« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Антисоціальний закон – прийнято

Антисоціальний закон – прийнято

Верховна Рада України 2 березня піз­но ввечері з п’ятої спроби проголосува­ла за внесення змін до пенсійного за­конодавства. За ухвалення урядового законопроекту № 2212, яким значно по­гіршується матеріальне становище пра­цюючих пенсіонерів, проголосувало 238 депутатів: більшість фракції партії «Блок Петра Порошенка», фракції Політичної партії «Народний Фронт», фракції По­літичної партії «Об’єднання «САМОПО­МІЧ», фракції Радикальної партії Олега Ляшка. До них приєдналася частина по­зафракційних депутатів.

Законодавчий акт набуде чинності вже з 1 квітня 2015 року.

«З першого дня реє­страції цього законопро­екту у Верховній Раді, а також під час попереднього його обго­ворення у профільному парла­ментському комітеті профспіл­ки критикували наміри Уряду позбавити заробленого однієї із найнезахищеніших верств на­селення – пенсіонерів, – проко­ментував рішення парламенту Голова ФПУ Григорій Осовий. – Усе своє життя ці люди сумлін­но працювали, значна частина з них – у шкідливих для здоров’я умовах, сподіваючись на отри­мання пенсії, яка мала б забез­печити їм більш-менш пристой­не життя у старості. А тепер їх, по суті, грабують.

З пенсії вже сьогодні відрахо­вується військовий збір, сплачу­ється 15% податок. Такого ніко­ли раніше не було. Тепер Уряд ще «відшматовує» від жалю­гідних пенсій додаткові кошти – 15% (якщо пенсіонер працює) нібито для того, щоб виконати вимоги Міжнародного валют­ного фонду та покрити дефіцит Пенсійного фонду.

Хто бачив текст угоди з МВФ? Чи є насправді там такі вимоги? Через те, що цей документ не об­говорювався із громадськістю та профспілками, в цьому мож­на засумніватися.

Щойно ми дізналися про на­міри Уряду, відразу чітко аргу­ментували свою позицію, чому не можна «залазити в кишеню» пенсіонерам:

– по-перше, тому що згідно з Конституцією України ухвален­ня нових законів, які звужують права та соціальні гарантії, що встановлені раніше прийняти­ми законами, – є неприпусти­мим, а тому незаконним;

– по-друге, для збалансуван­ня Державного бюджету та Пен­сійного фонду (дефіцит якого на сьогодні становить понад 80 млрд грн) треба шукати ко­шти не у кишенях зубожілих громадян (Уряд має намір зе­кономити на пенсіонерах трохи більш ніж 3 млрд грн), а там, де вони справді є, – в тіньовій еко­номіці. За оцінками самих уря­довців, тут обертається понад 200 млрд «тіньової» зарплати, а несплата податків сягає 60–70 млрд грн. Ось де має бути справжнє поле діяльності Уря­ду. Але ж... Легше відібрати у тих, хто не може себе захисти­ти, аніж у заможних».

Григорій Осовий нагадав, що Федерація профспілок України провела фахову експертизу за­конопроекту, а застереження щодо можливих наслідків його ухвалення було оперативно на­правлено всім депутатським фракціям та профільним комі­тетам Верховної Ради.

ФПУ рекомендувала член­ським організаціям терміно­во інформувати спілчан про за­грози, що виникнуть у разі змі­ни пенсійного законодавства, та закликала провести перемо­вини з депутатами на виборчих округах, організувати акції під­тримки профспілкової позиції на місцях.

2 березня під стіни Верховної Ради України вкотре вийшли обурені планами Уряду уріза­ти трудові права працівників шахтарі, ветерани праці, чорно­бильці.

«Цього разу профспілкова ак­ція протесту, на жаль, не отри­мала такої солідарної підтрим­ки, як це було під час проведен­ня попередніх подібних акцій у жовтні та грудні минулого року, – наголосив профспілко­вий лідер. – Можливо, дехто з наших колег уже зневірився у можливість «достукатися» до високопосадовців і чиновників Кабміну, але загалом настрій більшості тих, хто зібрався на мітинг під стінами Верховної Ради, був рішучий, бо люди до­ведені до відчаю.

На жаль, далеко не всі народ­ні депутати змогли протистояти урядовому тиску, і методом «ви­кручування рук» закон, який по­гіршує соціальне забезпечення та матеріальне становище май­же трьох мільйонів наших спів­громадян, був таки за п’ятим за­ходом проголосований.

Чим завинили працюючі пен­сіонери і ті, хто ціною власного здоров’я, пропрацювавши все життя у шкідливих умовах, за­робили собі пільгову пенсію? Хіба що тим, що навіть у пенсій­ному віці вони вимушені далі працювати, щоб заробити якусь «копійчину», щоб просто вижи­ти в умовах галопуючого зрос­тання цін та тарифів. Пенсіоне­ри йдуть на роботу здебільшого через те, що мають дуже малу пенсію (на сьогодні середній її розмір становить 1600 грн, а ко­жен другий пенсіонер отримує пенсію до 1200 грн – нижче за межу бідності)».

Чи здатна людина існувати за таких умов?

Відповідь очевидна – ні!

Прем’єр-міністр Арсеній Яце­нюк, представляючи у парла­менті законопроект і фактич­но продавлюючи його ухвален­ня, спробував розвінчати, як він заявив, деякі «міфи» стосовно ущербності нового пенсійного законодавства.

А саме: про те, що нібито не підвищується спеціальний стаж для виходу на пенсію для пра­цівників шкідливих виробництв і загальний страховий стаж.

Тож порівняймо, що було у законодавстві до голосування 2 березня і що буде з 1 квітня (див. таблицю).

Слід зазначити, що в тому числі за наполяганням профспі­лок усе ж таки вдалося пом’якшити окремі наміри Уряду, які планувалося закріпити у ново­му пенсійному законодавстві, зокрема:

– у законі з’явився пункт сто­совно тимчасового запроваджен­ня практики відрахування 15% з пенсій працюючих пенсіонерів. Цей порядок діятиме лише до кінця поточного 2015 року;

– враховано пропозицію не обмежувати пенсії для таких категорій громадян, як інвалі­ди всіх груп, учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО і члени сімей загиблих учасни­ків бойових дій;

– новим законом не обмежу­ватимуться пенсії для працюю­чих чорнобильців, працівників металургійної та хімічної про­мисловості тощо.

І все ж таки, чи змиряться профспілки з рішенням, яке не на користь нашим громадянам? Ні!

Президенту України вже на­правлено подання із закликом застосувати право вето до цього закону. А якщо не вийде, буде­мо консультувати і допомагати людям через суд поновити пра­ва на законно зароблену та на­раховану пенсію.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ,

Управління з питань соціального страхування та пенсійного забезпечення


Чинне законодавство

Змінюється з 1 квітня 2015 року

1. Пенсійний вік та тривалість страхового стажу:

пенсії за списком № 1:

● чоловікам – при досягненні 50 років та наявності страхового стажу не менше 20 років;

● жінкам – при досягненні 45 років і наявності страхового стажу 15 років;

пенсії за списком № 2:

● чоловікам – при досягненні 55 років та наявності страхового стажу 25 років;

жінкам – при досягненні 50 років і наявності стра­хового стажу 20 років

пенсії за списком № 1:

● відтепер – не менше 25 років;

● при досягненні 50 років (вік підвищується поступово до 2025 року) і наявності страхового стажу 20 років;

пенсії за списком № 2:

● при наявності страхового стажу 30 років;

жінкам – при досягненні 55 років (вік підвищується поступово до 2025 року) і наявності страхового стажу 25 років

2. Тривалість спеціального стажу, який дає право на пенсію на пільгових умовах та за вислугу років:

● жінки, які працюють у шкідливих умовах, – після досягнення 50 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років;

● працівники льотного і льотно-випробного складу при вислузі років на цих посадах не менше 25 ро­ків у чоловіків і не менше 20 років у жінок;

● працівники освіти, охорони здоров’я та соціаль­ного забезпечення при наявності спеціального ста­жу роботи 25 років, незалежно від віку

● відтепер – після досягнення 55 років і при стажі не менше 25 років;

● відтепер – не менше 30 років у чоловіків і не менше 25 років у жінок (поступово до 2024 року);

● відтепер – 30 років, незалежно від віку (поступово до 2024 року)

3. Виплата пенсій працюючим пенсіонерам:

● пенсії виплачуються в повному розмірі незалеж­но від роботи і отримуваного заробітку

● пенсія працюючим пенсіонерам виплачується у роз­мірі 85 відсотків, але не менше 1,5 розміру прожитко­вого мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність

 

08.03.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання