон­курентоздатності національ­ного виробника та забезпе­чення зростання зайнятості».

– Розділ ІІ. «Умови, оплата та охорона праці».

– Розділ ІІІ. «Соціальний діа­лог».

Сторони соціального діалогу в ході дискусії вирішили утво­рити робочі групи з підготов­ки окремих розділів Гене­ральної угоди. Секретаріату СРК доручено опрацювати пропозиції сторін соціально­го діалогу щодо персональ­ного складу робочих груп із визначенням керівника групи та його заступника. Крім того, було прийнято рішення, що до 12 березня поточного року робочі групи нададуть результати напрацювань щодо змісту та наповнення розділів проекту Генеральної угоди. Узагальнені пропози­ції розглядатимуться на на­ступному засіданні Спільної робочої комісії, яке плануєть­ся провести 16 березня.

Під час засідання представ­ники сторін профспілок, ро­ботодавців та Уряду обгово­рили кожний пункт проекту Генеральної угоди на новий строк, що стосувався питань умов праці. За пропозицією заступника Голови ФПУ Сер­гія Українця, на порядок ден­ний заходу було винесено та­кож питання охорони праці, яке є важливою складовою поняття «умови праці».

Після жвавої та гострої диску­сії тристороння робоча група виробила рекомендації до цього підрозділу проекту Ге­неральної угоди.

15.03.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання